Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9 декември от 19:00 часа в Дом на киното

Документалният филм "Кавал парк" с голяма прожекция в София

Режисьорът Богдан Дарев бе гост в ефира на "Радиокафе"

Снимка: Фейсбук/Kavalpark

Документалният филм "Кавал парк" на режисьора Богдан Дарев на фокус в ефира на предаването "Радиокафе".
Филмът е посветен на виртуозния музикант Александър Еплер,
който е американец от руски произход, живял в Сиатъл. Той има доста необичайна съдба. Пристига в България в началото на 70-те години, за да изучава кавал във фолклорния отдел на Пловдивската музикална академия. Любовта му към този български инструмент, нашия фолклор и култура е изключително голяма. 

Откъде идва тази любов и как протича животът на "бай Сашо", разбираме от самия филм "Кавал парк", който започна своето турне из България.

Режисьорът Богдан Дарев се включи в ефира от село Ветренци край Велико Търново.

"Направихме прожекция миналата седмица тук, във Велико Търново и в с. Миндя, където става рокфестът. Много е вълнуващо. В последните дни направихме 7 прожекции, тази вечер е голямата в София", разказа той. По думите му вълнуващи изживявания и е имало и във Варна, където на премиерата е открил кавалджията Данчо Радулов, а след това и още 30 кавалджии са свирили за публиката, споделя режисьорът и допълва:

"Филмът е нещо повече от филм, той е едно явление, което трябва да се изживее. Той се приема в България изключително емоционално и въпреки името си "Кавал парк" не е филм за фолклора. Той е една чисто човешка история, която грабва хората, кани ги да опознаят себе си, един-друг и да преосмислят някои неща в живота".

Дарев разказва за Еплер, че е бил вярващ човек с дълбока духовност. "Разбрах от него, че човек не трябва да бъде дълбоко религиозен, за да бъде духовен. Той казваше 2 неща, които са отразени във филма – когато българинът се върне към селото, тогава България ще я бъде отново, защото е дълбоко свързан със земята, със земеделието. Другото е, да се върне към вярата, че му се иска повече хора да преоткрият вярата си".

"Мечтата на Бай Сашо Еплер беше да дава на българите. Нашата мисия е "Кавал парк" да стане най-гледаният документален филм в България и българската диаспора по света – така да уважим и реализираме мечтата на бай Сашо, разкри още режисьорът Богдан Радев.

Прожекцията на филма в София ще бъде днес, 9 декември 2022 г. от 19 часа в Дома на киното.

Чуйте целия разговор на Мария Бояджиева, за да разберете още.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Една от снимките в изложбата

"Сънувам на български" - казват хората във фотопроекта на Михаела Аройо

Първото цялостно представяне на дългосрочния фотографски проект на Михаела Аройо, посветен на бесарабските българи в Молдова и Украйна , ще може да се види галерия "Синтезис". Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка със звукова среда от Светослав Тодоров и текст на журналиста Димитър Кенаров ще бъде открита тази..

публикувано на 30.07.24 в 11:50
На работна среща в Министерството на здравеопазването се обсъжда изготвеният от консултанти на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) доклад за структурата на бъдещата Национална детска болница. На снимката: Галя Кондева

Очаква се финалният документ за структурата на Националната детска болница да е готов през август

Очаква се финалният документ за структурата на бъдещата Национална детска болница да бъде готов през август, съобщи здравният министър д-р Галя Кондева. Документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане, допълни тя. По думите ѝ в доклада на консултантите от Европейската инвестиционна банка се предлага болница с 404 легла, като структурата..

публикувано на 30.07.24 в 11:21

София-Банкя-София с дизелова ретро мотриса, в която са се возили министри

Всяка събота през август БДЖ организира пътуване със специална ретро мотриса по маршрута от София до Банкя и от Банкя до София , по повод отбелязването на годишнината от основаването на Българските държавни железници през август 1888 г. и честването на празника на железничаря. Мотрисата е част от музейното наследство на железопътния..

публикувано на 30.07.24 в 08:55

29° в София, с облаци и отслабващ вятър

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад, който през деня ще отслабне. Над източната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки. В североизточните райони през нощта и в сутрешните часове явленията ще..

публикувано на 30.07.24 в 07:20

СОС се събира извънредно за ръководствата на 6 общински дружества

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров свиква извънредно заседание на 1 август, четвъртък, от 10:00 часа, става ясно от дневния ред на Съвета. Единственото, което ще обсъдят общинските съветници, е връщането за ново обсъждане на решение на доклад, приет на 9 юли тази година от Карлос Контрера, Севделина Петрова, Красимир..

публикувано на 29.07.24 в 19:23

Как сматрфонът да ни направи по-умни

До 2 август в зала “Smart Classroom” на София Тех Парк продължава академия за безопасно присъствие в интернет Smart Scroll Academy . Десетки деца на възраст от 13 до 17 години се срещат с професионалисти в сферата на журналистиката, аудио визуалните изкуства, изкуствения интелект, спорта и медицината , които им разказват как да бъдат..

публикувано на 29.07.24 в 18:52
Без законен договор тези щайги може да се усещат доста по-тежки

ГИТ: Законните начини за работа в чужбина са три

През летния сезон са зачестили случаите с измамени български граждани, на които им е обещана работа в Швеция и Канада, съобщават от Главната инспекция по труда (ГИТ). Безработни, най-често с нисък социален и образователен статус, пристигат в Швеция по покана на приятели или по обява в интернет с обещания за работа в строителството или за..

публикувано на 29.07.24 в 17:39