Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Новата монография на Росен Тахов приобщава легендата към историческата истина

Снимка: Радио София

Новата монография "Истини и легенди в българската история" от литературния историк, публицист и преводач Росен Тахов излезе с логото на изд."Изток-Запад". Той разказа подробности пред Радио София. По думите му мотивът е бил да приобщи легендата към историческата истина.

"Самият аз съм историк и ми е направило впечатление, че историците се отнасят с голямо съмнение към легендите, преданията и изобщо към народното творчество. Те ги смятат за народни умотворения, които не могат да се обърнат в основа за някакво сериозно историческо изследване. Моите наблюдения не са такива и целта ми беше да развенчая този мит около  митологията", сподели Тахов.

Според думите му в много от случаите върху легендата може да се изгради сериозно научно изследване, като класически такъв случай е с Шлиман, който тръгва да търси Троя по омировата "Илиада", която е в пространството на легендите.


"Най-много са иманярските легенди защото в тях е заключена извечната вяра на човека, че един ден ще се събуди приказно богат. Всъщност Шлиман е един търсач на съкровища. Обидно е да го наричаме иманяр, той е един любител археолог. Иманярите също са любители археолози", посочи Тахов.

"По една такава легенда за Вълчан Войвода се направи едно много голямо археологическо откритие", сподели той и добави, че група от 30 души тръгват да търсят златото на Вълчан Войвода и до русенското село Копривец откриват антична крепост и голяма монетна находка.  

Относно плагиатството в литературата той каза, че почти няма световен класик, който да не е обвиняван в плагиатство. Освен това добави, че също така почти няма и български класик, който да не е обвиняван в плагиатство, а малко известен факт е, че музиката на южнокорейският химн е взета от една българска песен "О, добруджански край". През 1965 година на един музикален конгрес един наш музиковед изважда наяве този факт.

Тахов заяви, че трябва да имаме по-голямо доверие в легендите, притчите и преданията.

Чуйте още подробности по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Валежите спират, но остава студено

Днес валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява, но по-значителна ще се задържи над източната половина от страната и там ще има превалявания от дъжд, на отделни места в Североизточна България - дъжд и сняг. Ще е ветровито с умерен и силен вятър от запад-северозапад, който привечер постепенно ще отслабва, съобщиха от НИМХ. Минималните..

публикувано на 28.03.23 в 07:35

„Слон“ е рожба на пионери предприемачи в кукления театър

Малък куклен театър  „Слон“ е първият частен, професионален театър в България, създаден  през 1988 г. За 35-те творчески години театърът е доказал своето място не само в България, но и на световната театрална сцена. Основатели на театъра са актрисата и режисьор Роза Николова и доц. д-р Мирослав Цветанов . През  1991 г. те създават..

публикувано на 27.03.23 в 16:14

Специално парти "Memento Mori Edition" ще представи новия албум на легендарните Depeche Mode

Легендарната група   Depeche Mode издаде своя 15 дългосвирещ албум наречен  "Memento Mori". Георги Бурнавски познат като  DJ Strange Affection , меломан, журналист и историк,също и отдаден фен на групата бе специален гост в предаването "Добър вечер, София", за да разкаже подобно за албума и за събитието с което ще бъде отбелязано неговото..

публикувано на 27.03.23 в 15:45
Камелия Димитрова

Трафикът и експлоатацията на жени от Украйна - тема на кръгла маса

На 28 март 2023 г. от 9:30 ч. Фондация "Дигнита" ще проведе кръгла маса на тема "Превенция на трафика на хора сред украинските жени в България". Събитието е насочено към институции (МТСП, АЗ, ГИТ, МВР, ДАБ и др.), НПО и международни организации, имащи отношение в управлението на бежанската криза и противодействието на трафика на хора в България...

публикувано на 27.03.23 в 15:34

Грешката - във фокуса на третия Фестивал за илюстрация и графика

На фона на много безгрешни хора и институции (поне такива са им претенциите), организаторите на  Фестивала за илюстрация и графика подхождат с доста (само)ирония и формулират темата на третото си издание така: „Трябва да има някаква грешка“. Но дали е предположение/съмнение, присъщо на творческите натури или императивно изискване към..

публикувано на 27.03.23 в 15:06

Ще подпише ли Българският фармацевтичен съюз новия договор с НЗОК?

В края на миналата година БФС подписа тримесечен анекс към договора с НЗОК, който изтича на 31 март 202 3 г., за да имат пациентите достъп до лекарства отпускани по каса . Основание за подписването в края на 2022 г. беше, че контролът ще се извършва в реално време при предписването и при получаването на лекарствата. Това се посочва в становищите до..

публикувано на 27.03.23 в 14:51

Флора и фауна на Витоша показват в изложба на Ларгото

Природен парк „Витоша“ е най-посещаваната защитена територия в България, на територията на която има гъста мрежа от пътища, хижи, почивни домове, лифтове и ски писти. Въпреки силния антропогенен натиск, на Витоша се е запазило огромно биологично разнообразие. Доказателствата можем да видим до 28 април във временната експозиция,..

публикувано на 27.03.23 в 13:09