Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Иде ли краят на мита, че не знаем къде е погребан Ботев?

Снимка: Архив

На състоял се наскоро брифинг бяха изнесени нови данни за мястото на което е погребан поета. В него взе участие и проф. Пламен Павлов – историк, публицист и председател на фондация "Васил Левски". В предаването "Радиокафе" той разказа повече.

Историкът потвърди, че най-малкото вече има доста вярна следа за гроба на поета-революционер, благодарение на намерени анкети в архива на БАН, правени в далечната 1934 година.

"Имаме една сигурна следа къде може да се намерят костите на Ботев, но това вече е задача на българската археология, на българската историческа наука", каза проф. Пламен Павлов.

Чуйте още от неговия разказ в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кои са съвременните обществени феномени?

Благослав Михайлов е влогър, който прави видео изследванията на съвременни обществени феномени. Михайлов е IT специалист, завършил е образованието си в Англия и е създател на платформата "Стража" , където публикува изказванията на народните представители. Тъй като България е трета в света по брой на IT специалисти на глава от населението, той..

публикувано на 29.09.23 в 15:35

"Lucky number Nick" с общ концерт с австрийците "Marina & the Kats"

Българската алтърнатив сърф пънк банда "Lucky number Nick" ще зарадват своите почитетели с концерт заедно с австрийските суинг-джаз-рокабили фурии Marina & the Kats. Двете групи се различават по стил и звучене, но все пак имат допирни точки в епохата, от която идва тяхната музика. "Marina & the Kats" са банда стилово различна от..

публикувано на 29.09.23 в 14:50

Историческото развитие на българо-турската граница в проект на германския артист Янис Шрьодер

До 13 октомври в Гьоте-институт е изложена експозицията  "Европейска граница: Изследване на лични географии в българо-турската гранична зона" . Художествено-изследователският проект е на германския артист Янис Шрьодер. Изложбата запознава с историческото развитие на българо-турската гранична територия. Куратор е  Радослав Механджийски . Пред Радио..

публикувано на 29.09.23 в 14:08

Образованието и гражданските процеси в обществения живот

Как гражданите участват в обществения живот на страната и как образованието влияe на гражданските процеси е акцент в дискусията с  политолога Светлин Тачев, автор на книгата „Новият преход“.   В предаването „Радиокафе“ гостуваха и Кристина Верославова и Камен Банковски от СРЕДА,  за да разкажат повече з а предстоящата инициатива „Промяната в..

публикувано на 29.09.23 в 14:01

Отбелязваме Деня на сърцето

Отбелязваме Световния ден на сърцето. От днес Дружеството на кардиолозите започва национална информационна кампания под надслов "Използвай сърцето си, за да знаеш", насочена към превенция на сърдечно-съдовите заболявания. Активният спорт, ходенето пеш, сексът и много други физически занимания означават здраве за сърцето, казва д-р Станиан..

публикувано на 29.09.23 в 12:11

Дигитализация и в УниБИТ

Какви са учебните програми в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) и как върви дигитализацията в учебния процес? По темата говори ректорът на учебното заведение - проф. д.н. Ирена Петева. Тя посочи, че дигитализацията се активизира по време на ковид кризата. "И в двата факултета, в единия от които се обучават..

публикувано на 29.09.23 в 12:06
ФЖМК се намира зад университетската Ботаническа градина в София

Какво ново изучават бъдещите журналисти?

Има ли нови специалности във Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) към СУ "Св. Кл. Охридски  и какви са съвременните журналистически похвати? Подробности пред Радио София разказа деканът на ФЖМК проф. Веселина Вълканова. По думите й тази година няма спад на интерес към факултета, а напротив - специалностите се радват на много голям..

публикувано на 29.09.23 в 11:26