Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милица Гладнишка - за музиката, изкуството и "Мелофобия"

Милица Гладнишка с Гергана Пейкова в "Радиокафе"
Снимка: Радио София

В предаването „Радиокафе“ гостува титаничната актриса, певица, любимка на милиони слушатели и зрители - Милица Гладнишка, за да разкаже за актуалните си ангажименти и проектите през идващото лято.

Тя притежава богата творческа биография – от завършването на Театралната академия, през уроците по оперно пеене и Майсторския клас по джаз пеене при Милчо Левиев, концерти, театрални спектакли, филмов дублаж, шоу програми и комедийни сериали на малкия екран, автор е и на музика за театър.

Оттук и резонното питане: Има ли нещо в света на изкуството, което да не може да прави, а много би й се искало?

„Разбира се, че има. Аз постоянно откривам неща, които мога и не мога да правя: не мога да работя сама - работя в екип, защото виждам, че възможностите ми са ограничени, а екипът попълва липсващите звена. С танците съм „пълна скръб“, в рисуването също не съм много добре“, искрено признава Милица и допълва:

„Харесва ми това, че благодарение на хората, с които работя се развивам в посоки, за които не съм и мечтала. Когато влязох в НАТФИЗ, нямах никаква представа от куклено изкуство, нямах представа какво значи етюд, представях си как играя комедиите или трагедиите на Шекспир, защото още от малка ги четях и ми бяха любими. Но работата с материал, който да „оживиш“ е нещо наистина изумително“. 

За кукленото изкуство, признава, че е трудно, но безценно, защото открива нови, неподозирани светове.

Освен всичките си артистични образи, Милица Гладнишка е и талантлив преводач от английски език. В разговора ще чуете детските й спомени за празника на българската просвета и култура 24 май, повече за артистичното и семейство, и баба й, на която е кръстена, която рецитира свое стихотворение, посветено на светите братя.

Поглед върху дигиталната епоха, в която живеем и пренасищането на творческите идеи в поп музиката в днешно време:

"В момента всичко е основано на бързото производство, за да има бърза печалба и тя да качва нивата – няма време да се изработи едно парче, както трябва, да почине мисълта, да разработиш идеята, за да видиш каква е реалната музика, трябва да ходиш по клубовете и за щастие, те са пълни. Съжалявам много, че телевизиите не пускат това разнообразие, което се случва в клубовете в София и из цялата страна, публиката не бива да се подценява", категорична е Гладнишка.

В разговора тя сподели още за работата си с тандема Деси Софранова и Мартин Лазаров и ги определи като изключителни хора и добри приятели. Разказа и за първата си работа с Иван Велчев и предстоящата „Мелофобия“, която ще се случи на 22 юни в театър „Сълза и смях“.

„Ще пеете с нас песни, които никога не сте чували. Обещавам го чистосърдечно, без да се хваля“, твърди Милица Гладнишка.

„Музиката я правихме тримата Иван Велчев, Мирослав Иванов и аз“, посочи още тя.

Какво й предстои в бъдеще, за новия й проект „Лисицата, котаракът и Рудолф“, чуйте подробности от разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 27.07.24 в 16:00

Софийски разкази - София преди Освобождението

Как е изглеждала София през 1878-9? Изостанал град ли е бил? Къде е бил "Хендекът", ограждал града? Какво е било населението? Защо е намаляло преди да стане столица? Кои са махалите/кварталите: Язаджийска, Баш чешма, Драз и други? На всички и на други подобни въпроси, отговорите са в звуковия файл:

публикувано на 27.07.24 в 15:00
Ева и Йордан Соколови

Адресите на любовта - Ева и Йордан Соколови

В тежък развод пламва любовта на биохимичката и юристът Ева Соколова е професор по биохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт Менделеев.Йордан Соколов е изявен юрист, председател на Народното събрание, бивш министър на вътрешните работи,..

публикувано на 27.07.24 в 13:55
Калоян Захариев

Във Вселената няма правилен ред

„Ех, магесническа му работа“ от Калоян Захариев - интервю с автора: "Писането ми отне малко време. Роди се без план, идея. Всичко тръгна от самосебе си. Главният персонаж е некромант. Тръгнах с идеята да бъде като Тери Пратчет, но реших да си измислям неща. Във Вселената няма правилен ред. Пиша нещо, което ми харесва, като пишеш един роман си мислиш..

публикувано на 27.07.24 в 11:35

Всеки може да помогне

Националната асоциация на доброволците в Република България организира безплатен уебинар на тема "Основни знания и умения за спонтанни доброволци за действие по време на горски пожари". Георги Влайков, директор ЦПО „Доброволец” с подробностите: "Планираме да запознаем доброволците как се работи на терен, какви са основите рискове, с каква лична..

публикувано на 27.07.24 в 10:43

Да има пълноценно общуване на село

Практически уъркшоп „Малка пермакултурна градина" - събеседник от с.Негушево е Михаела Танева от Фондация "Повей": "Стартираме поредица от практически насочени семинари, показваме различни начини да пшроизвеждаме собствената си храна и така да съживим мястото, училището. Вече е възстановено първото училище, с което започнахме преди години. Проектът..

публикувано на 27.07.24 в 09:52

Изкуственият интелект и здравеопазването

Изкуственият интелект става нещо все по-всеобхватно и намира приложение във все повече сфери. През последните години той значително навлезе и в здравеопазването. „Да кажеш, че изкуственият интелект участва в нещо е като преди 20 години да кажеш, че софтуер участва в нещо“, смята Георги Къдрев – съосновател на две от революционните компании в..

публикувано на 26.07.24 в 18:24