Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Може би Олимпийските игри са тези, които имат нужда от електронните

Мартин Кадинов
Снимка: радио София

Международният олимпийски комитет обяви девет esport дисциплини, които ще бъдат включени в турнир, еквивалентен на класическите Олимпийски игри. Подробностите от Мартин Кадинов, основател на TDB Play и професионалист с богат опит в електронните спортове:

"Сложи двама души на едно място и те ще започват да се мерят кой е по-по-най-. Ключовата характеристика за е-игрите е, че са трансгранични. Така се появиха и първите международни игри. Тогава бяхме ентусиазирани, че някой ден ще станат Олимпийски.

Сега, 20 години по-късно има стотици милиони гледат електронни игри. Електронните спортове са културен и бизнес феномен и е логично Олимпийските игри да искат да се актуализират.

Като транзакционни отношения, може би Олимпийските игри са тези, които имат нужда от електронните. Олимпийските игри губят част от сексапила си пред младите поколения, чиито опции за забавления са безкрайни.

Включването на електронните игри в страничните програми на Олимпийските е още от Южна Корея. Шахът е игра, която предхожда Олимпийските, но сега има супер популярност във възрастта 12-20. Но не е нито видео, нито електронна, подходът да бъде включен е интересен. Най-популярните електронни имат експлицитно насилие. След срещи на най-високо равнище между МОК и ключови персони в електронните игри, започна флиртуването.

От стратегическа гледна точка, това, което прави МОК е правилно. Продуктите са отделни, сложно е да се напаснат интересите на всички. Най-любопитно ми е интеграцията софт/хардуер и човешко тяло. Да спортуваш конкретен спорт не е винаги лесно. Функционалността на платформи като chess.com често е безплатна. Не бих се учудил, ако с времето виртуалните спортове биха намерили трайно присъствие в Олимпийските игри."

По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събитие за осъзнати родители

Голямото изложение за малки мечтатели , разказано от един от организаторите - Милена Филипова: "Вярваме, че децата заслужават най-доброто. Идеята е заради нашите малки мечтатели. Колкото повече растат, децата имат нужда от повече извънкласни дейности. Събираме български създатели на интересни продукти, които не са толкова популярни. Събитието..

публикувано на 01.04.23 в 16:00
Началото на Първата част от романа. Представени са чорбаджи Марко и семейството му в обичайна битова сцена – вечерят заедно на двора. Художник: Йозеф Обербауер. Прототип на чорбаджи Марко е бащата на автора – Минчо Вазов

Софийски разкази - какво не знаем за „Под игото“?

"Софийски разкази" е новата ни рубрика в "Легендите на София". Неин автор е Виктор Топалов от Бохемска София, в съвместна продукция с Радио София. Какво не знаем за „Под игото“? Кои са интересните факти от написването и издаването на най-известния български роман? Какво разказва самият автор за творбата си? В рубриката „Софийски разкази“ Виктор Топалов от..

публикувано на 01.04.23 в 15:00

Хуморът е много добър вариант да не си хабиш нервите

Дими Деянски, стенд-ъп комедиантът за 1 април: "Днес празнуваш с това, че всичко може да ти се размине. Хората ти се радват на чувството за хумор и си казват "Боже, колко е чаровен". Назад в годините си спомням, че се бях пошегувал, че ще се върна в България за пролетната ваканция - учех в Канада. Казаха ми - "трябва да се занимаваш със стенд-ъп"...

публикувано на 01.04.23 в 12:07
Виктория Савова и Цветелина Гарелова, настоящите младежки делегати към ООН

Хубаво е извън личния живот да има кауза

Търсят се следващите младежки делегати към ООН.  За седемнадесета поредна година чрез конкурс в четири кръга ще бъдат определени двамата официални младежки представители на България към Организацията на обединените нации с мандат 2023-2024 година. Селекционната кампания, която се състои в етапи онлайн и на живо, ще се проведе в периода от 14..

публикувано на 01.04.23 в 10:46

Посланици на изчезващи видове

Зоологическа градина София ще отбележи 1 април – Международния ден на птиците от 10:30 ч. до 14:00 ч. с информативна програма и специални гости от Българското дружество за защита на птиците BirdLife Bulgaria. Подробности от  Катя Зарева, еколог към столичната зоологическа градина: "Това е един от най-старите екологични празници. Отбелязва се..

публикувано на 01.04.23 в 09:44

До 28 април гражданите могат да кандидатстват по Програма „Зелена София“ за 2023 г.

Столичната община откри процедура за кандидатстване с проектни предложения по  Програма „Зелена София“ . Желаещите могат да подадат документи до 17:00 ч. на 28 април 2023 г. в деловодството на районната администрация, на чиято територия се намира зелената площ. Кампанията на общината се провежда за 12-а година и цели да включи гражданите в..

публикувано на 31.03.23 в 19:27

Половината от българите смятат, че жените и мъжете не са равнопоставени в професионално отношение

Половината от българите смятат, че двата пола не са равнопоставени в професионално отношение , сочи проучване на Съвета на жените в бизнеса в България , което е направено по повод 10-ата годишнина на организацията. Допитването е проведено от агенция „Тренд“ . Данните показват, че под равнопоставеност 27% от анкетираните разбират равни..

публикувано на 31.03.23 в 17:21