Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложение събира музиканти, лютиери и звукозаписни студиа

Снимка: Радио София

Предстои четвърто издание на "Българска музикална работилница" 2023. Събитието събира под един покрив талантливите хора на България, извършващи дейности, свързани с музика, музикални продукти или музикални услуги - музиканти, лютиери, звукозаписни студия и др. Форматът на "Българска музикална работилница" се запазва от предходните години. Всеки участник разполага с изложбена маса и време на сцената за презентация на своите продукти или услуги. Запазва се и възможността за тест на инструменти и апаратура в отделно обособени помещения без необходимост от използване на слушалки.

Датата на откриването ще е 29.04.2023., мястото е клуб "Joy Station" в гр. София, а входът е свободен. Подробности пред Радио София разказаха Силвия Николова, Костадин Димитров – лютиер на елeктрически китари и басове, както и Емил Кирилов и Георги Кирчев, които разработват мини усилвател за китара. По думите на Силвия Николова тя се е включила в организацията, като идеята е на нейния съпруг Костадин Димитров.

"Бяхме вдъхновени на изложенията, на които ходихме, това са най-различни типове. Някои се водят бутикови, някои се водят по-общи. Определено ходенето на изложения по различни места ни дава възможност да съберем информация и тази информация да се опитаме да я приложим тук, да я адаптираме в нашата среда и да я накараме да работи", сподели той.


Георги Кирчев отбеляза, че на подобен род събития се чувства приятно напрегнат, тъй като предварително обмисля всяка стъпка:

"С нетърпение чакам удовлетворението от този прекрасен ден, вечерта когато се съберем след събитието да си поговорим вече успокоени всички. Общо взето е много положителна и позитивна цялата атмосфера там".

"Форматът е тип изложение, имаме 20 участника тази година, което ни е рекорд и е абсолютният ни капацитет. Не можем да поемем повече, поради презентациите на сцена. Събитието започва от 10:00 ч. до към 18:30, когато имаме томбола и в която всички посетители могат да участват, и да спечелят различни музикални награди. Освен изложителските маси имаме и презентации на сцена, в които участие вземат някои от изложителите, които са изявили желание. И всъщност заради тези презентации на сцена това събитие е подходящо и за хора, които просто харесват музика", отбеляза Николова.

Сред гостите на събитието са майстор гравьор на китарни елементи, американец живеещ у нас, който изработва електрически цигулки с форма на череп, както и човек, който изработва акустични гъдулки. Всички участници са обявени на сайта на "Българска музикална работилница" 2023.

Димитров сподели, че всеки, който желае да се занимава с лютиерство стига да има желание и при положени усилия може да се справи. Неговата първоначална идея е била да не изработва копия на инструменти, но по един или друг начин се е налагало при повреда на дадена част, тя да се възстанови:

"Работя всичко, което мисля, че мога да го изработя, която ми се предостави такава информация. Имам свои собствени модели и жонглирам с топката".

Георги Кирчев посочи, че самият музикант участва активно в самия процес на направата на една китара и тръпката в това отношение е голяма. Мини-усилвателят, който Кирчев и Кирилов разработват е с големината на бучка масло и по думите им дава достатъчно мощност да може един китарист да свири в малък клуб. В разработката му са използвани нови технологии, както и познанията им по музика и електроника, увериха те.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 27.07.24 в 16:00

Софийски разкази - София преди Освобождението

Как е изглеждала София през 1878-9? Изостанал град ли е бил? Къде е бил "Хендекът", ограждал града? Какво е било населението? Защо е намаляло преди да стане столица? Кои са махалите/кварталите: Язаджийска, Баш чешма, Драз и други? На всички и на други подобни въпроси, отговорите са в звуковия файл:

публикувано на 27.07.24 в 15:00
Ева и Йордан Соколови

Адресите на любовта - Ева и Йордан Соколови

В тежък развод пламва любовта на биохимичката и юристът Ева Соколова е професор по биохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт Менделеев.Йордан Соколов е изявен юрист, председател на Народното събрание, бивш министър на вътрешните работи,..

публикувано на 27.07.24 в 13:55
Калоян Захариев

Във Вселената няма правилен ред

„Ех, магесническа му работа“ от Калоян Захариев - интервю с автора: "Писането ми отне малко време. Роди се без план, идея. Всичко тръгна от самосебе си. Главният персонаж е некромант. Тръгнах с идеята да бъде като Тери Пратчет, но реших да си измислям неща. Във Вселената няма правилен ред. Пиша нещо, което ми харесва, като пишеш един роман си мислиш..

публикувано на 27.07.24 в 11:35

Всеки може да помогне

Националната асоциация на доброволците в Република България организира безплатен уебинар на тема "Основни знания и умения за спонтанни доброволци за действие по време на горски пожари". Георги Влайков, директор ЦПО „Доброволец” с подробностите: "Планираме да запознаем доброволците как се работи на терен, какви са основите рискове, с каква лична..

публикувано на 27.07.24 в 10:43

Да има пълноценно общуване на село

Практически уъркшоп „Малка пермакултурна градина" - събеседник от с.Негушево е Михаела Танева от Фондация "Повей": "Стартираме поредица от практически насочени семинари, показваме различни начини да пшроизвеждаме собствената си храна и така да съживим мястото, училището. Вече е възстановено първото училище, с което започнахме преди години. Проектът..

публикувано на 27.07.24 в 09:52

Изкуственият интелект и здравеопазването

Изкуственият интелект става нещо все по-всеобхватно и намира приложение във все повече сфери. През последните години той значително навлезе и в здравеопазването. „Да кажеш, че изкуственият интелект участва в нещо е като преди 20 години да кажеш, че софтуер участва в нещо“, смята Георги Къдрев – съосновател на две от революционните компании в..

публикувано на 26.07.24 в 18:24