Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинациите за наградите на фондация "БлуЛинк" вече са отворени за гласуване

Снимка: www.bluelink.net

Наградите "Свободен електрон" всяка година отличават важни и смислени дигитални проекти, които имат тежест и добавено стойност в защита на демокрацията, човешките права и европейските ценности. Номинациите за наградите на фондация "БлуЛинк" вече са отворени за гласуване. От 2009 г. насам фондацията отличава стратегическото използване на информационните технологии в подкрепа на развитето на гражданското общество, демокрацията, опазването на природата.

Повече подробности по темата научихме от Павел Антонов, съосновател на фондацията: 

"Разчитахме на представители на гражданското общество с които "БлуЛинк" работи от години да направят своите предложения за номинации", каза той и отбеляза, че тази година са получили 9 предложения, което е най-висок брой номинации досега. Допълни също, че фондацията няма за цел да награждава непременно популярни или разпознаваеми личности.

"Много често млади и динамични инициативи, активисти или журналисти изпъкват в интернет и много често става така, че нашата награда е първата, която достига до тях като признание за усилията им", разкри Павел Антонов.

По думите му и тази година има много хубав микс от разпознаваеми личности. "Но аз не ги деля на разпознаваеми или не толкова, защото значение за нас има преди всичко това, което те правят".

Антонов отбеляза и немаловажното обстоятелство, че Радио София има честта първи да обяви номинациите.

Една от тях е на природозащитника Александър Дунчев. Номинацията му е за изключително активната му работа в интернет, за огласяване на факти свързани с опазването на гората. Един от малкото народни представители, които са оценявали опазването на природата. 

Другата разпознаваема номинация е на издателя Манол Пейков. Едва ли има някой, който да не знае какво прави той през последната  година по отношение на събиране на дарения, на помощи за Украйна, където се води война, последните две седмици и за пострадалите при земетресението в Турция, посочи още Павел Антонов.

Номинирана е и Лига на младите гласоподаватели, която се състои от 3 младежки организации, които провежда съвместно кампания с това име, в помощ на младите хора, за да имат информиран избор, когато гласуват на избори. Сайтът "Клин-клин" за независима журналистика и главният му редактор Калоян Константинов също са сред номинираните. За него се посочва, че активно в интернет защитава демокрацията, човешките права и малцинствата, което той прави без спонсори и рекламодатели, а със собствени средства.

Фондация "Стража" е петият от деветте номинирани, която дава възможност, чрез електронна платформа, гражданите да следят работата на своите народни представители.

След разговора с Павел Антонов се включи и Александър Дунчев, който говори за незаконната бариера на ЦПШ "Мальовица" и незаконната сеч. По думите му проблемът е световен и е битка на една част от човечеството, която иска да живее в хармония с природата и друга, която иска за извлече колкото се може повече ползи.

"В България тази дилема съществува, но тя се задълбочава от това, че държавността е срината до много ниско ниво и корупцията е пробила всички административни структури, които отговарят освен за здравеопазването и обучението, също така и за опазването на горите", отбеляза Дунчев.

Той добави, че всички проблеми идват от най-високо политическо ниво и призова гражданското общество да се събуди.

Чуйте целия разговор на Антония Каменичка, за да разберете повече и за останалите номинации, както и защо е важна гражданската активност и това да бъдат споменавани добрите примери, които вдъхновяват.

По публикацията работиха: Спаска Давранова, Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Победителят тази година е Цветомира Борисова

Изложба на номинираните български художници за наградата БАЗА

Софийската градска художествена галерия, Институтът за съвременно изкуство – София (ИСИ), Фондация “Едмонд Демирджиян“, Фондация “Лъчезар Цоцорков“ в партньорство с: Фондация за гражданско общество, Ню Йорк и международната мрежа Награди за млади художници представят изложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА 2024..

публикувано на 26.07.24 в 13:50

Людмил Кърджилов: Затоплянето не е опасно, зеленият преход не бива да води до обедняване

След юни и юли, гореща вълна с температури до над 35 градуса ще има в София и през август . Нормално е, все пак е лято.  Горещините водят до дискомфорт , опасно е човек да се излага дълго на горещите слънчеви лъчи – особено за малки деца, възрастни и хронично болни, но е спорно дали глобалното затопляне като цяло води до по-големи проблеми за..

публикувано на 26.07.24 в 12:59

Д-р Симидчиев след взривовете край Елин Пелин: Здравен риск има за възрастните и хронично болните

Здравен риск за живеещите в близост - в рамките на километър-два, до взривените складове с фойерверки в Елин Пелин има само за възрастните и за хора с белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ПП ДБ: "Като цяло инцидентът увеличи фоновото замърсяване във въздуха, но не в нива, които са..

публикувано на 26.07.24 в 12:35

Терзиев: Няма опасност от обгазяване на София заради пожара в гр. Елин Пелин

6 екипа от Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община са помагали през изминалата нощ в района на инцидента в Елин Пелин. Изпратен е включително и дрон с термокамера, който е насочвал службите за овладяване на ситуацията. Това заяви в началото на продължаващото и през днешния ден заседание на Столичния общински съвет кметът на София Васил..

публикувано на 26.07.24 в 11:06

Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин

Малко преди 9 ч. хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин. Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията. Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви намясто, че екипите все още не могат да влязат в района...

публикувано на 26.07.24 в 10:16

Каква е разликата между инфлуенсър, журналист и пропагандатор

С младия актьор, ютюбър, влогър и граждански активен лъв Стефан Попов-Чефо не ви срещаме за пръв път. Той е на 30 и се изявява по най-различни обществено значими, културно-политически теми, за да приобщава най-различни хора към идеи, ценности, послания. Признава, че в началото – преди около 5 години, когато той самият е на 25, в канала..

публикувано на 26.07.24 в 09:53

Стефан Виет – за предизвикателството да се придвижваш в София с инвалидна количка

Голяма част от инфраструктурата в София не е достъпна за хора с двигателни проблеми и придвижването е предизвикателство, сподели пред Радио София студентът Стефан Виет. Той страда от Остеогенезис инперфекта, по познато като “стъклени кости”. "Има трудности, които по свой собствен начин можеш да ги преодолееш, с помощ, разбира се. За да изляза..

публикувано на 25.07.24 в 18:16