Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Късното шоу: Сана - инструктор по йога, медитация и дихателни упражнения

Защо умението да дишаме е важна част от пътя към себепознаването

Снимка: Личен архив

В Късното шоу обсъдихме  обширната тема за себепознанието. Важна част от изкуството да опознаваме себе си, е умението да дишаме. Как да ползваме дишането правилно, за да подобряваме общото си състояние?

Разговорът със специалния ни събеседник - Сана, която е сертифициран инструктор към международната организация "Изкуството да живееш" даде повече дълбочина и контекст в темата.

Тя изтъкна няколко основни акцента за правилно дишане, които е важно да познаваме.

  • Дишането е основна функция на организма, чрез която се освобождаваме от напрежението.
  • Когато вдишваме се зареждаме с енергия, а издишайки, ние изхвърляме токсини – стрес, напрежение и тялото се отпуска.
  • Ние не дишаме с пълния капацитет на белите си дробове. Дишаме плитко и повърхностно.

Затова е добре да усвоим някои дихателни техники, които ще ни помогнат да подобрим дишането си и да изхвърляме токсините по-ефикасно.

Ако мислиш, че нямаш време, ето една техника, която отнема 3 минути – нарича се "Бастрика" на езика на йога санскрит, а в превод на български - "ковашки мях". 

"Мяхът" е нещо, което ковачите използват, за да разпалят огъня, обяснява Сана. "По същия начин е и техниката "Ние вдишваме" - "изстрелваме" ръцете право нагоре, отваряме дланите и издишваме рязко през носа. Правим 15-20 вдишвания. Този метод "изхвърля" напрежението от нас и най-хубавото – зарежда ни с енергия", твърди експертът.

Всички дихателни техники са много ефективни, допринасят за остър ум и по-лесно фокусиране върху ежедневните дейности, уверява ни тя.

Съветът на Сана: "Добре е да добавим в деня си кратка медитация (буквално 7 минути)".

Медитацията е подход, чрез който можем да подобрим вътрешното си състояние и баланс.

От разговора ще научим какви базови знания са необходими, за да на медитираме ефективно.

Каква е връзката между понятията  "Его", "Аз" и "Опознаване".

Различните техники и практики, които можем да правим сутрин за да стартираме деня си.

"Защото е важно малко по малко, всеки ден да се завръщаме към себе си", пояснява Сана от позицията от своя личен опит и преживявания, както и от опита си като терапевт.

Чуйте целия разговор с нея в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кои са факторите, които привличат или отдалечават педагозите от професията

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" направи национално изследване по повод на социалния статус на учителската професия и факторите, които привличат или отдалечават педагозите от образователните институции. В изследването участие са взели 4150 учители, родители и заинтересовани. Проучването цели да установи ефективността на образователната..

публикувано на 30.04.24 в 15:46

На 3 май се навършват 90 години от рождението на Иван Андонов

Във връзка с предстоящата годишнина от рождението на актьора, кинорежисьора и художника Иван Андонов, която ще отбележим на 3-ти май, в ефира на Радио София излъчваме два откъса от неговите спомени за началото на творческия му път, за филмите, за работата му с писателя Георги Мишев като сценарист и по време на снимките на "Дами канят", някои..

публикувано на 30.04.24 в 14:16
3D скулптура от серията „Упражнения за дясна ръка“

В нова изложба любопитството води Венцислав Занков към експерименти

Венцислав Занков представя „неочакван завой и изход“ от традиционните за него през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, като опити за намеса и като коментар на „социалното”. Експозицията е озаглавена „ТРЕНИРОВКИ ● Изходи: упражнения 2024“ и се открива на 1 май от 18:00 ч. с въведение от проф. Боян Манчев..

публикувано на 30.04.24 в 13:35
Диляна

Диляна (Dare) - пътешественик, актриса и влогър: Във всичко, което правя, влагам душата си

Тя е забавна, харизматична и има своя реално присъствие във виртуалното пространство, в което се осмелява да бъде себе си. Гост в предаването "Добър вечер, София" бе Диляна Георгиева - Dare  (осмелявам се). Била е част от първата аматьорска група за импровизационен театър на "ХаХаХа ИмПро театър", впуска се в тази среда с ентузиазъм,..

публикувано на 30.04.24 в 11:47

НИМ показва оригиналния екземпляр на "Рибен буквар" на д-р Петър Берон

Националният исторически музей показва оригиналния екземпляр на "Рибен буквар" на д-р Петър Берон, по повод 200 години от издаването му. Една от най-значимите книги на Българското Възраждане “Рибният буквар” e издадена през 1824 г. в град Брашов (Австрия, дн. в Румъния). Тя променя изцяло посоката на новобългарското образование, каза пред Радио София..

публикувано на 30.04.24 в 11:28

Третият фестивал LUNAR в София е с повече артисти и локации

Нощна София ще се превърне в галерия на 9 видео и 3 статични проекции (3D мапинг), светлинни инсталации, имерсивни преживявания и лазерно шоу по време на третото поредно издание на фестивала на светлините LUNAR, който ще се проведе под открито небе във вечерите от 9 до 12 май . "Тази година са ангажирани повече участващи артисти и..

публикувано на 30.04.24 в 10:50