Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

“Панчарево“ – голям район, големи проблеми. Как "Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне“ помага

Милена Алексиева и Галина Бел
Снимка: Радио София

„Панчарево“ е един от най-големите по територия райони в София. Парите обаче, които Столичната община отпуска за района, са недостатъчни, казаха в предаването „Събуди се, София“ Галина Бел и Милена Алексиева от „Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне“. Те обясниха, че досега липсата на Подробен устройствен план за „Панчарево“ е спирала до голяма степен развитието на селата в населеното място. ПУП вече има, но не съвсем, защото още не е излезнал от Съда, тъй като има жалби, каза Галина Бел.

Тя уточни, че в Кокаляне на много места хората са си изградили незаконна канализация, която се изсипва в деретата.

„Като знаем как работи община толкова години даже не съм сигурна дали искам да имаме канализация. Ако всичко е по каталог, нещата могат да бъдат добре. Ние от 10 години слушаме „няма да правим улици, защото трябва да правим канализация“. Аз съм убедена, че следващите 10 години канализация при нас няма да има – първо, защото районът е много сложен, второ – колко процента от София има канализация?“, каза Бел.

По отношение на ремонта на бул. „Самоковско шосе“, частта при Панчарево, Кокаляне и Пасарел, е дадена за поддръжка от АПИ на Столичната община, обясниха Галина Бел и Милена Алексиева.

„Всяка година, нас ни притесняват по два-три пъти в годината, защото се пълнят дупки там. Стават задръствания, по 1 час не могат да излязат хората за работа. „Самоковско шосе“ е единствената пътна артерия за връзка със столицата. От 5-6 години се опитваме да побутнем Столичната община да извърши една паралелна улица“.

Галина Бел и Милена Алексиева добавиха, че имат проблем и със зеления отпадък от почистването на дворовете. Той трябва да се откарва до Долни Богров в компостиращ завод, но това не се прави.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иде сняг, в неделя - още по-студено

В сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4° и 9°, в София около 4°.  Вечерта от северозапад..

публикувано на 03.02.23 в 07:25

Може ли София да се управлява по нов модел? Или да...

Възможен ли е подход, в който гражданите и експертите , данните и диалогът заемат ключова роля в управлението на София и работят заедно с местната власт. Отговорът не е известен, поне докато не се опита прилагането на такова взаимодействие. Все пак предложението идва от специалисти, урбанисти, от хора, които милеят за облагородяването на..

публикувано на 02.02.23 в 20:04

Възможно ли е споделеното пътуване между българи и македонци?

„Ако искаш да имаш – не е сигурно, че ще бъдеш. Но ако бъдеш – винаги ще имаш“. Това е интерпретацията на големия хамлетовски въпрос – от Игор Дамянов. Актьор, DJ, репортер и автор на подкаста „Споделено пътуване“. „Споделено пътуване“ е подкаст, който се реализира по време на споделено пътуване между София и Благоевград. Участват хора..

публикувано на 02.02.23 в 17:51

Съм, правя, имам… Кой съм аз като родител и какво правя за децата си?

Защо ми взе Спайдърмена, сега ще ти счупя Барбито, ще те набия…  Неизбежните скандали, съревнования и сравнения между децата ни – независимо дали са брат и сестра, две момичета, или пък две момчета. А ние като родители какво правим, чия страна заемаме, решаваме ли спора, или го замитаме, или пък още по-далеч стигаме като насърчаваме..

публикувано на 02.02.23 в 16:50

Родители и учители имат и резерви към безплатните учебници до XII клас

Всички ученици от I до XII клас ще ползват безплатни учебници от началото на 2024/25 учебна година . Това решиха депутатите като приеха на второ четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование. В момента само учениците до VII клас не купуват учебниците си. Искането държавата да осигури учебници за всички..

публикувано на 02.02.23 в 16:46

Агенцията за хората с увреждания дава информация по различни свои програми

Агенцията за хората с увреждания (АХУ) организира онлайн информационни дни за програмите, които финансират проекти за осигуряване на заетост, рехабилитация и интеграция, изграждане на достъпна среда за хората с увреждания.  По време на Деня на отворените врати участниците ще могат да се запознаят с програмите и да зададат своите въпроси,..

публикувано на 02.02.23 в 14:57