Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Темата за Световния ден на водата е "Ускоряване на промяната"

Снимка: Архив

На 22 март отбелязваме Световния ден на водата, който цели да привлече вниманието върху значението на водните ресурси и необходимостта от опазването им.

Световното свръхпотребление и промените в климата са довели до недостиг на вода в ендемични размери по целия свят. Това предупреждават от ООН в доклад преди днешната конференция по въпроса в Ню Йорк, предаде АФП. 

Според доклада към днешна дата около 2 милиарда души по света нямат достъп до годна за пиене вода, а над 3 милиарда и половина - до надеждни санитарни услуги. Тези показатели създават „непосредствен риск“ от глобална криза, предупреждават още от ООН. 

У нас Българската академия на науките ще отбележи Световния ден на водата и Световния ден на метеорологията - 22 и 23 март с двудневен форум.

Поканени за участие в него са министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова и министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Официална тема за тази година на Световния ден на водата е "Ускоряване на промяната", а на Световния ден на метеорологията - "Бъдещето на времето, климата и водата през поколенията".

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ