Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново гасим лампите за Часът на Земята

Снимка: Радио София

На 25.03.23 в цялата страна за 16 път ще отбележим ежегодната кампания на WWF "Часът на Земята". Инициативата ще се проведе с фокус върху възстановяването на местообитания на ключови за екосистемата животински видове. Приканват се всички граждани да изключат осветлението в домовете си и в обществените сгради за един час. България е част от голямото семейство на държави по света, които се включват в голямата инициатива - това са жителите на над 7 хиляди града от 190 държави. Тя е стартирана за първи път в Сидни и оттогава става традиция. Елена Ганчева от екипа на WWF-България разказа подробности пред Радио София.

"Ние за този един час ще спестим доста енергия, но по-важното е, че ще насочим вниманието на всички около нас върху проблемите, които имаме с околната среда. Всъщност това е смисълът - за този един час да си дадем сметка, че за това, което сме за да съществуваме имаме нужда от чист въздух, чиста вода, от опазена природа, от диви животни... Без тях не можем, а ги приемаме за даденост", коментира Ганчева.

Тази година фокусът на кампанията е опазване на местообитанията на застрашени и редки видове. Идеята е, колкото се може повече такива места да бъдат опазени от човешка дейност. Според данни от доклада на WWF различни видове животни са отбелязали катастрофален спад в своята численост, като от 1970 г. насам са намалели средно с 69%. Част от факторите са свръхексплоатацията на ресурсите на планетата, замърсяването, незаконният добив на дървесина и незаконното ползване на земя. България е от малкото страни в Европа, в които е запазена дива природа, пясъчни дюни и вековни гори.

"Съвсем скоро, януари месец внесохме предложение в Министерството на околната среда и водите за обявяване на 10 нови защитени територии. Част от тях са в Стара планина и са потенциални местообитания на риса. Някога много отдавна е имало рисове в България, това са изключително потейни животни, които не може човек току-така да срещне и да види. От много време няма данни за тези животни, въпреки, че на Балканския полуостров все още ги има. Нашата цел е създавайки защитена местност, обособявайки едно пространство като защитено от човека да има шанс това емблематично животно да се завърне", отбеляза Ганчева.

През 2008 година в Северозападна Стара планина са засечени следи от рис. На този етап най-голяма популация има в северните части на Европа, както и в западните. Друг застрашен вид са дунавските есетри.

"За първи път от 4 години насам имаме невероятната възможност да отбележим Часът на Земята на живо с наши поддръжници", сподели Ганчева.  Всички желаещи са поканени  в клуб Mixtape 5 в събота, 25.03.23 от 20:30 ч., където ще има богата програма.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Част от творбите на Теодор Лулчев

Дизайнът и естетиката преди AI

Не е далеч епохата преди изкуствения интелект (Before AI), но тя е много обширна, многообразна и трудна за пресъздаване. Затова е особено предизвикателството, с което под това заглавие се е заел да привлече и фокусира вниманието ни дизайнерът Теодор Лулчев . Експозицията му може да се види в концептуално пространство „Дом“ до 30 април ...

публикувано на 19.04.24 в 14:20

Спектакълът "Джобове, пълни с хляб" забавлява и задава въпроси за смисъла

Двама мъже стоят надвесени над изоставен кладенец, от чието дъно вие куче. Разбира се, първо нахлува хаосът от неизбежни въпроси: Защо? Кой? Как е възможно? И най-сетне: „И сега какво да правим?“ . След тази върволица от съмнения, които сякаш искат да попитат нещо много по-голямо, им остава едно единствено – да спасят кучето. Двамата мъже..

публикувано на 19.04.24 в 13:50

"Грийнпийс" подкрепя зелено възстановяване на Украйна

"Грийнпийс" увеличава подкрепата си за зелено възстановяване на Украйна. От самото начало на руската инвазия "Грийнпийс" се стреми да подкрепя украинския народ. Само няколко месеца след началото на войната от организацията започнаха работа по възстановяване на разрушени от военните действия болници, училища и детски градини – по нов, зелен,..

публикувано на 19.04.24 в 13:31
Крис Илиев с част от екипа на

"Мъртвешки танц" по Стриндберг - сложната връзка любов-омраза в човешките отношения

За постановката "Мъртвешки танц“, с отзвук от неотдавна състоялата се премиера разговаряхме в предаването "Добър вечер, София"с актьорите Християна Стоименова и Михаил Иванов, както и с режисьора Ивелина Колева. Режисьорът Ивелина Колева,  за която това е дипломен спектакъл сподели, че за нея особено вълнуваща е била първата среща с..

публикувано на 19.04.24 в 12:59

Або представя втората си книга с разкази "Тука е така"

На книжния пазар излезе втората книга с разкази на Або "Тука е така". Историите са написани с много чувство за хумор и съдържат автобиографичен елемент. Пред Радио София Або сподели, чес интерес се връща в своето детство, именно когато се случва Прехода. Книгата е споменик на десетина години от неговото съзряване и порастване. „Аз..

публикувано на 19.04.24 в 12:15

Българският проект "Паркът" беше отличен на наградите "Нов европейски Баухаус"

Българският проект „Паркът“ беше отличен на наградите „Нов европейски Баухаус“. Той се осъществява от месец февруари 2023 г. в столичния район „Младост“, където след пандемията екипът на фондация „Колективът“ решават, че искат да върнат гражданите на място, на което да се забавляват и да споделят. Един от хората, които работят по проекта, е арх...

публикувано на 19.04.24 в 10:37

Ремонтират 30 000 кв.м тротоари в столичния "Младост"

Вече са възложени дейности те за новия строителен сезон, каза пред Радио София кметът на район „Младост“ Ивайло Кукурин. „Отново сме го разделили на принципа, който е приет още при разпределянето на средствата и усвояването им със Столичната община - 30% възлагаме ние, останалите са през Столичната община“, обясни Кукурин. Той добави,..

публикувано на 19.04.24 в 09:02