Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградите "Златен Кукерикон" се връчват за седми път

Калин Сърменов
Снимка: Личен архив

На 7 април 2023 г. ще бъдат връчени наградите "Златен Кукерикон" 2023, които са за достижения в хумора и сатирата. За седма поредна година наградите се връчват на датата, на която Сатиричния театър "Алеко Константинов" ще отбележи своя 66-и рожден ден. Мотото на тазгодишната церемония ще бъде "Да живее народът". Директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов разказа подробности в ефира на Радио София.

"Българинът не обича да се шегува със себе си и това е лош знак. Сами доказваме, че сме малка нация. Малките нации са изтъкани от комплекси и искат непрекъснато да говорят за огромни неща. Тук до нас има една още по-малка нация, която твърди, че всичко е нейно, че те са началото и края на света и ние по същия начин за да не останем по-назад и ние така. Минаха времената на комунизма в този вид, в който се възприемаше тогава изкуството. Тогава все пак имахме някакво усещане за съпротивление и като че ли беше доста угодно и на партийната среда да поддържа този огън и леко тлеене, и беше по-лесно. Сега в момента като го няма и стана безинтересно", сподели Сърменов.

Той добави, че задачата на Сатиричния театър е да не дава възможност на лошите неща да покълват.

"Отдавна трябва да ни дадат приз за това, че в един ден имахме 11 протеста и то различни. Това е изключително. Няма такава нация, която да има толкова много протести в един ден. И затова това ще бъде мотото на шоуто на раздаването на наградите, защото ние не раздаваме като някои други просто награди, тежки речи и благодарности, а ние показваме нашето отношение в света, в който живеем. "Да живее народът" е едната част от наградите на "Златен Кукерикон", а другата част е "Долу народът", отбеляза актьорът.

По думите му в последните години сатирата е тема, която не вълнува особено артистите и режисьорите. Тези, които все още го правят са в провинцията, като по този начин дават живот на по-малките театри и трупи, сподели Сърменов. Той каза още, че:

"Ние нямаме крачки напред, без да знаем какви са били крачките преди това. Веднага искам да кажа, че със скулпторката Кунка Димитрова се събрахме и развиваме в момента един проект за маски на създателите и вдъхновителите на Сатиричния театър. Първата маска ще бъде на Калоянчев".

Сърменов заяви, че в най-скоро време те ще бъдат показани в центъра на фоайето на театъра и допълни:

"Такива неща трябва да се превърнат в пример за всички останали. Защото ако ние продължаваме да си мислим, че всичко започва от нас и свършва с нас, виждате до къде го докарахме и политически, и въобще социалната ни среда как се клати. Така няма да стигнем никъде".

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. д-р Костадин Коларов и професор Игор Кононенко

Пране на пари и тероризъм - нова специалност в НБУ

"Противодействие на изпиране на пари и на финансиране на тероризма" е най-новата магистърска програма, разработена от Департамент "Национална и международна сигурност" в сътрудничество с Департамент "Икономика" на Нов български университет. Целта на програмата е да предложи обучение на широк кръг от потенциални студенти – служители в държавната..

публикувано на 27.08.24 в 18:31

Мениджър за един ден

module id="m304" class="">Какви са мечтите на младите българи? Подробности ще чуете от Георги Илиев, "Джуниър Ачийвмънт България", който е от организаторите на събитието, което всяка година дава възможност на амбициозни младежи от цялата страна да разберат как работи бизнесът отвътре, помагайки им да изберат бъдещето си професионално развитие. На 24..

публикувано на 27.08.24 в 16:58

Поколенческите различия в трудовата среда

Анализ на Българската стопанска камара (БСК) в партньорство с КНСБ са насочени към изследване на възрастовото многообразие и поколенческите различия в работната сила в 5 икономически сектора - "консервна промишленост", "дървообработваща и мебелна промишленост", "металургия", "производство на пиво", "търговия с петролни продукти".  Томчо Томов,..

публикувано на 27.08.24 в 15:55
През 1966 г.

Понеделници с 10 филма, заснети в София

Как е изглеждала София през изминалите десетилетия може да се види и в българските филми, снимани в българската столица. Последните поколения надали могат да си представят живота, хората и движението по софийските улици само по разкази и картички, но в помощ на младите зрители идва инициативата на кино "Влайкова" . Тя е озаглавена..

публикувано на 27.08.24 в 12:19

Магия, необятност, свобода движат Йоанна Лязова във фотографията

Йоанна Лязова е моден и концептуален фотограф. Тя винаги е обичала да снима, дали с телефон или със стар фотоапарат, но идва момент, в който решава да превърне това хоби в професия. "Един ден просто видях обява за стартираща академия по фотография и си казах: това е, сега е моментът, сега или никога! Всъщност след това менторът много успя да..

публикувано на 27.08.24 в 11:43
Снимки: cinelibri.com

"Синелибри" се разраства с професионален кино-литературен форум

Първият световен форум на литературните адаптации за голям екран BOB (Based-on-Books) посреща големи имена в киноиндустрията в София през октомври. Той е в рамките на 10-ото издание на „Синелибри“ (10 октомври и 3 ноември) . Сред участниците ще бъдат Ханка Кастелицова, Джулиан Фридман, Изабел Фаувел, Янис Палавос, Миша Пекел, д-р Костас..

публикувано на 27.08.24 в 10:59