Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

1 юни - 30 ноември в Регионален исторически музей

Изложба представя интересни факти и предмети за "Детството през социализма"

Снимка: sofiahistorymuseum.bg

На 1-и юни Музеят за история на София откри временната експозиция "Детството през социализма"

В нея са представени експонати от началото на 40-те до почти 90-те години на 20-и век.

Кураторът на изложбата Теодора Мешекова разказа повече.

"Говорим не само за един период отдалечен няколко десетилетия от днес, но и един различен период – периодът на социализма, направи уточнение тя.

В разговора ще чуете за ритуалите по онова време, които държавата въвежда и стават част от държавната политика, с цел да заменят религиозните. Например при раждането на дете – именуване на детето, имената са избирани чрез задължителни списъци и не всяко име избрано от родителите бива одобрено.

За представени дрехи и предмети в живота и бита на детето – въвеждане на ученически униформи за учениците.

За ролята на социалистическата държава – как тя контролира обучението и възпитанието на децата с цел да израснат като бъдещи "строители" на социалистическото общество.

Възпитание в дух на колективизъм.

Извънкласните мероприятия и викторини. Пионерски лагери.

Форумът Асамблея "Знаме на мира".

Изложбата може да бъде видяна до 30 ноември 2023 г. Партньори на експозицията са Етнографският музей, СГХГ, и Българска национална филмотека, НИМ.

Чуйте още подробности от разговора на Златина Петкова.

По публикацията работи: Спаска Давранова
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Яна Алексиева

"Наръчник за тийнейджъри" в помощ на родителите

Асоциация "Родители" издаде "Наръчник за тийнейджъри", който официално ще бъде представен на 27 септември 2023 г. в Национална галерия "Квадрат 500". Четивото съдържа насоки за всички родители, чиито деца преминават през нелекия период на тийнейджърството. Подробности разказа Яна Алексиева, психолог и изпълнителен директор на асоциацията...

публикувано на 22.09.23 в 20:10

Фолклорен фестивал преплита минало, настояще и бъдеще

На 23 септември 2023 г. в кв. "Обеля" 1 ще се проведе фестивалът "Българска палитра" който е под патронажа на район "Връбница". Целта на събитието е да съхрани и популяризира националната носия и изворния фолклор на България. Да стимулира представянето на местни традиции-песни, танци, обичаи и да съдейства за съхраняването на нематериалното..

публикувано на 22.09.23 в 18:22

Копривщица е домакин на парада "България през вековете"

Днес, 22 септември 2023 г., по случай 115 години от Съединението на България в Копривщица се проведе парадът "България през вековете". Той е организиран от клуб "Традиция" и представя българското военно облекло от Първото българско царство до Втората световна война. Тази година мероприятието ще бъде изрично посветено на неповторимия Георги..

публикувано на 22.09.23 в 17:42

IT компания предлага платен стаж за хора с аутизъм

IT компания предлага двугодишен платен стаж за хора с аутизъм, за да ги приобщи в работна среда. Това е иновативна програма доказала своята ефективност в англоезичните страни и която ще се проведе за втори път у нас. Колко хора са нужни, какви са условията за включване и как хората с невроразнообразие могат да бъдат полезни на пазара на труда?..

публикувано на 22.09.23 в 16:08

Кои важни исторически фактори са довели до българската независимост

Няколко години след обявяването на българската независимост сме признати в световен мащаб като независима страна. С акцент върху събитията случили се в Деня на Независимостта преди 115 години, какви са или репарациите, а след това и предимствата е разговора с д-р Валентина Задгорска, ръководител на отдел "Нова и най-нова история на България" в..

публикувано на 22.09.23 в 14:21

Копривщица отбелязва 180 години от рождението на Георги Бенковски

Навършиха се 180 години от рождението на българския революционер Георги Бенковски. С рождено име Гаврил Груев Хлътев, той е основна фигура в организацията и ръководител на Априлското въстание през 1876 година в 4-ти Революционен окръг. Годишнината ще бъде отбелязана в родния му град Копривщица с редица събития. В предаването "Радиокафе"..

публикувано на 22.09.23 в 12:42

Как да стартираме успешен бизнес?

Необходими са конкретни знания и умения за стартиране на собствен успешен бизнес. Трябва да сме добри мениджъри, лидери, да комуникираме правилно с хората от екипа и тези, които са потенциални клиенти. Това каза пред Радио София бизнес експертът Георги Захариев . „Необходими са и умения, които са пряко свързани с прякото доставяне на..

публикувано на 22.09.23 в 11:28