Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Човечност, почтеност и морал

6
С адв. Владимир Дончев и съдия Марияна Кънчева
Снимка: инж. Виолета Цолова

Какво се случи на десетите Национални правосъдни награди с благотворителна кауза? Кои са номинираните и кои - наградените? Кои юристи получиха призове и специални награди?

Гостува проф. д-р Таня Йосифова – експерт по гражданско и търговско право, която получи нагарадата "Юрист в медиите".

"Много е важна организацията и определянето на приоритети. Разчитам на близки хора. Децата растат и мисля, че им давам добър пример с трудолюбие и с правене на това, което обичаш. Наградата е признание и отговорност. И за преподавателската, и за консултантската ми работа.

Имаме своя принос в дообогатяване на правната култура в съда на ЕС. Активността на българските съдии в Съда на ЕС с исканията им за преюдициалност е похвална.

Да се помага на хората е част от човешката ни същност. Моите каузи са свързани с по-доброто познаване на правото в обществото като цяло. Мисля, че има недостатъчно познаване дори на правата на гражданите. Като председател на Арбитражния съд на БСК мисля, че трябва да се популяризират извънсъдебните спорове - много дела могат да се решават без да се натоварва правосъдната система. Ние сме решаващ орган на базата автономията на волята на страните. Предимствата са по-бързо и по-евтино производство.

На днешните студенти не е лесно, всяка година срещам будни, любознателни и амбициозни. Не може да кажа, че са по-немотивирани отпреди 10 години. 2022 бе интересна и вълнуваща година. Информационното право е също моя страст. Цената на успеха е много труд, усилия и енергия."

Доайенът на правото, адв. Владимир Дончев е поредният ни гост:

"Повярваха ни юристи от Европа, бяхме под патронажа на Европейския съд в Люксембург. Бихме могли скоро да имаме промени в съдебната власт. Доказахме в последните 10 години, че наградените продължават да са фактор. А последните 2-3 години, участниците в бала помогнаха със значителни суми на деца в затруднено положение. Нашият проект е представителна извадка от обществото ни за човечност, почтеност и морал.

Сега, когато оглеждаме състоянието на софийската адвокатура (6000 души), борбата за клиенти е сериозна. Младите хора са изключително подготвени, умни, възпитани, но и доста агресивни. Желаят от самото начало да поемат силни дела и да спечелят много пари. В момента се пренебрегва опита на определени адвокати, които могат да го предадат - личности като Владо Пенков, Явор Камбуров и др. Трябва да се търси симбиоза между младост и опит. За съжаление няма много интерес към това.

Висшият адвокатски съвет се избира предимно от София - другите колеги от провинцията се подчиняват на условията на софийските. "Преди да станеш юрист, стани човек" - казваше моят баща. Трябва да се знае силата на честната преценка.

2022 бе година на надеждата, но мисля, че ще е много трудно на държавата ни."

В студиото са Нина Никол Хамилтън и Зии Ребело:

"Георги Баев победи в категория "Адвокат на годината". Специалните ни награди са за Ирена Илиева, която успя да вдигне нивото на ИДП към БАН. Адвокат-филантроп стана адв. Петър Илиев. Мислим категорията да остане и в бъдеще. Колегия на годината стана Великотърновската. Правно събитие стана Международният семинар по противодействие на изпирането на пари. Анна Заркова получи цялостна награда за журналистическа дейност. Проф. Красимира Средкова получи Гран при за цялостна дейност в правната сфера. Голяма част от присъстващите в залата са били нейни студенти. Успяхме да суберем 23 хиляди лв на благотворителния бал, благодаря на художниците, предоставили картините си безвъзмездно." (г-жа Хамилтън). 

"Опитваме се със събитието да помогнем на децата със церебрална парализа. Доброто започва, когато отвориш вратата на своя дом. Колкото повече правиш добро, то ти се връща, но не трябва да го очакваш. Смяната на обществото започва с нас самите. Новото ни предаване с Нина Никол е и в ефир в България 24 и в ЮТюб. Гостите ни са с различно мнение, хората решават от каква гледна точка да го гледат" (г-н Ребело)

Разговаряме и с д-р Деян Димитров - носител на приза "Млад юрист":

"Това е страхотно признание. Промените са предизвикателството днес. Но трябва да се запази човешкото отношение. Знанието е на всички, то трябва да бъде предавано пълноценно и затова е важна комуникацията с младите. Те са интересни и търсещи. Малко по-отворени и гъвкави, имат по-различен начин на мислене.

Работя с 5 научни организации, но продължавам и да практикувам. Приятно е да правиш нещо интересно. За мен тухличката на обществото е семейството, то е най-ценното нещо. 2022 бе изпълнена с предизвикателства и приключения."

Последният ни гост е проф. Ирена Илева – директор на Института за държавата и правото, удостоена с приза "Наука в правото":

"Не очаквах наградата, приех я като признание за Института за държавата и правото. 2022 бе за нас пълноценна. С усилията и на моите колеги ще бъдат назначени трима млади учени, с което численият ни състав става 40 души. Чисто институционно ми се иска да подмладявам състава и да станем част от Зелената сделка.

Основното предимство на младите е, че светът е открит за тях и мисля, че се възползват от тях, много са знаещи и можещи и се чувстват граждани на света. Моите предизвикателства от години са права на малцинства, права на жени, има предизвикателства с войната в Украйна, отраженията ѝ върху разселените лица. Трагични събития, които ни връщат към изконни дейности като защита на човешкия живот. Процесът ще е дългосрочен, но съм оптимист.

Цената на успеха е ангажимент 24 ч."По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Евелина Вълчанова изгражда структурната си живопис с релефни и златисти акценти

Всичко, което ни заобикаля, е дало сюжет за творби в самостоятелната изложба на Евелина Вълчанова с наименование "Структурна живопис" . Всъщност то подсказва общото в платната, събрани през последната година – техниката. „Може би не е точно живопис , защото има релефни натрупвания, които доближават работите до декоративното изкуство...

публикувано на 07.02.23 в 12:06
Приобщаващото образование е осъзната цел, но не всички училища се включват

Ресурсни учители обменят опит с колеги от чужбина на конференция в София

На 7 февруари 2023 г. в София ще се проведе европейска конференция на тема “Ресурсните учители и специалните образователни потребности в приобщаващото образование” .  Форумът се организира съвместно от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование - София-град и Националната асоциация на ресурсните учители...

публикувано на 07.02.23 в 11:23

Гьоте институт отбелязва 125 години от рождението на Бертолд Брехт

На 8 февруари, от 18.00 часа, Гьоте институт ще отбележи 125 години от рождението на Бертолд Брехт . Творбите на германския драматург, поет, писател, философ и основател на т.нар. "епичен театър", са актуални и до днес. По повод 125-годишнината на един от най-емблематичните общественици и творци от съвременната история на Германия,..

публикувано на 07.02.23 в 11:07

Презастрояването и липсата на паркоместа - сред основните проблеми в район “Студентски“

Калин Лиловски e един от активните жители на Студентски град. Проблемите в район „Студентски“ са свързани със строителството в квартала, обясни пред Радио София той. „Няма начин това строителство да не е свързано със замърсяване на улиците, с повишен шум . Има и други проблеми – самото градоустройство и начинът, по който се развива..

публикувано на 07.02.23 в 09:23

Облачността намалява, но остава студено

Днес облачността над повече места в Западна и Централна България ще намалява, временно и до предимно слънчево. В източните райони ще остане предимно облачно, но почти без валежи, съобщиха от НИМХ. Вятърът ще е до умерен, от север-северозапад, в Източна България - временно силен от север. Максималните температури, в по-голямата част от страната, ще..

публикувано на 07.02.23 в 07:35

80% от асансьорите се движат "на магия" и са потенциални убийци

„От 15 години – откакто съществува Българската асансьорна асоциация (БАА), пледираме да се обърне сериозно внимание на състоянието и безопасността на асансьорите в цялата страна. Предложения отправяме към всички институции, които имат отношение по този въпрос – Министерството на икономиката, МРРБ, Държавната агенция за технически надзор и..

публикувано на 06.02.23 в 19:54

Петима артисти изобразяват жената с висшите и низшите ѝ страсти

Двама скулптори и трима български художници представят разнообразни творби, посветени на жената в месец, който обхваща и Свети Валентин, и Осми март. Вернисажът е на 7 февруари от 18 ч. в Музей-галерия „Анел“, когато и където почитателите на съвременното изкуство ще могат да видят творби на Валентин Старчев, Вихрони Попнеделев, Ивайло..

публикувано на 06.02.23 в 18:24