Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отново гасим лампите за Часът на Земята

Снимка: Радио София

На 25.03.23 в цялата страна за 16 път ще отбележим ежегодната кампания на WWF "Часът на Земята". Инициативата ще се проведе с фокус върху възстановяването на местообитания на ключови за екосистемата животински видове. Приканват се всички граждани да изключат осветлението в домовете си и в обществените сгради за един час. България е част от голямото семейство на държави по света, които се включват в голямата инициатива - това са жителите на над 7 хиляди града от 190 държави. Тя е стартирана за първи път в Сидни и оттогава става традиция. Елена Ганчева от екипа на WWF-България разказа подробности пред Радио София.

"Ние за този един час ще спестим доста енергия, но по-важното е, че ще насочим вниманието на всички около нас върху проблемите, които имаме с околната среда. Всъщност това е смисълът - за този един час да си дадем сметка, че за това, което сме за да съществуваме имаме нужда от чист въздух, чиста вода, от опазена природа, от диви животни... Без тях не можем, а ги приемаме за даденост", коментира Ганчева.

Тази година фокусът на кампанията е опазване на местообитанията на застрашени и редки видове. Идеята е, колкото се може повече такива места да бъдат опазени от човешка дейност. Според данни от доклада на WWF различни видове животни са отбелязали катастрофален спад в своята численост, като от 1970 г. насам са намалели средно с 69%. Част от факторите са свръхексплоатацията на ресурсите на планетата, замърсяването, незаконният добив на дървесина и незаконното ползване на земя. България е от малкото страни в Европа, в които е запазена дива природа, пясъчни дюни и вековни гори.

"Съвсем скоро, януари месец внесохме предложение в Министерството на околната среда и водите за обявяване на 10 нови защитени територии. Част от тях са в Стара планина и са потенциални местообитания на риса. Някога много отдавна е имало рисове в България, това са изключително потейни животни, които не може човек току-така да срещне и да види. От много време няма данни за тези животни, въпреки, че на Балканския полуостров все още ги има. Нашата цел е създавайки защитена местност, обособявайки едно пространство като защитено от човека да има шанс това емблематично животно да се завърне", отбеляза Ганчева.

През 2008 година в Северозападна Стара планина са засечени следи от рис. На този етап най-голяма популация има в северните части на Европа, както и в западните. Друг застрашен вид са дунавските есетри.

"За първи път от 4 години насам имаме невероятната възможност да отбележим Часът на Земята на живо с наши поддръжници", сподели Ганчева.  Всички желаещи са поканени  в клуб Mixtape 5 в събота, 25.03.23 от 20:30 ч., където ще има богата програма.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампания цели намаляването на хартиените реклами

Една година "Стоп на рекламата" в София. Проектът се осъществява заедно с Българската ритейл асоциация (БРА) и Сдружението за модерна търговия (СМТ). Те представиха резултатите от кампанията си, която допринесе за успешната комуникация с големите търговски вериги, разпространяващи хартиена реклама през пощенските кутии на гражданите. Според..

публикувано на 01.06.23 в 17:51
Мария Казасова с малките певци  Сивина Велева, Рада Атанасова, Боян Киров

Децата - рамо до рамо, песните - една до друга в албум

През 70-те и 80-те години на ХХ век Мария Казасова записва детски песни за предавания на БНТ от автори като Борис Карадимчев, Стефан Димитров, Георги Костов, Георги Струмски, Асен Разцветников. Десетки години по-късно тя осъществява идеята си те да бъдат отново изпети и събрани в албум. Той вече е факт и носи името от заглавието на една от..

публикувано на 01.06.23 в 17:44
Таня Бондаренко, Арина Митева, Татяна Савова, Мария Плачкова

Светлината на съпричастието, която побеждава войнстващия мрак

"Дори и в това време на война хората в Украйна си поставят цели, правят планове. Те се опитват да сторят възможните и невъзможните неща, за да оцелеят, за да се поддържат, за да си помагат. И да има образование – това е много важно". Вълнуващите думи на журналистката от БНТ Мария Плачкова са туптящото сърце на интересен разговор в "Късното..

публикувано на 01.06.23 в 17:41

В Деня на детето малкият коментатор Ивайло Симеонов споделя мечтите си

В Деня на детето ви срещаме с един от малките коментатори в ефира на Радио София - Ивайло Симеонов. Интересува се от история, харесва филмова и класическа музика, обича да чете всякакви книги, но особено научната литература. Споделя, че много би искал да се подготви и да участва в международната олимпиада по география догодина. "За да стигне..

публикувано на 01.06.23 в 17:13
Сцена от мюзикъла

"Таласъмчета" стават феи в мюзикъл по Шарл Перо, излизат на сцена в Ню Йорк

Много от талантите на хората не само са скрити, но могат и завинаги да останат такива. Има обаче и такива способности, които се проявяват още от детска възраст. В детската вокално-театрална формация „Таласъмче“ талантите са вече открити и участват в сценичните проекти. Едно от доказателствата е мюзикълът „Трите феи и спящата..

публикувано на 01.06.23 в 16:50

Книга в подкрепа на жертвите на домашно насилие

Национална кампания "До теб сме" на жените мотористи представя книгата "Лицата на неродените пеперуди". Събитието ще се проведе днес, 1 юни 2023 година и е във връзка с жертвите на домашно насилие. Подробности по темата разказа Мария Маринова. По думите й дейността на сдружението е започнала преди три години със заснемането на няколко клипа,..

публикувано на 01.06.23 в 16:37

Предвиждат се нови правила за карането на тротинетки в градски условия

Движението на електрически тротинетки в София рязко да се ограничи, като то ще е забранено в паркове, площади, пешеходни зони и тротоари. Новите мерки се предлагат от общински съветници от ГЕРБ-СДС и "Патриоти за София". С повече разяснения по темата в предаването "Ритъмът на столицата" се включи Георги Георгиев, председател на Столичния..

публикувано на 01.06.23 в 16:36