Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Триъгълната кула на Сердика с 3D изображения

Снимка: sofiahistorymuseum.bg

Регионалният исторически музей - София цели да осъвремени Триъгълната кула на Сердика. По проекта ще работят екип от специалисти съвместно с лаборатория "Виртуална и разширена реалност", която е част от Сдружението за научноизследователска и развойна дейност към София Тех Парк. Процесът по проекта е започнал през есента на 2022 г., а сега се създават 3D изображения на триъгълна кула с крепостната стена и северната порта на града. Триизмерните изображения и виртуалната реалност към експозицията ще потопят посетителите в миналото на София. Подробности пред Радио София разказа Даниел Иванов от РИМ - София.  

Кулата е открита през 1949 година, като през 50-те години на миналия век са направени археологически проучвания. Идеята е била тя да бъде вписана в новата сграда, която се е строяла на ъгъла на ул. "Екзарх Йосиф" и бул. "Мария Луиза", която сграда тогава е трябвало да бъде на станен Музея на София, но това не се случва.

Съоръжението е част от втория строителен крепостен пояс на Сердика, като някои автори го свързват с Юстиниян Първи. Тя е имала отбранителна функция с оглед защитата на населението в рамките на крепостта.

"Кулата е запазена в автентичната си височина, разбира се направена е консервационна запечатка както навсякъде. Тя така или иначе се намира в закрито пространство и на нея не й влияят климатичните условия", каза Иванов.

Той сподели, че идеята е тръгнала от това да се обнови експозицията на две витрини в района и така са решили да представят кулата по малко по-модерен и иновативен начин. Целта е да се привлече най-вече младата публика. За хората в неравностойно положение, в случая с нарушено зрение, ще бъдат създадени текстове на брайлов език.

"Този продукт ще бъде доста иновативен и интерактивен. Идеята е освен да гледаме 3D-то ние да можем да правим някои неща, да не стоим статично. Един вид ще атакуваме кулата или ще строим стената. Ще заснемем и въоръжение, което да бъде представено на екран", посочи Иванов.

Крайният срок на проекта е до края на 2023 година, но идеята е ако има възможност той да бъде открит на деня на София, който е на 17 септември.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Слон“ е рожба на пионери предприемачи в кукления театър

Малък куклен театър  „Слон“ е първият частен, професионален театър в България, създаден  през 1988 г. За 35-те творчески години театърът е доказал своето място не само в България, но и на световната театрална сцена. Основатели на театъра са актрисата и режисьор Роза Николова и доц. д-р Мирослав Цветанов . През  1991 г. те създават..

публикувано на 27.03.23 в 16:14

Специално парти "Memento Mori Edition" ще представи новия албум на легендарните Depeche Mode

Легендарната група   Depeche Mode издаде своя 15 дългосвирещ албум наречен  "Memento Mori". Георги Бурнавски познат като  DJ Strange Affection , меломан, журналист и историк,също и отдаден фен на групата бе специален гост в предаването "Добър вечер, София", за да разкаже подобно за албума и за събитието с което ще бъде отбелязано неговото..

публикувано на 27.03.23 в 15:45
Камелия Димитрова

Трафикът и експлоатацията на жени от Украйна - тема на кръгла маса

На 28 март 2023 г. от 9:30 ч. Фондация "Дигнита" ще проведе кръгла маса на тема "Превенция на трафика на хора сред украинските жени в България". Събитието е насочено към институции (МТСП, АЗ, ГИТ, МВР, ДАБ и др.), НПО и международни организации, имащи отношение в управлението на бежанската криза и противодействието на трафика на хора в България...

публикувано на 27.03.23 в 15:34

Грешката - във фокуса на третия Фестивал за илюстрация и графика

На фона на много безгрешни хора и институции (поне такива са им претенциите), организаторите на  Фестивала за илюстрация и графика подхождат с доста (само)ирония и формулират темата на третото си издание така: „Трябва да има някаква грешка“. Но дали е предположение/съмнение, присъщо на творческите натури или императивно изискване към..

публикувано на 27.03.23 в 15:06

Ще подпише ли Българският фармацевтичен съюз новия договор с НЗОК?

В края на миналата година БФС подписа тримесечен анекс към договора с НЗОК, който изтича на 31 март 202 3 г., за да имат пациентите достъп до лекарства отпускани по каса . Основание за подписването в края на 2022 г. беше, че контролът ще се извършва в реално време при предписването и при получаването на лекарствата. Това се посочва в становищите до..

публикувано на 27.03.23 в 14:51

Флора и фауна на Витоша показват в изложба на Ларгото

Природен парк „Витоша“ е най-посещаваната защитена територия в България, на територията на която има гъста мрежа от пътища, хижи, почивни домове, лифтове и ски писти. Въпреки силния антропогенен натиск, на Витоша се е запазило огромно биологично разнообразие. Доказателствата можем да видим до 28 април във временната експозиция,..

публикувано на 27.03.23 в 13:09

Дни на отворените врати в УНСС

27 март е обявен за Ден на отворените врати в Университета за национално и световно стопанство . Ректорското ръководство и преподавателите ще посрещнат ученици от софийски училища. Учениците ще имат възможност да разгледат академичната сграда и да посетят щандовете с книги по време на Университетската седмица на книгата. Дните на отворените..

публикувано на 27.03.23 в 12:53