Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Истинските неща идват отвътре

Доц. Емил Гачев изследва снежниците в Северен Пирин от 2008:

"По-скоро сме спонсорирали науката, отколкото да сме получили нещо от нея. Истинските неща идват отвътре. В ледниците е 3/4 от прясната вода на Земята. Малките, снежниците, имат друга основна функция - те са показател за локалния климат в планините. Те се наблюдават в нашия регион. Ледникът трябва да не се стопява през десетилетията и трябва да има движение на ледната маса. Снежникът е наличие на снежна маса и не отговаря на един от двата критерия за ледник.

Ключовият момент е в дълготрайността на изследванията. Най-удачният период е краят на лятото и началото на есента. Измерва се площта, обемът е по-информативен, но и е по-трудоемко. Година с година не си прилича. Климатичната система се подчинява на теорията на хаоса. След дълготрайните наблюдения се изкарва тренда. От 29 години трендът е на намаление на площта на двата ни микроледника. 

След първата година, снегът се превръща фирн, за да се превърне в лед, зависи от снежната маса върху него. Снежникът в Пирин на дъното има лед на 100 години. Достъпът до този под Вихрен е лесен, не като този до другия, на Бански Суходол, там преходът е 9-10 часа. Използваме и сателитни изображения, за набелязване на конкретните цели.

Удовлетворението да откриеш нещо за науката е невероятна тръпка. Но генералната прогноза е трудна. Местните условия влияят и могат да предпазват малките ледници да не станат обикновени снежници. Подтиквам любознателните хора да отидят да ги видят, докато все още могат. Нашият климат е по-стабилен като валежи. Но всеки от нас трябва да се опитва да живее по-рационално."



По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Спасов

Софийски разкази - Стефан Спасов за “Забравената цивилизация“

Културното наследство между 1944 и 1989 е обект на страницата на  Стефан Спасов " Забравената цивилизация ": "Избрах втората половина на 20 век, защото не се обръща много внимание към нея. Началото ми бе любителско, само снимах и публикувах. Постепенно това се разви сериозно, опитах се да се свързвам с авторите на произведения, на архитекти на..

публикувано на 10.05.25 в 16:00
Йерусалим днес

Историята оживява - Хаджиите от Банско, част първа

Разговорът е с изследователите и генеалози Светлана Дяконова - Арсен - потомка на голям род от Банско и секретар на Българската генеалогична федерация “Родознание” и Ивелин Любенов - индивидуален член на Българската генеалогична федерация ‘Родознание”: "В научната статия на израелските учени Майкъл Чернин и Шай Халеви от Израелската служба за..

публикувано на 10.05.25 в 15:00
Мария Сутич

Адресите на любовта – Мария Сутич, жена-войн от Хвърковатата чета

Въпреки, че паметта ѝ е почетена с паметници в Белово и родния ѝ Пазарджик, днес малцина знаят името на Мария Сутич – единствената жена в Хвърковатата чета на Георги Бенковски, станала поборничка от любов. Тя и съпругът ѝ, далматинецът Иван Сутич, служител на Барон-Хиршовата железница са младоженци, но когато той решава да се присъедини към..

публикувано на 10.05.25 в 14:00
Мария Бакалова и Елена Телбис

Силата да продължим след смъртта

„Това, което остава“ на Димитрис Георгиев тръгва с гала премиера: "Вдъхнови ме нещо много трагично. В съзнанието ми остана конкретната песен, която вървеше по времето на катастрофата, в която загина баща ми, аз също бях там. В началото това бе първа сцена, проследяваме последствията от един трагичен инцидент. Беше неизбежно да надградим сценария, той..

публикувано на 10.05.25 в 11:23
Наско Стаменов

Въпросът е "колко", не толкова "какво"

Вкус: наука за храненето – събитие от Ratio. Какво означава „вкус“? Как го възприемаме, как се променя и какво влияние има той върху начина, по който се храним? Гост – Наско Стаменов, учител в НПГМ, част от "Корпус за бързо гърмене": "Когато човек види, че нещо се случва, нормално е да се запита защо се случва така. Имаме невронна връзка,..

публикувано на 10.05.25 в 10:51
Албена Попова и Северина Митева

Всички гледни точки в среда на доверие

Какво е фасилитиране и как да го правим успешно. На тази тема ще говори Давид Бийота - създател на метода на компаса. За всички, които се интересуват от динамиката в група и искат да водят, обучават и управляват групи от хора. Албена Попова, Сашка Витанова и Северина Митева ни говорят за фасилитирането: "Думата не намери подходящ еквивалент на..

публикувано на 10.05.25 в 09:54
Биляна Савова

Биляна Савова разказва какво не знаем за мозъка

Биляна Савова извървява дълъг път между план “2В” и план “Да бъда”. “Много интересно как изобщо се появи в живота ми цялата тази концепция за план “Да бъда””, разказва тя и се връща към датата 30 май, когато се отбелязва Денят на хората, които живеят с диагнозата “Множествена склероза”. “Идеята е първо да погледнеш към себе си и да си дадеш сметка..

публикувано на 09.05.25 в 20:13