Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необходим ли е надзор на надзора при ремонтите на пътища?

Снимка: БНР

В държавата има хора, които отричат, че има проблем с някои пътища. "Отдавна алармирахме, че има проблем със Северната скоростна тангента", каза пред Радио София Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

„Защо държавата не го виждаше този проблем, ето това е интересното. Строителните фирми, които се стараят да предложат качество, нямат никакви проблеми, дори по време на строителството да ни допуснат до обекта, да ни покажат какво правят, да ни допуснат да си направим нашите измервания“, добави Русинова.

Диана Русинова

По думите й, има фирми, които не допускат проверки от страна на неправителствени организации, каквато е Европейския център за транспортни политики.

„По време на ремонтните дейности няма нищо по-логично един независим поглед да види какво се случва и да дадем някакви препоръки на едно ранно ниво, когато нещата могат да бъдат оправени“, каза Диана Русинова.

Според нея, през последните години има надзорни фирми, които си вършат „проформа работата“.

По отношение на ремонта на тунела в „Люлин“, който продължи 7 месеца, Русинова обясни, че спрямо възложеното, ремонтът е изпълнен добре.

„Измерили сме всяка една шахта, най-голямото отклонение, което измерихме беше 2 см, спрямо нивото на асфалта. По наредбата за хора с трайни увреждания, 2 см не се счита за препятствие за инвалидна количка, камо ли за кола. Няма тропащи шахти“, уточни Диана Русинова.

Тя добави, че са ремонтирани само шахтите в тунела.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмицата в САЩ: указ за имигрантите, репродуктивни права, опасностите от ИИ

В началото на седмицата американският президент Джо Байдън обяви указ за спиране на достъпа до САЩ на имигранти в случи, в когато имигрантският поток е прекалено голям. До тази негова стъпка се стигна в момент, в който законодателни мерки за контрола на границата са блокирани от републиканци. Toва се случва на фона на наближаващите избори, когато..

публикувано на 07.06.24 в 15:05

Нео-пънк групата "Каке?" представят своята музика

Група "Каке?" представиха музиката си пред Радио София. Кети Мартинова, Мартиан Табаков, Мартин Пенев, Андрю Андерсон и Стефан Прохоров разказаха подробности. По думите на музикантите "Каке" на старобългарски означава "какво става с твоето нещо". "Всички мислят, че е "кейк", отбеляза Табаков. "Каке?" е нещо повече от музикална група. "Каке?" са..

публикувано на 07.06.24 в 14:45

Един поглед на опитния журналист е достатъчен, за да усети зловонието на манипулацията

Българският интернет портал Dir.bg за седми път проведе конкурса за чиста журналистика Web Report 2024. Сред наградените тази година са Мая Димитрова от БНТ, Райко Байчев от Actualno.com и Константин Мравов – БНР. Мая Димитрова получи наградата в категория „Технологии и иновации“, Райко Байчев е новият „Майстор на словото“, Константин..

публикувано на 07.06.24 в 13:56

"Отражения" - изложбата, която задава въпроси

"Отражения" е инсталация върху стената в атриума в Националната галерия Квадрат 500. Тя е дело на художничката Филипина Стаменкова. Подробности разказа авторката й, Филипина Стаменкова. "Инсталацията е дълга 27 метра, висока е един метър, това е най-голямото произведение в Националната галерия", отбеляза тя. И добави: "Огледалата дават..

публикувано на 07.06.24 в 12:27

Стилна и предизвикателна програма на Радиооркестъра

Константин Илиевски гостува в Радио София след дълъг репетиционен ден, започнал в 9.00 и продължил до 16.00 часа. Програмата, която Симфоничният оркестър на БНР ще поднесе на публиката на 7 юни 2024 г., изисква посвещение и вглеждане в детайла. По традиция, концертът започва с българска творба - „това вече се превръща в запазена марка на..

публикувано на 07.06.24 в 12:09

Достъпни ли са подлезите за хората с увреждания?

Липсата на достатъчно съоръжения е един от основните проблеми, с който се сблъскват хората с увреждания, когато се налага да преминат през столичните подлези. Липсата на осветление и достъпност също са част от затрудненията при преминаване през някои от тях. Въпреки това, в район „Триадица“ през последните две години са направени много усилия в..

публикувано на 07.06.24 в 09:41