Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спелеологът Цветан Паров: Пещерите са библиотеките на Земята

Новата най-дълга пещера у нас ревниво крие своите тайни

Снимка: Радио София

Пещерите са последните девствени кътчета на планетата и като такива са истински съкровищници за изследователите. С микроклимата, който създават и изолацията си от външния свят, те често са дом на изключително редки и дори ендемични видове. Освен красотата си отвътре, те са безценни и заради ясната информация, която дават за формирането на земната повърхност и геоложките процеси, които са протичали милиони години назад.

В резултат на четири десетилетия експедиции пещерата „Колкина дупка“ край Своге вече се води най-дългата пещера в България. Със своите над 19 км дължина, които бяха разкрити миналата година, тя измести пещерата „Духлата“ край Боснек от първото място. 

Това разказа в ефира на БНР Радио София Цветан Паров спелеолог и магистър по аерокосмическо инженерство, докторант в Института за космически изследвания и технологии към БАН. Със сигурност обаче има и още много километри, които още не са картирани. А иначе от години „Колкина дупка“ е известна и като най-дълбоката пещера в България. Със своята над половин километър вертикална дълбочина (или точно 543 м) тя е изключително труднодостъпна.

За разлика от върха, който можеш да видиш отдалече и знаеш, че неговата височина е фиксирана и не се променя, пещерите крият ревниво своите параметри, своята дължина, своята дълбочина. Необходими са изключително много експедиции, които да ги проучват с различна цел и това не е постижение само на един човек или клуб, разказа спелеологът. Той допълни, че най-деен по отношение на "Колкина дупка" е пещерен клуб "Под ръба" с. Церово, доайен в изследванията й, с най-много експедиции и постижения. Интересен факт е, че проучванията върху тази пещера продължават от 40 години насам.

Тя се намира в Понор планина, Западна Стара Планина. Събира изключително много подземни реки и е на 3 етажа с 3 подземни лагера. За да се стигне от входа до най-крайната точка са необходими понякога 2-3 дни. Населена е с прилепни колонии.

Как се отразяват експедициите в пещерите върху човешкия организъм?

"Ти зависиш от храната, която си си занесъл, а междувременно малко ти се обърква циркадния ритъм. Някъде бях чел, че пещерите са прозорците, през които човек наднича в подземния свят. В пещерата след няколко дневен престой се установява, че си трудоспособен 20 – 25 часа и 10 часа спиш", каза още Цветан Паров.

Всичко, което може да се срещне в една световна пещера се среща в "Колкина дупка", твърди спелеологът.

„ Пещерите са библиотеките на земята. Те акумулират и записват информация от както са създадени – за температурата на земята, за водните количества, които са се излизали на повърхността, за Ледниковия период и Големия потоп, описан в Библията. Всички тези знания са записани в образуванията на пещерите за тези, които могат да ги „прочетат“, категоричен е спелеологът.

Проучвания предстоят

Тепърва ще се правят проучвания на „Колкина дупка“ – на биоразнообразието в нея, геоложки, всякакви.

 „Вече започнахме да изследваме влиянието на слънчевата активност върху атмосферни процеси в карстови следи. В края на миналата година разположихме сензори, които измерват влажност, температура, атмосферно налагане и скоро ще изнесем информацията отвътре и ще я сравним с тази от метео станциите над земята.“ 

Паров обясни, че този подход може да се приложи и в ледникова среда и да даде ценно знание за връзката между слънчевата активност и скоростта на топене на ледниците. С тази мисия спелеологът и понастоящем докторант към БАН, изследващ слънчевата активност, обмисля и експедиция в българската база на о-в Ливингстън, Антарктида.

Чуйте още от разказа му за за неговите експедиции в пещерите, и още интересни детайли от разговора на Антония Каменичка в звуковия файл.




По публикацията работиха: Спаска Давранова, Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази: Софийските символи - ул.Московска, архикултурни разкази

Улицата в самия център на София е от първите и доста знакови. Началото ѝ от запад е от бившия пл.Александър, сега Желю Желев. Образци на архитектурата на модернизма и баухаус от преди войната са от двете страни на ул.Малко Търново. Историята им, както и тези по протежението на бившата "Орханийска" - в разказа на Здравко Петров от "Исторически маршрути":..

публикувано на 24.08.24 в 15:00
Никола Коев и Антоанета Баева

Без субективност и без дидактика

Антоанета Баева разказва за  " Вижте " - първите анимирани новини от деца за деца. Новините на детски език от Книговище оживяват във видеоклипове, създадени от талантливи млади автори, с които също ви запознаваме - Никола и Виктория Коеви (12 г. и 18 г.): "Преди повече от 5 години бе създадена образователната платформа "Книговище" - обяснява на..

публикувано на 24.08.24 в 11:50
Капка Кънева

Книжният дизайн откликва на потребностите на съвременния човек

Как се променят кориците на книгите? Какви са тенденциите в илюстрирането на книги? Какъв е процеса по изработване на корица и как той се променя спрямо жанра на книгата? До колко влияе корицата при избора на четиво? Повече с  Капка Кънева , художник - илюстратор: "През годините дизайнът на книгите много се е променял. Когато се появи технологична..

публикувано на 24.08.24 в 10:51
ремонти в Дружба

Нова връзка до Околовръстното

ЖК Дружба вече е по-светла, но улиците в малките квартали на район Искър са и тъмни и разрушени.  Тече активна подмяна на улично осветление в кв. Дружба. Паралелно с ремонтите на тротоарната настилка се подменят и остарели стълбове и осветителни тела. Големите булеварди в район Искър са претърпели вече ежегодните частични ремонти, но не са малко..

публикувано на 24.08.24 в 10:02
архив

Кметът на Елин Пелин: Пожарът в близост до село Нови хан е "почти овладян"

Пожарът в близост до село Нови хан е "почти овладян". Това каза кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов. Той обясни, че няма опасност за хората. И посочи, че наред с двете пожарни, много доброволци са се отзовали на призива за помощ. "Има над 150 доброволеца на терен. За жалост обаче, пожарът е на много голямо пространство и вятърът като го..

публикувано на 23.08.24 в 18:08
Михаил Вешим

Какво казва сатиричната журналистика и на какво се смее?

Наскоро беше свален сатиричен сайт, който иронизира част от политическия елит. Това е отправна точка, която повдига въпросите за важността и ролята на сатиричната журналистика, какво казва и на какво се смее, какви образи използва и как се различава от преди и сега в чувството си на хумор? По темата говори българският писател Михаил Вешим...

публикувано на 23.08.24 в 17:21
Скрийншот от видео на пожара близо до Нови хан

Пожар гори във вилна зона "Побит камък" в близост до с. Нови хан

За пожар в близост до село Нови хан, съобщиха от община Елин Пелин във Фейсбук. От Областната дирекция на МВР - София обясниха, че пожарът е във вилна зона "Побит камък". Общо три екипа на пожарната извършват действия по погасяване на пламъците, съобщиха от ОДМВР. Междувременно кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов съобщи за БНР, че вече е..

публикувано на 23.08.24 в 17:06