Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театър “Кредо“ с двоен юбилей – 30 години от създаването си и 30 години от първия им спектакъл – “Шинел“

Снимка: fb/credotheatre

На 28 ноември, в Театър 199, от 19.30 часа, Театър „Кредо“ ще отбележи своя двоен празник - 30-и юбилей на театъра и 30-годишен юбилей на първия им спектакъл - „Шинел“ по Н. В. Гогол. Спектакълът е знаков в българския и световен театър, спечелил овациите на критиката и на три поколения зрители у нас и по света. 

Преди 30 години, Нина Димитрова и Васил Василев – Зуека решават да направят нов, бутиков и експериментален театър.

„Шинел“ излезе от шинела на Гогол на 6 ноември 1992 г.“, каза в предаването „Радиокафе“ Нина Димитрова.

„Събрахме, за да работим по различен начин, да не ни стои никой на главата, да кажем нещо свое. Събрахме се четири човека – аз, Васил Василев – Зуека, Светослав Гагов, Мая Петрова. Заявихме, че разрушаваме всякакви правила за правене на театър от типа на строго спазване на ролите в създаването на едно театрално произведение, няма режисура, няма сценография. Всички заедно правим едно цяло. Обединихме изразни средства на няколко изкуства“, каза Нина Димитрова.

За 30 години, „Шинел“ е изигран над 600 пъти, той е и най-дълго играното представление в България, в различни състави. Спектакълът е отличен с 14 международни награди.

Шинел“ е българският спектакъл с рекорден брой международни участия – над 200 международни фестивала в десетки страни и стотици градове по света.

Представлението е единственото в историята на българския театър, което две поредни години е хит на най-големия световен фестивал на изкуствата – Единбургският фестивал във Великобритания (1996, 1997).

Лили Големинова и Нина Димитрова

„Това е фестивалът с най-главно „Ф“ – най-големият фестивал на изкуствата. Попаднахме на късмет, въпреки че поработихме за късмета. Той не беше в списъка на предложените. Бях на един курс по Арт мениджмънт и един ден бях предупредена, че ще идва Ричард Де Марко. Казах им, че повече няма да присъствам на тези курсове, ако някой от тези, които присъстват не дойде да гледа „Шинел“. Те се съгласиха. Ричард Де Марко гледа спектакъла и го беше избрал. Слава Богу, че не знаехме какво ни очаква. Проф. Калина Стефанова е била по една случайност на фестивала. 1298 спектакъла и 1000 трупи от цял свят са били тогава на фестивала. Там се случи това, което само сме гледали по филмите – как за една нощ се случват чудеса. Ти си един от многото и на другия ден става нещо“, спомня си Нина Димитрова.

И при двете участия на фестивала, британската критика дава най-високата оценка за спектакъла – 5 звезди на вестник „The Scotsman“. През 1997 година списание „The List“ го нарежда в класацията „ТОР 20” на най-забележителните събития на Единбургския фестивал.

„Шинел“ е единственият български спектакъл в класацията ТОП 5 на вестник „Гардиън”, който го нарежда сред 5-те най-добри спектакли в лондонския театрален афиш през 2000 година, когато Театър „Кредо“ гостува със спектакъла в „Барбикан център“ в Лондон.

„Шинел“ е и единственият български спектакъл в програмата на световно известния културен център, включваща заглавия с участието на имена като Бенедикт Къмбърбач, Жулиет Бинош, Кейт Бланшет и други.

30-ят юбилей на Театър „Кредо“ бе отбелязан и в Япония в началото на месец ноември. За 3-ти пореден път, българският театър бе в програмата на „Горски театрален фестивал Мацуе“ в префектура Шимане. „Кредо“ е българският театър-рекордьор по брой гостувания в Япония – цели 11 пъти.

През тази година Театър „Кредо“ работи по два проекта. Единият е образователен – „Клоунът Гогол“ и "кредО!шинел!“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09