Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Могат ли да бъдат опазени рушащите се знаменити столични обекти?

Стефан Спасов
Снимка: Радио София

Как могат да бъдат опазени знаменити столични сгради както в район "Изгрев", така и в цяла София?  Много от обектите включително и в самия център на столицата са занемарени. По темата пред Радио София говори Стефан Спасов от "Спаси София". Получен е сигнал от жители на район "Изгрев", че в кв. "Дианабад" задната част на басейна е отдадена на различни фирми за ползване, което вероятно не е обвързано с никаква поддръжка.

По думите на Спасов бележитият наш плувец Антъни Иванов се подготвя в САЩ, понеже до момента той не е намерил у нас подходящи условия за плуване:

"Ние можем да ги изброим всичките. Спортен комплекс "Диана", който е единственият голям плувен комплекс в София, който работи. "Червено знаме" - забравен от години и поколения млади софиянци не са знаели изобщо, че има басейн там. Къпалнята "Мария Луиза" от 2006 г. седи затворен гьол, който софиянци не могат да го използват", отбеляза той.

Според него трябва да се направи оценка кой от обектите е с архитектурна стойност и ако е възможно да бъде възстановен. Например комплекс "Червено знаме" подлежи на реконструкция, но проектът е бил спрян поради политическата ситуация в момента. В казуса с комплекс "Диана" голяма част от прилежащите терени са отдадени под наем на много частни фирми с дългосрочни договори.

"Винаги има инструменти. Просто те трябва да бъдат идентифицирани от хората, които го правят и да се предприемат съответните действия. Идеята на този комплекс не е да има луксозно заведение там, което да бъде недостъпно за спортистите, а да бъде направено с мисъл за хората", коментира Спасов.

Басейнът в комплекс "Славия" също не се използва по предназначение, а помещението отново е отдадено под наем на най-различни фирми, даже и на такива, които го използват за заснемане на кино продукции. Гребната база в Панчарево също тъне в разруха. Огромен проблем на София също са и съоръженията за свободно спортуване, тъй като нямаме достатъчно такива площадки.

"Тук трябва да има едно целенасочено усилие от Министерството на младежта и спорта, разбира се според нас в колаборация и добро партньорство със Столична община и да се направи план за възстановяване на всички онези спортни съоръжения, които в крайна сметка трябва да се грижат за здравето, добрия тонус и спортните съоръжения на софиянци", посочи Спасов.

Той коментира, че относно занемарените сгради голяма част от тях са преминали в частни ръце и общината няма механизми за да ги придобие обратно.

Чуйте още подробности по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Васил Терзиев: Смяната по такъв начин на шефа на "Метрополитен" е атентат срещу София

Кметът на София го нарече "атентат срещу града" смяната на шефа на столичното метро и посочи, че го е срам защото директорът на Столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не заслужава да бъде отстранен от поста по този начин, тай като е работил за развитието на града. Ще бъдат сменени шест ръководители на общински дружества. Те ще бъдат..

публикувано на 10.07.24 в 18:45

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59
Ангел Попов

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов , експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 10.07.24 в 10:54