Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Врабчетата намаляват", алармират еколози

Снимка: Радио София

На 20.03.2023 г. за 7-а поредна година Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) стартира кампанията "Ние броим врабчетата", с финален етап на 22.04.2023г. През годините популациите на врабчета са намалели драстично, като те дори са изчезнали в някои европейски градове. Елица Иванова, експерт Комуникации към БДЗП разказа подробности за инициативата.

"Врабчетата са градски обитатели, такива, каквито сме и ние. Заедно с тях обитаваме едни и същи хабитати, споделяме едни и същи територии и динамиката в техните популации дава ясен сигнал за това, каква е средата на живот, която обитаваме и ние. Намаляването на популацията на видовете врабчета означава, че качеството на живот в съответнана градска среда или урбанизирана територия не е толкова добро", отбеляза Иванова.

Това включва неблагоприятни фактори като замърсяване на въздуха, липса на храна, пръскане с пестициди и инсектициди, също и много високите нива на шум. Като цяло врабчетата намаляват, но на европейско ниво България все-още стои добре на картата. Малките птички са изчезнали окончателно от градове като Париж и Лондон.


"Създавайки едни първи крачки в опознаването на природата и градските видове, следващата стъпка е да започнем да насочваме вниманието към обикновените, или по-често срещани видове птици. И вече след това този интерес да прерасне в нещо по-голямо. Може дори да не е насочване на даден човек към професиите биолог, орнитолог или еколог, но поне да е осъзнат за средата, в която живее", коментира Иванова. Тя допълни още, че:

"Имаме пет вида врабчета в страната и в рамките на нашата кампания ние обръщаме внимание на три от тях, които се срещат в градска среда. От другите две единият вече е официален хибрид, нарича се "италианско врабче", а другият вид е "скално врабче". Това са видове, които не са в градска среда и затова фокусът не е към тях. Но това не означава, че те не са важни. Ние насочваме вниманието към домашното, полското и испанското врабче".


Всяка година кампанията бележи все по-голяма активност и в нея се включват и публични личности, като по този начин каузата получава по-голяма популярност.

"Мисията ни е на 22 април за 10 минути където и да сме да се регистрираме и да се огледаме около нас дали виждаме врабчета", поясни Иванова и допълни, че при миналогодишното преброяване регистрираните пернати са били около 5200. Повечето са били в паркове и дворове, но не в близост до булеварди. Данните от преброяването могат да бъдат въведени на сайта https://www.vrabcheta.bg/.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Шарков

Георги Шарков: Бизнес щетите при IT срива са по-съществени от броя на засегнатите компютри

Глобалният IT срив от 19 юли в международната компания за киберсигурност "Краудстрайк" (Crowdstrike) и в софтуерния гигант "Майкрософт" (Microsoft) причиниха сериозни затруднения в работата на авиокомпании, медии, банки, телекомуникационни и транспортни компании в цял свят. Той доведе и до невъзможност личните лекари да работят, а аптеките..

публикувано на 23.07.24 в 17:06
Силвия Георгиева

Климатичните промени налагат нови предизвикателства пред местните власти

Климатичните промени са сериозно предизвикателство както за целия свят, но и конкретно за местните власти . Сухите лета и наводненията са доказателство, че тези промени се отразяват пряко върху живота на всеки човек. "Трябва да се научим да се съобразяваме и да се адаптираме към природните явления, върху които не можем да повлияем. На..

публикувано на 23.07.24 в 15:44
Джо Байдън и Камала Харис

Харис е с достатъчна подкрепа за спечелване номинацията за президент

В Съединените щати процесът по зациментиране на номинацията на Камала Харис за президент на демократите върви бързо. Малко повече от 24 часа след като президентът Джо Байдън се оттегли от надпреварата за преизбирането му, зад нея застанаха повече от половината делегати на конгреса на демократите и поеха ангажимент да я подкрепят. Около нея..

публикувано на 23.07.24 в 14:54

Район "Оборище" събира софиянци за споделена храна и опознаване на съседа

“Голямата маса“ е инициатива на Столичната община – район “Оборище“, която ще се проведе тази събота, 27 юли. Поканата е към гражданите и жителите на района – да седнат на голямата маса, за да опознаят съседите си и да споделят храна с тях. За тази цел  р айон "Оборище“ затваря част от улица “Екзарх Йосиф” за автомобили на..

публикувано на 23.07.24 в 14:52
Председателят на комисията по екология Красимир Гълъбов и общинските съветници Ваня Григорова (вдясно) и Марта Георгиева (вляво) на брифинга в Столичната община за условията в приютите и клиниките на ОП

Общински съветници искат проверка във ветеринарната клиника към "Екоравновесие"

Общински съветници в София настояват да бъдат предприети спешни мерки за подобряване на условията във ветеринарната клиника "Връбница" към общинското предприятие "Екоравновесие" и да бъде отменена заповедта, с която се забранява достъпа на доброволците до клиниката. Темата беше обсъдена на среща на общинари с неправителствени организации. По..

публикувано на 23.07.24 в 14:40

БДЖ възстановява директното пътуване от Пловдив до Русе и обратно

От юли 2024 г. БДЖ пуска влакове по линията Пловдив-Русе, с възможност и за столичани да пътуват до крайдунавския град. За дълго чаканата директна жп връзка в предаването “Радиокафе“ разговаряме с Кристиан Ваклинов от Сдружение  "За Родопската теснолинейка" . "Аз съм много радостен, като експерт от БДЖ, че успяхме заедно като екип да..

публикувано на 23.07.24 в 12:31

В Парк-музей "Врана" Sofia Lights ще представи уникалната арт инсталация Steel Grass

В последния юлски уикенд, в парк-музей "Врана", Sofia Lights представя инсталацията Steel Grass на световноизвестното френско арт студио Aerosculpture,  реализирало проекти в десетки държави на три континента. Инсталацията ще бъде представена за първи път извън Франция и то в такъв огромен мащаб, който ще обхваща голяма част от..

публикувано на 23.07.24 в 11:30