Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

До 14 декември в Дома на културата "Красно село"

Режисирайте своите отражения в "Отражения" на Петър Маламат

Снимка: ArtMalamat.com

Може ли огледалото да ви изненада?
Може, разбира се, и то не само когато сте се променили до неузнаваемост.

Красив отговор на въпроса дава изкуството на Петър Маламат, който по естетически начин вгражда качествата на утилитарния иначе предмет в творби. А тях е подредил в експозицията "Отражения", която може да се разгледа в Зала № 3 на Общинския културен институт "Дом на културата Красно село"до 14 декември.

В новата си колекция използва и 4-5 вида лупи – прозрачни или мътни, които придават "по-особен привкус".

"Смятам, че нещата се получиха по доста интересен начин – гледам как реагират хората. Иначе техниката е "тифани", която е продължение на средновековната традиция във витража. Стремял съм се към по-голяма триизмерност и разнообразие на графичната линия", отбеляза Маламат пред Радио София.

Залата, в която работите са експонирани, е много подходящо за целта пространство, допълни Мариела Маламат, съпруга на художника, която иначе работи в Националната галерия:

"Изображенията се наслагват, ти си дирижираш постановката и възприятията. Хем си зрител, хем си режисьор. Работата на Петър е и художническа, и занаятчийска, с внимание към детайла."

Входът за изложбата е свободен.

Още преди да я посетите, чуйте разговора на Лили Големинова.

  • Предстои експозицията да гостува и в Ротердам (Нидерландия), където традиционно се провежда панаир на занаятите.

Мариела и Петър Маламат обичат стъклото. Но за момент са го загърбили в студиото, за да са с лице към микрофоните и камерата на Радио София.

Вижте още:

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти от МГУ: ученето тук дава самочувствие

Ето и студенти от МГУ, които споделят как усещат предстоящата му 70-а годишнина: Явор Иванов, 3 курс:  "Бях декан за един ден, беше доста горещ стола. Усеща се силата на деканската позиция. Трудно е, ако не се полагат усилия. Но винаги лекторите са ми оказвали помощ. Трудността идва от нежеланието да се учи. Още от малък исках да уча..

публикувано на 29.01.23 в 11:18
Проф. Ивайло Копрев, Ректор на МГУ

Позитивният инат на един ректор

70-години МГУ в разговор с неговия ректор проф.Ивайло Копрев: "Имаме чуждестранни студенти от над 15 държави. Преди промените, университетът е готвил кадри за Латинска Америка, Африка. Сега продължаваме в тази насока. Ние обучаваме саудитски кадри в минно инженерство. На практика има само още 3 такива университети в Европа. Обединихме се, за да можем..

публикувано на 29.01.23 в 10:14
Планински кристал

Човек се храни с това, което е над земята, но забогатява с това, което е под земята

Минно-геоложкият университет става на 70 ! Подвижното ни студио е в техния музей на уникалните кристали . Първите ни гости са доц. д-р Борис Вълчев - декан на Геолого-проучвателния факултет и проф. Вили Лилков : "Освен този музей, имаме още два - по минералогия и петрография  и по геология и палеонтология . Всички любители на кристалите,..

публикувано на 29.01.23 в 09:54
чл.-кор.Васил Николов с откритието

Неолитно селище, разделено от булевард

Слатинското неолитно селище - едно от най-големите на Средните Балкани, представено ни от проф.Васил Николов, член-кореспондент на БАН и неговите сътрудници от НАИМ. По средата му минава бул."Шипченски проход": "Животът на селището започва преди 8 хиляди години и продължава 500 години. Всяка къща има пещ, зърнохранилище, всичко без отглежданите..

публикувано на 28.01.23 в 16:00
С Емилия Тончева

Да мислим една крачка напред

В рубриката "Младите легенди" говорим с Емилия Тончева за премиерата на 30 януари на  танцовия пърформънс Shift : "Образованието ми започна от НАТФИЗ, но се възползвах от стипендия в Central Academy of Drama в Пекин. С танци започнах да се занимавам като дете, от латиноамерикански, през хипхоп, съвременен танц и балет. Животът си знае своето и като..

публикувано на 28.01.23 в 15:00
Антон Югов (вдясно)

Адресите на любовта - Антон Югов

Живков свали Антон Югов от поста премиер с голи снимки Любовните похождения на комунистическия лидер Антон Югов  са официалният повод да бъде свален от партийните и държавните си постове на драматично заседание на 3 ноември 1962 г. В малка зала на партийния дом Живков събира членовете и кандидат-членовете на Политбюро, както и секретарите..

публикувано на 28.01.23 в 14:00
С Лия Йовева

Ти играеш, доброто печели

Мобилното студио е от Благотворителния #гудгейм стрийм :  онлайн денонощно събитие, което ще продължи 126 часа без спиране и ще се излъчва в Twitch канала . В него ще се включат над 40 участници и различни теми, като започнем от йога за гeймъри, минем през уроци по програмиране с MindHub и DevHunOne, продължим със създаване на арт за игри с..

публикувано на 28.01.23 в 12:00