Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панацея ли са частните уроци?

Задължителни ли са преди матурите?

Снимка: Радио София

Мисия възможна или мисия невъзможна остава кандидатстването за елитните гимназии без частни уроци? Яна Алексиева, психолог и изп. директор на Асоциация "Родители" разказа подробности пред Радио София. Между 7 и 9 хиляди лева струват частните уроци на седмокласник, за да може да влезе в мечтаното престижно учебно заведение. Това сочат сметките на родителите в навечерието на матурите. По думите на Алексиева частните уроци не са амбиция на родителите, нито надграждане, а за съжаление една норма, която се е превърнала в традиция.

"Не се говори защо всъщност има нужда от частни уроци, въобще има ли нужда от частни уроци и дали това не е огромен симптом на една не много здрава образователна система. Аз разбирам всеки един родител, който в навечерието на 5-6 клас започва да се тревожи и тази тревога става все по-голяма и по-голяма до момента, в който дойде някъде шести и началото на седми клас, и под натиска в повечето случаи на цялата среда избира формата на частни уроци", сподели Алексиева.

Тя добави, че освен, че сумата е голяма, това е изключително натоварване за децата, като за частните уроци има нужда от преосмисляне на образователната система. По думите й частните уроци и стресът около тях са симптом на големите градове.

"Силно вярвам, че всяко дете, което бъде подкрепено има своя шанс да се справи. Но това не означава, че всички накрая трябва да теглим чертата и да сме отличници по математика и български. Всеки един от нас има своите умения. Пети и седми клас превръщат децата в това, че от една страна им казваме, че искаме те да са всестранно развити, изключително мотивирани и учещи по всички предмети, а в същото време ние, възрастните започваме лека полека да ги тласкаме към математиката и българския", отбеляза психологът.

Относно прекомерните родителски амбиции и дали те не провалят децата, Алексиева посочи, че няма еднозначен отговор:

"Не мисля, че е добре или пък да вкарваме вина като казваме, че този родител е много амбициозен, пък оня въобще не се грижи за детето си, както и този учител става, пък онзи не става. За нас в работата ни е доказано, че ако едно дете върви по една линия на развитието си и родителят му е наистина прекалено амбициозен, наистина прекалено много не му дава въздух, тук идва ролята и мястото на учителя".

Тя каза, че много често в седми клас децата много често хем са объркани, хем имат идеи какво им се учи и подчерта, че много важно е последователното учене за да няма пропуски.

"Всеки родител може да отвори сайта на всяко едно училище, или пък да отиде на жива среща. Да поразпита, да види, дори да си направи труда да прегледа учебния план от 8-и до 12-и клас и да види какво ще учат. Да прецени, дали на това дете чак толкова елитното училище покрива неговите стандарти, или и съседното, което е по-спокойно също отговаря", отбеляза Алексиева. Тя посъветва родителите освен със своите деца да разговарят и с учителите.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Arthost

С изложба и работилница за букви българи в Барселона отбелязват 24 май

"Присъединете се към нас, за да отбележим 24 май и да се потопим в красотата на думите през смисъла им, но и чрез тяхното изписване.">Така звуча част от поканата на българи в Барселона , които поддържат галерията ArtHost . С подкрепата на Национална художествена академия в София и на Генералното консулство на Република България в..

публикувано на 22.05.24 в 19:04

За 6-7 часа на 120 градуса свинското става разкошно

Вторият в България барбекю шампионат ще се проведе от 24 до 26 май на бившия стадион "Юнак". Освен условия, категории и награди за състезателите (от България, Унгария и Румъния), организаторите за предвидили и допълнителни стимули за другите сетива на публиката, като подходящо облечени танцьорки , блус (Васко Кръпката с „Подуене блус..

публикувано на 22.05.24 в 17:31
Двамата от Casual Threesome разказват и свирят The Doors

Група "Casual Threesome" с трибют на "The Doors"

Група "Casual Threesome" ни гостуват, за да разкажат и изсвирят предстоящото си събитие с гост музиканти, трибют на великаните от "The Doors". В трибюта ще  участва и Иван Гатев,  добре познат от участието си в група "Контрол", който ще бъде басист за оригиналните парчета, записани и изсвирени с баскитара The Doors - тук правим..

публикувано на 22.05.24 в 16:05

Трима задържани за наркоразпространение в София

Трима души са арестувани в София при полицейска операция срещу група за наркоразпространение. В столичния квартал "Орландовци" е разкрита оранжерия за наркотици. Вътре са намерени над 2700 растения в различен стадий на растеж. Директорът на националната полиция главен комисар Атанас Илков сподели: "Лица, които отглеждат наркотични..

публикувано на 22.05.24 в 15:55

Бах за гъдулка и пиано в проекта "Вселена"

Новосъздаденото дуо Фани Куцарова /пиано/ и Мартин Владимиров /гъдулка/ записаха наскоро трите Сонати за виола да гамба и чембало от Йохан Себастиан Бах. Записите са осъществени в Първо студио на Българското национално радио. Виола да гамбата и гъдулката са с подобен звук и регистър, а младият и много талантлив гъдулар, който е и част от..

публикувано на 22.05.24 в 15:52

Децата могат да празнуват и с "Приключение с букви"

За трети пореден път на 24 май играта "Приключение с букви" ще се превърне в празненство за всички съкварталци и съграждани, убеден е кметът на район "Слатина" Георги Илиев. "Има едно нещо, с което всеки българин може да се гордее открито, безспорно и безотказно – приноса ни към световната писменост!  24 май е истински български празник –..

публикувано на 22.05.24 в 15:40

Щитовидната жлеза има принос за успешно забременяване и здрав плод

Няма национална програма за превенция на заболяванията на щитовидната жлеза, затова всеки трябва да бъде отговорен за своето здраве, да следи за симптоми и поне веднъж в годината да посещава ендокринолог . Това подчерта пред БНР-Радио София специалистът д-р Мария Калинкова . На 25 май ще отбележим Световния ден за заболяванията на..

публикувано на 22.05.24 в 15:27