Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Късометражно и документално кино представя пътешествие из България

Снимка: fb/Кинематограф.BG

Юлиан Спасов от "Кинематограф" и Владислав Лаков гостуват в предаването "Радиокафе", за да разкажат програмата от късометражно кино и вълнуващото пътешествие из България, което подготвят.

"Събрахме Бъпгария и път в едно - като посоки и понятия. Ние показваме изключително много българско кино, но обикновено, то е смесено и с чуждестранно по най-различни теми. Само българска програма не бяхме правили отдавна", твърди Юлиан.

Впоследствие двамата решават, че не е достатъчно само да е българска, а трябва да има и нишка на символика.

"Решихме, че това ще е пътят, защото събрахме страхотни филми, в които по някакъв начин се извървява един огромен път, в тази иначе малка страна - тоест, в България за да оцелееш, трябва да извървиш голям път. Това опитахме да обхванем и във филмите. Освен това, пътят е свързан и с поезия - съпътства отдалечаването от едни неща и приближаването към други. Той е свързан и със съзерцание на природата, който също е много силен акцент", посочи още Юлиан Спасов.

Искахме да покажем България по един красив начин, допълни още той.

Юлиан Спасов разкри, че във филмите които представят, естествено има и проблеми, защото когато говорим за България, не можем да кажем, че такива няма. Но те са представени по лек и дори оптимистичен начин. По думите му, прекрасен пример за това е филма на Владислав Лаков "Книга за хората".

"И всъщност осъзнаваш, че нещата не са толкова трудни, нито толкова сложни. Нужно е да имаме нагласа, която да следваме, за да можем да ги разрешаваме. Така че, това е не само пътешествие из България, а и на много нива", каза Лаков.

Той изрази надежда, че това което ще може да се види, по някакъв начин ще вдъхновява хората. 

"След тази програма ще има една следа останала, която ще те накара на следващия ден да направиш нещо хубаво", твърди още той. Във филма на Надя Тодорова "Небето над хълма" е поставен вечният въпрос - Да заминем ли в чужбина? - разговор между по-младите и по-възрастните в семейството. Има и едно дете, и това обстоятелство повдига въпроса - то къде ще расте - в Австрия или в България?

Владислав Лаков, режисьор и сценарист на филма "Книга на хората" разказа, че това е филм за проблеми, но жанрът на филма е екшън комедия и те са представени по лек и хумористичен начин. Филмът е част от програмата на "Кинематограф" днес в Бургас, а на 6 март и в София.

Сюжетът в този филм се развива на село, а нещата там са абсолютно истински, уверява режисьорът. То умишлено няма име. 

"Това е родното село на баба ми, в него са минали първите 15 лета от живота ми", казва Владислав. То не е от бързо запустявашите села, в него все още има действаща библиотека и читалище.

Друг интересен филм е "Време за обяд". Той е документален и ни запознава с една кауза да се грижим и опазваме дивата природа в България. В него е показана инициативата на местни сдружения да опазят и развият популацията на Белоглавия лешояд - един изчезнал вид още през 90-те години.

Още подробности, чуйте  от разговора на Яна Спиридонова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09