Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Какви са дигиталните перспективи пред Българските фестивали?

Васил Димитров от Българската фестивална асоциация, гост в "Ритъмът на столицата"

Снимка: Радио София

Има много и най-различни фестивали – театрални, филмови, кулинарни…

За ролята на фестивалите като част от културния, обществения, социалния и икономическия облик на страната и дигиталните перспективи пред тях, разговор с председателя на Българската фестивална асоциация Васил Димитров, гост в предавнето „Ритъмът на столицата“.

„Има и фестивали основаващи се най-вече на елемента на фестивала да забавлява – фестивал на ракията, на чушката, на домата…“, отбеляза той. По думите му, това не е нищо страшно, но е редно да има една класификация на фестивалите. 

„Асоциацията, която аз представлявам, членуват фестивали, които са с артистична насоченост. Ние много държим да се казва това, че тези фестивали са част от културата на България, както и на всяка една държава, където има фестивали от този тип, защото те осигуряват достъп до култура, до изкуство, осигуряват работни места, един доста сериозен сектор, който дава работа на артисти, музиканти, доброволци, млади хора, студенти. По този начин, освен културна стойност, тези фестивали имат и икономическа такава", отбляза той. 

По думите му, самото движение около такова събитие, каквото е фестивала, осигурява наемане на жилище, ползване на транспорт, храна, има цели градове в света, в Европа, на които икономиката им се базира основно на фестивалите – Единбург е един такъв град, посочи той.

Фестивалите осигуряват връзка на публиката с артистите

„Те осигуряват такава връзка с нетрадиционно представени артисти в градовете, където се провеждат фестивали. Защото фестивалът си поставя за цел да представи най-новото, най-интересното, което е не само на местна почва. Той се опитва да привлече на българска сцена артисти, които са от световна величина, да накара публиката да се пренастрои, да си премери критериите, за да може да бъде адекватна към този вид изкуство в България“, подчерта той.

По думите му, самите български представители на този вид изкуство вдигат своите критерии, което осъществява връзка между българските и световните сцени.

По-гъвкави и по-дигитални след пандемията

Българската фестивална асоциация започна проект за дигиталните перспективи на фестивалите, финансиран от НФК по програма „Публики“

„Той цели да усъвършенства уменията на тези фестивали, с които ние работим, за да могат да контактуват с публиката по възможно най-добрия дигитален начин“, посочи той и поясни, че вече има създадени фокус групи в няколко града на страната с партньори и членове на фестивалната асоциация.

„Целта беше да разберем как хората се информират за фестивалите и как самите фестивали по-успешно да реализират тази комуникация с публиката“. Той допълни, че данните от фокус групите вече са събрани и се анализират.

Новите възможности в дигиталното пространство

„Публиката има нужда от директния контакт. Енергията, която се предава от артиста, от сцената, към публиката в залата е нещо, което се губи в дигиталната среда. Това не е моя изследователска тема, но аз лично съм то усетил и виждам как публиката се връща в залите и пие от изворчето, жадна за истинското изкуство“, каза още Васил Димитров.

С включване по телефона потърсихме експертно мнение по темата за дигиталните перспективи на фестивалите,  от госпожа Нелина Църова - директор на дирекция "Култура, туризъм и международни дейности" град Велико Търново.  Чуйте я!.

По публикацията работи: Спаска Давранова
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Валежите спират, но остава студено

Днес валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява, но по-значителна ще се задържи над източната половина от страната и там ще има превалявания от дъжд, на отделни места в Североизточна България - дъжд и сняг. Ще е ветровито с умерен и силен вятър от запад-северозапад, който привечер постепенно ще отслабва, съобщиха от НИМХ. Минималните..

публикувано на 28.03.23 в 07:35

„Слон“ е рожба на пионери предприемачи в кукления театър

Малък куклен театър  „Слон“ е първият частен, професионален театър в България, създаден  през 1988 г. За 35-те творчески години театърът е доказал своето място не само в България, но и на световната театрална сцена. Основатели на театъра са актрисата и режисьор Роза Николова и доц. д-р Мирослав Цветанов . През  1991 г. те създават..

публикувано на 27.03.23 в 16:14

Специално парти "Memento Mori Edition" ще представи новия албум на легендарните Depeche Mode

Легендарната група   Depeche Mode издаде своя 15 дългосвирещ албум наречен  "Memento Mori". Георги Бурнавски познат като  DJ Strange Affection , меломан, журналист и историк,също и отдаден фен на групата бе специален гост в предаването "Добър вечер, София", за да разкаже подобно за албума и за събитието с което ще бъде отбелязано неговото..

публикувано на 27.03.23 в 15:45
Камелия Димитрова

Трафикът и експлоатацията на жени от Украйна - тема на кръгла маса

На 28 март 2023 г. от 9:30 ч. Фондация "Дигнита" ще проведе кръгла маса на тема "Превенция на трафика на хора сред украинските жени в България". Събитието е насочено към институции (МТСП, АЗ, ГИТ, МВР, ДАБ и др.), НПО и международни организации, имащи отношение в управлението на бежанската криза и противодействието на трафика на хора в България...

публикувано на 27.03.23 в 15:34

Грешката - във фокуса на третия Фестивал за илюстрация и графика

На фона на много безгрешни хора и институции (поне такива са им претенциите), организаторите на  Фестивала за илюстрация и графика подхождат с доста (само)ирония и формулират темата на третото си издание така: „Трябва да има някаква грешка“. Но дали е предположение/съмнение, присъщо на творческите натури или императивно изискване към..

публикувано на 27.03.23 в 15:06

Ще подпише ли Българският фармацевтичен съюз новия договор с НЗОК?

В края на миналата година БФС подписа тримесечен анекс към договора с НЗОК, който изтича на 31 март 202 3 г., за да имат пациентите достъп до лекарства отпускани по каса . Основание за подписването в края на 2022 г. беше, че контролът ще се извършва в реално време при предписването и при получаването на лекарствата. Това се посочва в становищите до..

публикувано на 27.03.23 в 14:51

Флора и фауна на Витоша показват в изложба на Ларгото

Природен парк „Витоша“ е най-посещаваната защитена територия в България, на територията на която има гъста мрежа от пътища, хижи, почивни домове, лифтове и ски писти. Въпреки силния антропогенен натиск, на Витоша се е запазило огромно биологично разнообразие. Доказателствата можем да видим до 28 април във временната експозиция,..

публикувано на 27.03.23 в 13:09