Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложение събира музиканти, лютиери и звукозаписни студиа

Снимка: Радио София

Предстои четвърто издание на "Българска музикална работилница" 2023. Събитието събира под един покрив талантливите хора на България, извършващи дейности, свързани с музика, музикални продукти или музикални услуги - музиканти, лютиери, звукозаписни студия и др. Форматът на "Българска музикална работилница" се запазва от предходните години. Всеки участник разполага с изложбена маса и време на сцената за презентация на своите продукти или услуги. Запазва се и възможността за тест на инструменти и апаратура в отделно обособени помещения без необходимост от използване на слушалки.

Датата на откриването ще е 29.04.2023., мястото е клуб "Joy Station" в гр. София, а входът е свободен. Подробности пред Радио София разказаха Силвия Николова, Костадин Димитров – лютиер на елeктрически китари и басове, както и Емил Кирилов и Георги Кирчев, които разработват мини усилвател за китара. По думите на Силвия Николова тя се е включила в организацията, като идеята е на нейния съпруг Костадин Димитров.

"Бяхме вдъхновени на изложенията, на които ходихме, това са най-различни типове. Някои се водят бутикови, някои се водят по-общи. Определено ходенето на изложения по различни места ни дава възможност да съберем информация и тази информация да се опитаме да я приложим тук, да я адаптираме в нашата среда и да я накараме да работи", сподели той.


Георги Кирчев отбеляза, че на подобен род събития се чувства приятно напрегнат, тъй като предварително обмисля всяка стъпка:

"С нетърпение чакам удовлетворението от този прекрасен ден, вечерта когато се съберем след събитието да си поговорим вече успокоени всички. Общо взето е много положителна и позитивна цялата атмосфера там".

"Форматът е тип изложение, имаме 20 участника тази година, което ни е рекорд и е абсолютният ни капацитет. Не можем да поемем повече, поради презентациите на сцена. Събитието започва от 10:00 ч. до към 18:30, когато имаме томбола и в която всички посетители могат да участват, и да спечелят различни музикални награди. Освен изложителските маси имаме и презентации на сцена, в които участие вземат някои от изложителите, които са изявили желание. И всъщност заради тези презентации на сцена това събитие е подходящо и за хора, които просто харесват музика", отбеляза Николова.

Сред гостите на събитието са майстор гравьор на китарни елементи, американец живеещ у нас, който изработва електрически цигулки с форма на череп, както и човек, който изработва акустични гъдулки. Всички участници са обявени на сайта на "Българска музикална работилница" 2023.

Димитров сподели, че всеки, който желае да се занимава с лютиерство стига да има желание и при положени усилия може да се справи. Неговата първоначална идея е била да не изработва копия на инструменти, но по един или друг начин се е налагало при повреда на дадена част, тя да се възстанови:

"Работя всичко, което мисля, че мога да го изработя, която ми се предостави такава информация. Имам свои собствени модели и жонглирам с топката".

Георги Кирчев посочи, че самият музикант участва активно в самия процес на направата на една китара и тръпката в това отношение е голяма. Мини-усилвателят, който Кирчев и Кирилов разработват е с големината на бучка масло и по думите им дава достатъчно мощност да може един китарист да свири в малък клуб. В разработката му са използвани нови технологии, както и познанията им по музика и електроника, увериха те.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - Модерният комплекс “Илинден”

С Теодор Караколев от "Български архитектурен модернизъм" за няколко събития, свързани с архитектурното течение между двете световни войни: "Идеята за обиколката (11.5 в 15 ч.) на малките пет кьошета бе да направим обиколката на 5.5, но бе Великден и не стана. Малките са една от легендите на София, за разлика от големите. Запазена е архитектурата от..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Петър Райчев със съпругата си и сина си

Адресите на любовта - Петър Райчев

Журналистка тормози оперен ас Световният тенор Петър Райчев отхвърля ухажването на Надя Герева и тя засипва операта с доноси срещу него Първият българнски тенор с международно признание, Петър Райчев, отхвърля домогванията на журналистката Надя Герова и тя започва да пише доноси срещу него до полицията и директора на операта, който по онова..

публикувано на 11.05.24 в 14:00
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Още снимки - в линка .

публикувано на 11.05.24 в 16:05
Димитър Рангелов с разследващото куче-робот

Практически действия, не само прекрасни играчки

Димитър Рангелов , разказва за неговото изобретение – разследващо куче робот: "Роботиката е лично моя страст от 8-9 клас. Магистратура и все напред, близо 12 години. Тя е в моето портфолио - технологии, наркотици, убийства, експлозиви. Хората обичат криминалета - филми, книги. За съжаление, истината си е истина. Моята докторантура е свързана с..

публикувано на 11.05.24 в 12:01
Антонина Димитрова и Габриела Тодорова

Младите хора винаги са били важни за ЕС

Ролята на младежите и младежките организации при формиране на младежки политики в ЕС с Антонина Димитрова и Габриела Тодорова от НПО Активни политики: "За съжаление, младите хора нямат голяма роля в планирането на младежките политики. Канени са на кръгли маси, където да им се чуе мнението, но трябва да се търсят други начини. Никога в разговор не..

публикувано на 11.05.24 в 11:00
Една от кориците на Кирил Златков

Мост към демократичността

" Ако съдим книгата по корицата " – проект на The convo ангажира популярни български артисти, които претворяват корицата на Българската Конституция – говорим с Добромир Джуров и Иван Хадживеликов от НПО The convo и един от артистите - Кирил Златков: "Фондацията ни е от половин година с цел да помага представянето дейността на НПО. Всеки един от..

публикувано на 11.05.24 в 10:45

Зрелищно и цветно

Десетки дами на мотори ще отпразнуват Международния ден на жените мотористи във Велико Търново на 11 май. С подробностите слушаме Лили Осойска от сдружение “Жените Мотористи ЕМпауърд България”: "Днес празнуваме за пръв път извън София. Тази година честваме за шести път, шествието с мотори е зрелищно и цветно. Това си е наш празник, все повече жени..

публикувано на 11.05.24 в 09:46