Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 юни - 30 ноември в Регионален исторически музей

Изложба представя интересни факти и предмети за "Детството през социализма"

Снимка: sofiahistorymuseum.bg

На 1-и юни Музеят за история на София откри временната експозиция "Детството през социализма"

В нея са представени експонати от началото на 40-те до почти 90-те години на 20-и век.

Кураторът на изложбата Теодора Мешекова разказа повече.

"Говорим не само за един период отдалечен няколко десетилетия от днес, но и един различен период – периодът на социализма, направи уточнение тя.

В разговора ще чуете за ритуалите по онова време, които държавата въвежда и стават част от държавната политика, с цел да заменят религиозните. Например при раждането на дете – именуване на детето, имената са избирани чрез задължителни списъци и не всяко име избрано от родителите бива одобрено.

За представени дрехи и предмети в живота и бита на детето – въвеждане на ученически униформи за учениците.

За ролята на социалистическата държава – как тя контролира обучението и възпитанието на децата с цел да израснат като бъдещи "строители" на социалистическото общество.

Възпитание в дух на колективизъм.

Извънкласните мероприятия и викторини. Пионерски лагери.

Форумът Асамблея "Знаме на мира".

Изложбата може да бъде видяна до 30 ноември 2023 г. Партньори на експозицията са Етнографският музей, СГХГ, и Българска национална филмотека, НИМ.

Чуйте още подробности от разговора на Златина Петкова.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 20.07.24 в 16:00

Софийски разкази - булевард “Княгиня Мария Луиза”

Разговорът за бул. Мария-Луиза е със Здравко Петров - урбанист, изследовател, автор и основател на “Исторически маршрути”: "Мария-Луиза съвпада почти с направлението на римската Кардио Максима. Булевардът започва със сградата от времето преди 70-те - старата Централна гара. Построена е от арх.Колар в 1888. Имало е проект да се разшири в стил..

публикувано на 20.07.24 в 15:00
Крикор Асланян

Адресите на любовта - Яворов, Лора и... Дора

Съпругата на Михаил Кремен дала съгласие да заживее с поета в нощта, когато Лора се самоубива Крикор Асланян,  автор на книгата “Един софийски малчуган разказва”, взриви ефира с новината, че във фаталната нощ на 29 срещу 30 ноември 1913 година, когато Лора Каравелова се самоубива, тя посяга на живота си, защото е разбрала, че Яворов има нова..

публикувано на 20.07.24 в 14:00
Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева

Винаги има място за нещо ново, казват дивите момичета от Wild berries

Събира ги желанието да са активни, да са навън и да се радват на природата, да я откриват през погледа на пътешественици, да се докосват до нея, като спортисти. Това е Wild berries – активни момичета, търсещи свободата на духа и движението. Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева за общността  Wild berries и доколко е забранено за момчета:..

публикувано на 20.07.24 в 11:20
Даниел Михайлов

От Леонардо до неновините

Мариета Ангелова, организатор на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" с подробностите за шестото му издание: "Програмата е за малки и големи, отново акцентът е Карло Бозо. Спектакълът му отразява живота на Леонардо с по-забавен поглед в стил комедиа дел'арте. Достъпен е за всички, това е театър за народа - в..

публикувано на 20.07.24 в 10:50
С Ангелина Ангелова

Оценката ще дойде от читателите

Ангелина Ангелова представя новия си исторически роман "Благородството задължава": "Книгата разказва за любовта между двама души в 19 век, трънлива любов. Главните герои са прекалено горделиви, за да бъдат щастливи. Действието се развива в 3 държави. Главната ми героиня е с мексикански произход и тъй като невенът е сред националните цветя на Мексико,..

публикувано на 20.07.24 в 10:02

Чудесно време за забавления

Ема Паунова за семейния ден на Витоша: "Днес е второто поредно издание на "Витоша фемили дей" - в планината е прохладно, тихо и чудесно. Организираме семейни дни с отборни игри и предизвикателства. Идеята е да имаме минимум пет такива събития на сезон и накрая да определим годишните шампиони. Следващото събитие е следващата събота малко по-високо...

публикувано на 20.07.24 в 09:55