Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банско посреща джаза отново от 5 до 12 август

Снимка: Георги Ангелов

Вече са ясни датите и програмата на Банско Джаз фестивал 2023. Мотото и тази година е "Всички в джаза, всички в Банско". Осем фестивални вечери, от 5 до 12 август, музиканти от 16 държави, сред които Австралия, Колумбия, САЩ, Норвегия, Италия, Великобритания, Украйна и други – това са цифрите. Джазът ще бъде навсякъде в красивия планински курорт още от сутринта, защото в 11 часа на сцената в парка всеки ден ще се представят проекти на изгряващи джаз музиканти, през деня ще тече второто издание на Джаз академията, в която подбрани млади музиканти ще работят с Любомир Денев, Михаил Йосифов и Веселин Стоянов (както и с всички гостуващи музиканти), след обяд – джаз в различни (джаз) точки на града, вечерта – основната програма на голямата сцена и за финал – jam sessions!

Програмата и многобройните съпътстващи събития бяха представени от Илиана Щерева – Иванова, председател на УС на Асоциация "Фестивалите в България"  на пресконференция в читалището във Банско. "Искаме да направим един мост от миналото към настоящето и бъдещето в джаза – подчерта тя, - затова освен подкрепата за младите музиканти, стартираме и поредицата "Златни спомени от годините на джаза" с концерт на Мими Николова. А голямата новост е, че ще направим една постоянна експозиция, която представя историята на джаза у нас".


Някои от проектите в програмата на фестивала са специално създадени за форума – Петър Славов, който гради впечатляваща кариера в САЩ и в Банско ще свири с  Владимир Кърпаров и Христо Вичев. Своя дебют във Банско ще направи тромбонистът Георги Корназов, който пристига от Париж с "Поетични мечтатели". Живко Петров ще представи петия си албум "По пътя" със своето JP3, Камелия Тодорова ще докаже за пореден път защо джазът е нейната голяма любов, а Мирослава Кацарова ще омае публиката с комбинацията от джаз и електроника Bluetronic.

Откриването не Банско Джаз фестивал 2023 ще бъде истинска "Среща в приказката" с музиката на Йосиф Цанков, представена от тромбониста Вили Стоянов заедно с щрайха на Симфоничния оркестър на БНР. На пресконференцията присъства и директорът на "Музикална продукция и състави" Марио Ангелов, който обяви, че се радва на това музикално сътрудничество ("Среща в приказката" вече е записана в БНР) и добави, че повечето от концертите в Банско ще бъдат записани от Българското национално радио и така ще достигнат до още по-широка аудитория.

Откриващата вечер ще продължи с първия от хедлайнерите на това издание – австралийския китарист Франк Гамбале и ще завърши с неподражаемите "Цинга Манга Фънк". Две впечатляващи британски певици ще гостуват във Банско – Зара Макферлейн със своя квартет и Луси Удуърд, която е започнала кариерата си като беквокал на Барбара Стрейзанд, Селин Дион, Джо Кокър и Род Стюард и продължава със свой собствен, изключително интересен път в музиката. Косово ще бъде представено във фестивалната програма от Шеки Ходжа и приятели, като самият Шеки присъства на пресконференцията и разказа (на чудесен български) за годините, които е прекарал в България след като през 1992 (заради войната тогава) напуска Сараево, идва във България и остава 12 години, записва с Теодоси Спасов, Стоян Янкулов, Васил Пармаков…


Финалната вечер (12.08) на Банско Джаз фестивала ще предложи пък поредната порция суинг (първата е на 11 август с ПостБалканТон) в лицето на Деси & The Shining Stockings, следванаотеднаизключителнакомбинация – ЕспенЕриксен трио от Норвегия и британеца Анди Шепърд, един от водещите саксофонисти в Европа, винаги търсещ нови и нови музикални джаз пътеки и колаборации; не само водещ инструменталист, но и композитор – писал е музика за големи церемонии, за съчетанията на легендарната танцова двойка на лед  Джейн Торвил и Кристофър Дийн, за номинирания за Оскар филм Channel 4.

Да възпитава вкуса към хубавата музика – това е една от мисиите на Джаз фестивала в Банско. И така вече 26 години той променя града. Кметът Иван Кадев обяви, че и благодарение на това събитие летния сезон в курорта е бил много силен – от юни до септември туристите са 110 000, а нощувките – 370 000.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работиха: Лили Големинова, Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Лидия Върбанова

НАТФИЗ свързва изкуство, бизнес и екология в едно

Иновативната платформа SuCiE свързва изкуството и бизнеса, творците и производители, които могат да вдъхнат нов живот на вече ненужни материали. Платформата е част от проекта “ЕМПАКТ: Съпричастност и устойчивост: Изкуството да мислиш като планина“, съфинансиран от програма „Творческа Европа“ на ЕК, обясни пред  БНР-Радио София проф. д-р..

публикувано на 19.07.24 в 19:18

Рисковете за нервната ни система се увеличават в горещото време

Високите температури са вредни за целия организъм, но особено уязвима е нервната система на човека. По време на горещините се увеличава рискът за поява на остри неврологични заболявания, какъвто е инсултът, а се обострят хроничните – като множествената склероза, проблеми с равновесието и доста други страдания. Това отбеляза пред БНР-Радио..

публикувано на 19.07.24 в 17:24

Кино с коктейл на открито за почитателите на Седмото изкуство

Александра Александрова разказа на екипа на „Добър вечер, София“, как може да се осъществи една мечта – "Кинодвор с коктейл", казано съвсем просто  - кино под звездите, на хладно, с коктейли. Инициативата представя най-обичаните филмови заглавия от предходни години на фестивала “Синелибри“. "Даваме възможност на хората да ги видят под..

публикувано на 19.07.24 в 17:04

Петима ще станат специалисти по киберзащита по стипендиантска програма на БАК

Българската асоциация по киберсигурност (БАК) обяви първата си стипендиантска програма. Тя ще осигури 5 едногодишни безплатни абонамента за най-популярната платформа за университетско електронно образование в света – Coursera, съобщиха от  асоциацията. За участие в стипендиантската програма могат да кандидатстват младежи между 16 и 29..

публикувано на 19.07.24 в 15:36
Емблематичният Васил Найденов

Започна Sofia Summer Fest

публикувано на 19.07.24 в 15:36
Проф. Ингрид Шикова

Ингрид Шикова: България да участва активно в очертаните политики за новия мандат на ЕК и ЕП

Две дами затвърдиха позициите си начело на най-важните европейски органи и това за много хора не е изненада. Роберта Мецола ще оглавява Европейския парламент (ЕП) за следващите 2,5 години, а Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на Европейската комисия (ЕК) за още 5 години. В крайна сметка обикновено няма толкова значение кой е..

публикувано на 19.07.24 в 14:18

"Генът на съмнението" на Никос Панайотопулос излезе на български

Недосегаеми, надарени бебета, доказани, зачеркнати – в това е превърнат светът на изкуството, след като в съвсем близкото бъдеще американският биолог Алберт Цимерман изолира гена на твореца. "Тестът на Цимерман" преобръща света на изкуството с главата надолу. Един обещаващ писател, изправен пред страха от евентуално отхвърляне, отказва да се..

публикувано на 19.07.24 в 13:48