Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Врабчетата намаляват", алармират еколози

Снимка: Радио София

На 20.03.2023 г. за 7-а поредна година Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) стартира кампанията "Ние броим врабчетата", с финален етап на 22.04.2023г. През годините популациите на врабчета са намалели драстично, като те дори са изчезнали в някои европейски градове. Елица Иванова, експерт Комуникации към БДЗП разказа подробности за инициативата.

"Врабчетата са градски обитатели, такива, каквито сме и ние. Заедно с тях обитаваме едни и същи хабитати, споделяме едни и същи територии и динамиката в техните популации дава ясен сигнал за това, каква е средата на живот, която обитаваме и ние. Намаляването на популацията на видовете врабчета означава, че качеството на живот в съответнана градска среда или урбанизирана територия не е толкова добро", отбеляза Иванова.

Това включва неблагоприятни фактори като замърсяване на въздуха, липса на храна, пръскане с пестициди и инсектициди, също и много високите нива на шум. Като цяло врабчетата намаляват, но на европейско ниво България все-още стои добре на картата. Малките птички са изчезнали окончателно от градове като Париж и Лондон.


"Създавайки едни първи крачки в опознаването на природата и градските видове, следващата стъпка е да започнем да насочваме вниманието към обикновените, или по-често срещани видове птици. И вече след това този интерес да прерасне в нещо по-голямо. Може дори да не е насочване на даден човек към професиите биолог, орнитолог или еколог, но поне да е осъзнат за средата, в която живее", коментира Иванова. Тя допълни още, че:

"Имаме пет вида врабчета в страната и в рамките на нашата кампания ние обръщаме внимание на три от тях, които се срещат в градска среда. От другите две единият вече е официален хибрид, нарича се "италианско врабче", а другият вид е "скално врабче". Това са видове, които не са в градска среда и затова фокусът не е към тях. Но това не означава, че те не са важни. Ние насочваме вниманието към домашното, полското и испанското врабче".


Всяка година кампанията бележи все по-голяма активност и в нея се включват и публични личности, като по този начин каузата получава по-голяма популярност.

"Мисията ни е на 22 април за 10 минути където и да сме да се регистрираме и да се огледаме около нас дали виждаме врабчета", поясни Иванова и допълни, че при миналогодишното преброяване регистрираните пернати са били около 5200. Повечето са били в паркове и дворове, но не в близост до булеварди. Данните от преброяването могат да бъдат въведени на сайта https://www.vrabcheta.bg/.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Тодоров пред корта...

За "Ролан Гарос" - часове преди полуфиналите

Часове преди полуфиналната фаза на тенис турнира „Ролан Гарос“ в „Радиокафе“ гостува известният спортен журналист Любомир Тодоров. Той беше акредитиран за първенството на френските кортове и разказа преките си впечатления, както и любопитни детайли, свързани с турнира, поведението на тенисистите по време на пресконференциите и какво е..

публикувано на 08.06.23 в 11:41
И сега в кабинетите на 63. ОУ има интерактивни дъски, но модернизацията продължава

Изграждат STEM центрове в 63. ОУ „Христо Ботев“, обновяват старата сграда

Съвсем скоро сградата на 63. ОУ „Христо Ботев“ в столичния район „Надежда“ ще бъде санирана. Педагогическият състав кандидатства по различни проекти, планира се да бъдат интегрирани нови иновативни практики в началото на учебната 2023-2024 година. „Щастливи сме, че училището ще придобие нова визия за следващата учебна година, санира се..

публикувано на 08.06.23 в 10:10

Филиал на 24. детска градина с близо 140 места ще отвори врати в "Надежда"

39 от 40-те места в 24. детска градина в район „Надежда“ вече са заети от записани деца. До утре вероятно и последното дете в класирането ще бъде записано. Ако това не се случи, мястото ще остане за третото класиране.  Предвидени са 4 места за деца с хронични заболявания. Ако те не бъдат заети, през септември ще бъдат прехвърлени за прием по..

публикувано на 08.06.23 в 08:53

Предимно слънчево, в София - до 25°

Времето днес ще е предимно слънчево, с разкъсана висока облачност, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста, над Югозападна България - купесто-дъждовна облачност и на места там ще има краткотрайни валежи. На отделни места в планинските райони валежите ще..

публикувано на 08.06.23 в 07:20

Интересът към четенето се възпитава в ранна възраст

Какво е състоянието на грамотността и четенето в България и Европа в рамките на EURead в България? Подробности пред Радио София разказа Валентина Стоева от фондация "Детски книги", домакин на европейската среща в София. "На тази среща, както и на всички останали срещи с колегите беше много вдъхновяващо. Различното че, че те имаха възможност..

публикувано на 07.06.23 в 20:35

Къде да изхвърляме лекарствата с изтекъл срок на годност

Какво правим с лекарствата с изтекъл срок и опасни ли са те? Подробности по темата разказаха Дарина Георгиева – изпълнителен директор на БМГД на ООН и Димитър Маринов – председател на Българския фармацевтичен съюз. Инициатива е на БМГД на ООН. По думите на Георгиева темата обръща внимание на правилното изхвърляне на лекарства, които са с изтекъл..

публикувано на 07.06.23 в 18:55

Египетският фотограф Хешим Морси представя изложбата "Опазване на дивата природа"

Египетският фотограф, орнитолог и застъпник за опазването на дивата природа.  Хешим Морси  е автор на голяма част от фотографиите от Египет и Кения на застрашени животински видове в изложбата наречена " Опазване на дивата природа". Тя може да бъде видяна в откритото пространство пред НДК, до кино "Кабана". до 19 юни. В нея ще бъдат показани 24..

публикувано на 07.06.23 в 17:30