Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Колко голямо е значението на наградата "Букър"

Снимка: Радио София

Момчил Миланов е писател, но и завършил международно право и международни отношения в Страсбургския университет и Колежа на Европа в Брюж. Работил е в различни организации в Брюксел, Хага и Париж. В момента е асистент по международно публично право в Женевския университет. Той разказа подробности относно наградата "Букър" присъдена на Георги Господинов.

По думите му тази награда е повод за разговор за различни неща:

"На първо място този роман не е продукт на някакъв колективен неизвестен роден творец, това не е народно творчество. Това е индивидуална работа в продължение на страшно много време. Това са усилията на един човек и хората около него, който бива награден. Оттам нататък, обаче може да има и ще има последици, доста смислени, надявам се за нашата литература и те ще отидат отвъд този конкретен роман. Романът е и повод за любопитство".

"Напоследък аз дори се чудя какво вече означава "събитие"? В последните три години покрай пандемията и политическата криза ние живеем в едно невероятно зацикляне. В този смисъл това определено е "събитие". То бележи някакъв момент, за него се говори. Да, не всички може би са във възторг, има хора, които критикуват, но на мен от тези мнения, които срещнах, те дори не са естетически", коментира Миланов.

Според думите му големият смисъл и голямата полза на това, което се случва е, че влизаме в един разговор, който е диалог между Източна и Западна Европа.

"Важно е хората, от които нещо зависи в политиката да се обръщат малко по-често към литературата не само по такива поводи, като 24 май или 25 ноември, или 8 декември. Да отидем отвъд това, защото ако споровете за литература са по-качествени си мисля, че и споровете за политика ще са такива", коментира писателят.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата на минната дирекция в Перник ще бъде домакин на изложбата

Реконструкция на Двореца на културата в Перник

В гр. Перник се провежда реконструкция на Двореца на културата. Повече подробности разказа Стефан Кръстев. "Самата реконстукция на място и по строително-монтажни дейности никога не е стартирала досега. Това, което беше свършено през 2021 година е, че беше осигурено финансиране, което е чрез комбинирани мерки", отбеляза Кръстев. По думите му..

публикувано на 08.06.23 в 22:09

Младите българи виждат бъдещето си в България

Движение за национална кауза и платформата Bulgaria Wants you организират Национална дискусия за обсъждане и решаване на негативните демографски тенденции в България. Събитието ще се състои на на 12 юни 2023 година и се организира за втора поредна година. Подробности по темата разказа Даньо Димитров, ръководител на проучването. "Анализирахме..

публикувано на 08.06.23 в 18:32

Постановката "Дон Жуан" на МДТ "Константин Кисимов" с премиера на софийска сцена

Най-новото заглавие от афиша на МДТ "Константин Кисимов" - Велико Търново е постановката на "Дон Жуан" от Моцарт. Тя гостува в зала 1 на НДК в София в рамките на фестивала "Софийски музикални седмици".  Пленяващият шедьовър проследява историята на Дон Жуан, жените, които съблазнява, и отмъщението, което накрая го застига. В предаването..

публикувано на 08.06.23 в 16:46
Любомир Стефанов

"Политиката иска лични жертви"

Каква е политическата обстановка в България? Коментар по темата направи политологът Любомир Стефанов, който е и преподавател в НБУ. "Очаквам закономерен край. Минахме през пет поредни упражнения с предизвестен край. Правителството беше логичен завършек на края на една твърде дълго проточила се предизборна кампания. Много камъни се обърнаха,..

публикувано на 08.06.23 в 16:43

Книгата "Змей побратим" - фентъзи роман за Видин, Белоградчик и приказния фолклор

К нигата "Змей побратим" е последващо продължение на романа "Змей закрилник". В него писателката от Видин Симона Панова събира народни приказки от Северозапада. Действието във втория роман се развива още по-стихийно, а персонажите се изправят пред сериозни изпитания и неочаквани обрати из видинските улици и по тайнствените пътеки край..

публикувано на 08.06.23 в 14:54
Дизайн: Ивана Боянова

Джазът властва на Деветашкото плато за девети път

Фестивалът „Джаз на Деветашкото плато“  достигна своето девето издание , подходящо да се проведе като юбилейно. Тази година той ще се проведе от 30 юни до 2 юли край село Кърпачево. За първата вечер е предвиден джем сешън с акустичната формация „The Social Callers“ и гост Кристиян Желев, а преди това с изпълнения, обединени..

публикувано на 08.06.23 в 14:27