Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Откраднатата свобода: Токсични взаимоотношения – как да открием насилника?

Снимка: Unsplash

Болка, тревога, страх, срам, унижение, безумие дори…

Кое е редно, кое е нормално, къде са чувствата? Къде е аз, къде е той, къде е семейното щастие?

Домашното насилие – онзи бич в обществото, които остава в сянката, в дома, но който така силно крещи, макар и много мълчаливо.

"Не усещах какво се случва с мен, късно разбрах в какво съм се превърнала. Изпитвах болка, тревога, страх, унижение, безумие дори… Срамувах се какво ще кажат хората", сподели в "Късното шоу" на Радио София Мария Паунова, жената сървайвър – самата тя излязла от токсична връзка, за да сподели опита си, а и за да помогне на другите, които се нуждаят от помощ, макар и все още неосъзнали, че имат нуждата от нея.

Мария помага на проекта "Emprove Project" – организацията, която предлага грижа и подкрепа на жени, преживели насилие.

"Никой не става насилник по свое желание, това е механизъм, така изграден, че човек не може да се справя с емоциите си. Има хора, които си дават сметка, че това се случва и искат да работят върху себе си, но това е много малък процент", отбеляза със съжаление Валентина Димитрова, която е терапевт към организацията.

Затова и трудно става промяната…

"Трудно е човек да си даде сметка, че иска нещо да промени в себе си", сподели още тя, но посъветва тези, които са в токсична връзка, да говорят.

"Токсични взаимоотношения са онези, в които ние не се чувстваме пълноценни. Участваме с усещане за условност – непрекъснато трябва да покриваме някакви критерии, да отговаряме на някакви условия, за да бъдем приети, за да бъдем достатъчни, за да бъдем във връзка, което само по себе си я прави токсична, защото никога няма да бъде достатъчно и ще бъдем постоянно подтиснати и неудовлетворени от себе си", коментира Валентина.

А какво е да бъдеш в токсична връзка ли?

"Човек започва да се обърква и бива хващан в капана – това е едно бавно и постоянно манипулиране, губене на собствения ти живот.

Когато бях в тези отношения, когато бях постоянно принуждавана, беше ми забранявано да имам приятели, различни от тези, които ми бяха избирани – той трябваше да ми определя приятелите, по неговите критерии. Аз бях моделирана, отново по неговите критерии.

Нямах право да излизам, бях загубила себе си и не знаех коя съм. Когато ходех на работа, а трябваше някой да работи, за да има какво да ядем, но пък и това беше една дилема за мен.

Много пъти си тръгвах, връщах се. Първоначално живеехме заедно, после заживях сама, но отново във взаимоотношения с този човек. Започнах късче по късче да се отделям от него", споделя личната си история Мария.

Благодарение на работодателите си в Холандия тя напуска насилника и се връща в България с детето си.

"Без близките си нямаше да мога да изляза от тези отношения. Било то роднини, приятели, които даже бяха готови да дойдат и да ме вземат. Те виждаха, макар дълго време да криех, защото умеех буквално да крия отношенията ни…

Много пъти правех малки крачки и благодарение на тях направих голямата крачка да приключа тези взаимоотношения.

Преломният момент беше когато трябваше да отида в защитена къща и тогава всъщност работодателят ми беше тази, която дойде да ми помогне, да си събера багажа за тази къща и тогава осъзнах, че не искам детето ми да вижда всичко това отново.

Подготвих го за живота му в България, но не за почивка, ваканции, разходки. Той не беше много щастлив, че идва тук да живее завинаги. Детето ми не беше щастливо, че ще бъде отделено от баща си, защото детето трябва да обича и двамата си родители…

Самият той е бил свидетел на невероятни сцени и както беше не чак толкова щастлив, че няма да вижда баща си, в същото време се почувства облекчен, макар и на 6 години и половина тогава. Беше тъжен, но с времето свикна. Баща му за съжаление го манипулираше с думите: Не се притеснявай, бързо ще се върнете! И в главата му имаше страшно много въпроси и се налагаше постоянно да му обяснявам, че това не е истина…

Но вече се чувства добре, макар баща му да продължава да му говори неща, които не са истина. Вече синът ми знае, че татко много лъже", разказа още преживялата насилието Мария.

"Затова трудно би се справил сам, нужни са приятелите, нужна е помощта на специалист, който да разкъса оковите и да върнете свободата си. Говорете, говорете, говорете…", посъветва в заключение терапевтът Валентина Димитрова в разговора си с Диана Костова.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София Добрева-Nolita открива първа самостоятелна изложба в Манчестър

Визуалният артист София Добрева-Nolita подготвя своята първа самостоятелна изложба в Манчестър, Великобритания. Изложбата е наречена „Blue bird“ . В ефира на „Добър вечер, София“ тя сподели, че селекцията от картини, които ще представи вече е направена, остават някои довършителни дейности по самата инсталация на експозицията, „не толкова..

публикувано на 30.01.23 в 17:55
Д-р Атанас Банчев

Нова, генна терапия за пациенти с рядката хемофилия В

Нова, генна терапия при хемофилия B беше одобрена и от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата и препоръчана за одобрение от Комитета по лекарствените продукти в хуманната медицина към Европейската агенция по лекарствата (EMA). Лекарите са единодушни, че терапията може да предизвика революция в лечението на това..

публикувано на 30.01.23 в 17:14

Да се повиши ли потребителската такса, или да отпадне напълно?

Потребителската такса от 2,90 лв. за посещение при лекар трябва да бъде увеличена. Последното ѝ определяне с Постановление на Министерския съвет е било през 2012 година. Тогава таксата се е равнявала на 1% от минималната работна заплата. За актуализация на таксата за посещение в лекарския кабинет първи повдигнаха темата личните лекари (ОПЛ)...

публикувано на 30.01.23 в 16:04

Удостоиха Иван Кънчев с Международната награда "Донатело“

На 21 януари 2023 г., в двореца Боргезе във Флоренция, скулпторът  Иван Кънчев  беше удостоен с  Международната награда „Донатело“ . Това е една от най-престижните награди за изкуство във Флоренция и се присъжда на творби, които са се откроили със своите артистични и стилистични търсения, които са символ на значима артистична..

публикувано на 30.01.23 в 15:56

Какви са българските иновации на картата на света?

Какви са новите тенденции в роботиката? Подробности пред Радио София разказа Кристиян Михайлов, съосновател на ПАРА, асоциацията по роботика и автоматизация. Това е 6 месечна инициатива, в която на 10 екипа им се дава хардуер и лаборатория, в която да си разработят проекта. "Целта е да покажем положителните качества на технологичния сектор, а..

публикувано на 30.01.23 в 15:08
Кестенът се смята за ядка на дълголетието

Бъбреците „обичат” грозде, банани, круши, киви и кестени

Грозде, банани, круши и киви - тези четири плода, според специалистите, със сигурност ще „допаднат” на вашите бъбреци и те ще ви се отблагодарят подобаващо за положените грижи. Грозде Този плод подпомага секрецията на течностите в организма, укрепва далака и подобрява храносмилането Според китайската медицина, гроздето е..

публикувано на 30.01.23 в 14:22