"Във времето, в което живеем тази търговия на стоки, която ако в миналото е била недостъпна поради ограничения в пътуванията и храната се е произвеждала някъде и е била там, където е произведена, то в наши дни с отворените граници, с непрекъснатото многобразие на храни се търгува в световен мащаб. Обемите, които се разпространяват нямат граници и могат да пътуват до всяка точка на света", казва Николинка Илинкина - одитор по качество и безопасност на храните и Обучител в Intertek Academy.
"Претенциите на консуматора се увеличават много в последно време. Всеки иска качествена храна. Такава, каквато той си дава дефиниция за качество, защото много определения имаме за качество", допълва още лекторката.
Увеличаването на населението води до по-голямо търсене на храна, което може да предизвика други рискове като недостиг, фалшифициране, усложняване на цялата верига на предлагането на храни. Освен качествена, храната трябва да бъде и сигурна. А с либерализацията на пазарите това може да се случи само, ако съществуват еднакви стандарти.
"По данни на СЗО отчетено е, че приблизително 600 млн. души, това е почти 1 на всеки 10, се разболяват след като са консумирали заразена храна, а да не говорим, че и пандемията внесе допълнителни рискове по отношение на здравето ни", представя тревожната статистика Николина Илинкина.
Производителите трябва да бъдат проактивни и да търсят начин да се справят със сложните предизвикателстава на времето, в което живеем. Ролята на стандартите е именно да овладее рисковете и да предлага решения.
"Елементът на планиране е много застъпен във всеки стандарт", споделя Николиона Илинкина и добавя, че "в последните години се наложи риск базирания подход в разработването, в актуализирането на стандартите, именно защото производствата са изложени непрекъснато на несигурност и те са длъжни да оценяват влиянието на вътрешни, на външни фактори, които създават тези рискове. И именно управлението на риска е една неразделна част от стандартите и от процесите, които се случват в една организация и затова този подход е много значим."
Системата HACCP (ХАСЕП) е една от основните за стандартизиране на храни и продукти, съгласно европейските директиви. Тази система се прилага близо 20 години. Създават я НАСА през 60-те, когато им се поставя задача да сервират храна за астронавтите в условия на безтегловност. Приниципите на HACCP важат и до днес. Общо обаче стандартите във всички сфери са 24 690.
Повече за стандартите за безопасност и качество на храните чуйте в звуковия файл.
С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..
Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека. Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност. Този човек наричат Учителя! Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..
В Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..
Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..
Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа. Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..
Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически велосипеди и мотопеди. Пълнолунието ще допълни усещането за музика и природа. Фестивалът е безплатен,..
Ретро авто парад в Банкя - разказва ни Владимир Димитров, Български автомобилен клуб "Ретро": "Това е 15 ежегоден ретропарад за автомобили, съвпада с 55-годишнината на обявяването на Банкя за град. Има какво да се види в парк "Кестените". В нашите закони трябва да е над 30 г., но наблягаме на исторически, с международен сертификат. Най-старият, ако..