Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Хубаво е извън личния живот да има кауза

Виктория Савова и Цветелина Гарелова, настоящите младежки делегати към ООН
Снимка: ФБ младежки делегати към ООН

Търсят се следващите младежки делегати към ООН. За седемнадесета поредна година чрез конкурс в четири кръга ще бъдат определени двамата официални младежки представители на България към Организацията на обединените нации с мандат 2023-2024 година.

Селекционната кампания, която се състои в етапи онлайн и на живо, ще се проведе в периода от 14 март до юли 2023 г. Кандидатстването е до 23:59 на 14.4 тук.

Програмата „Български младежки делегати към ООН“ дава възможност на двама млади души да се включат в делегацията на България към Общото събрание на ООН, Комисията по социално развитие на ИКОСОС и други международни форуми, където работят с правомощия, сравними с тези на акредитиран дипломат, съгласно политиките на ООН за младежта. Двамата младежки делегати изпълняват важната роля на представители на гласа на младежите в България на най-високо междуправителствено ниво. Цветелина Гарелова е един от двамата официални делегати в момента:

"Ние представяме младежта на международно и национално ниво. Имаме няколко пътувания, едното е в централата на ООН. Възрастовата граница е 15-29 г. Богата палитра от хора, които казват какво ги вълнува, трябва да ги синтезираме в една рамка.

Международните отношения са ми страст, хубаво е извън личния живот да има кауза. Вълнуващо и стресиращо е, поемаме отговорността с гордост. Знаех за програмата 2-3 години преди това, кандидатствах. Конкурсът е на 4 етапа. Първите 2 са онлайн, третият е цял уикенд, не е идеята да отидеш подготвен, а да покажеш качествата си. За всеки е отворено, не е един тип човек, който може да стане кандидат. 

Започваме с 6 месеца пасивен мандат. Ориентираш се, запознаваш се с другите кандидати. С тях има постоянна комуникация, още по-хубаво е като разчупиш работната атмосфера. Подхранват ни се идеи какво да правим тук. Ще развием темата за неплатените стажове и тук.

Всяка година правим национална анкета за младежи от цяла България. Тази година събрахме над 1200 попълвания, винаги може и повече. Свързваме се с НПО, младежки центрове. Така получаваме информация, но и намираме партньори. Познаваме много активни хора, но има и голяма част неактивни, може би някои от тях се интересуват. Има надежда и за тях, само да стигне до тях правилната информация. Не във всеки град има действащи организации, младежки центрове. Можете да ни намерите и във ФБ страницата ни тук."


По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Освежаващо за актьорите

Млади легенди: актрисата Гергана Димитрова разказва за  ПроТекст 12 :  "Идеята е от 2007, част е от проект на организация "36 маймуни". В 2007 почти нямаше свободна сцена. Имахме част от себе си, която е протест - нямаше пространства за млади режисьори и актьори, които да реализират собствени идеи. Основната идея бе да представяме нова драматургия...

публикувано на 10.06.23 в 16:00

Софийски разкази - Елисавета Багряна

Младите години на първата родена в София поетеса, Елисавета Багряна, разказани от самата нея пред Блага Димитрова и Йордан Василев цели пет години в средата на 60-те: Самата Багряна разказва, че къщата им е била на "Раковски", след "Гургулят", с градина чак до празно място към "Фритьоф Нансен". Има над 15 вида рози, които подрязва, а есен - завива...

публикувано на 10.06.23 в 15:00
Жана Стоянович

Адресите на любовта - Жана Стоянович

Актрисата Жана Стоянович хваща мъжа си проф. Кръстю Мирски в изневяра и…двамата умират от смях Любовният живот на актрисата Жана Стоянович е бляскав, шеметен, пъстър и неотменна част от бохемска София. Едва 22-годишна тя се омъжва за 8 години по-възрастния Кръстю Мирски. „ Беше ужасно красив, римлянин, с бяла коса, 30-годишен. И като се..

публикувано на 10.06.23 в 14:00
Калина Спасова и Йоанн Стоев

Откачалки в най-добрия смисъл

„Изпитът“, нов YouTube реалити формат на НАТФИЗ ни превежда през митичния процес по приемане на нови студенти в най-креативния университет в България и разкрива какво се случва зад кулисите – интервю с двамата водещи на предаването, Калина Спасова и Йоанн Стоев: "Казвам се Калина Спасова, от Хасково съм и съм на 23. Уча филмов и..

публикувано на 10.06.23 в 12:00

Дори и да не сте сигурни, може и да се запалите

Нова зала в София ще даде възможност на ученици да се учат и да създават видео игри напълно безплатно.  Първите кратки въвеждащи курсове на фондация DevHubOne ще се провеждат цяло лято и са подходящи за всеки ученик. Само четири месеца след финала на тазгодишния Благотворителен #гудгейм стрийм , в който се включи и Радио София, каузата, за която..

публикувано на 10.06.23 в 11:00

100 деца показват знания по първа помощ в състезание на БМЧК

Национално състезание на ученически екипи по първа помощ , организира Българският младежки Червен кръст (БМЧК) на 10 юни в базата в село Лозен . В състезанието ще участват 100 деца от цялата страна на възраст от 12 до 14 години , разпределени в 25 отбора. Чрез различни симулативни задания в отделните пунктове ще бъде..

публикувано на 09.06.23 в 20:17

Какво показа националният конкурс за най-добър младежки стартъп?

Приключивторото издание на националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България” . Той се организира от Фондът на фондовете и СУ „Св. Климент Охридски”. Състезанието включваше 6-седмична обучителна програма , в рамките на която участниците придобиха ценен опит преди финалното представяне на идеите си пред инвеститорите...

публикувано на 09.06.23 в 19:33