Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Националния историческия музей

Реквизити от 4 исторически филма ни връщат в средновековна България

Снимка: historymuseum.org

Националният историческия музей откри изложбата "Блясък и величие. Средновековна България в българските исторически филми"

В предаването „Радиокафе“ гостува Ива Стоянова, куратор на експозицията, за да разкаже повече.

„Филмите са много сериозни продукции, представили сме само 4 от тях. Те са създадени по един много важен повод – празнуването на 1300 години от създаването на българската държава през 1981 година, но подготвяно десетилетия по-рано“, каза тя и уточни, че конкретният повод за тази изложба е 50-годишнината от създаването на Националния исторически музей, съпътствала основната „50 от 50“.

Ние не за първи път показваме костюмите, под различни форми и различни комбинации, тъй като притежаваме една много голяма колекция на Киноцентъра „Бояна“. Реквизитът беше дарен на музея през 2003-а, и до 2006-а изложбата „Киноцентърът представя“ обикаляше всички музеи в страната, поясни Ива Стоянова.

По думите й, съществувала е идея да се създаде постоянен музей на киното.

„Тази идея все още я има, но основният проблем е, че нямаме пространство, за да показваме цялата колекция, затова я показваме на части“, посочи тя.

В конкретната изложба "Блясък и величие. Средновековна България в българските исторически филми" организаторите са избрали да представят 4 филма, с които разказват за най-важните ключови периоди от средновековната история на България, които са пресъздадени от българските исторически филми.

„Сред четирите заглавия, които сме подбрали, на първо място е „Хан Аспарух“ – филмът е една суперпродукция, която няма аналог и досега в българското кино, категорична е Стоянова. Подготовката за този филм на режисьора Людмил Стайков е сериозна, ползвани са много консултанти, сред които Вера Мутафчиева, Васил Гюзелев, Димитър Овчаров, Станислав Станилов, ползвани са и военни специалисти“, подчерта Стоянова.

Тя посочи статистически данни, според които за 42 години той е гледан от 10 милиона зрители, а в самата продукция участват общо 100 хиляди души.


Второто заглавие от избраните филми е „Борис I“ с участието на Стефан Данаилов в главната роля. Класически филм, сниман в 2 серии, който представя много важни, съдбоносни исторически моменти след създаването на Българската държава – покръстването, приемането на учениците на Кирил и Методи, създаването на Преславската и на Одринската книжовна школа.

Третият представен филм е „Сватбите на Йоан Асен“, постановка на Вили Цанков.

Четвъртият подбран филм е "Боянският майстор", който представя стенописите от Боянската църква и тяхната история.

"Боянската църква е един от най-добре запазените ни средновековни паметници, включена е в Световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО", каза още Ива Стоянова.

Още интересни подробности по темата, както и за това - какво се случи с идеята „музей на киното“, чуйте в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.


Ива Стоянова и Гергана Пейкова 
По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59
Ангел Попов

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов , експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 10.07.24 в 10:54
Търсете сянката, носете вода

Става още по-горещо

Днес ще бъде слънчево, след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони ще превали краткотрайно. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Горещо време с максимални температури между 34° и 39°, в София - около 34° . По..

публикувано на 10.07.24 в 07:15

Women in tech обучава дами в дигитални умения

От 8 до 22 юли отваря регистрацията за програмата за безплатни дигитални умения за жени Women in tech. Инициативата на Министерствo на труда и социалната политика, Висше училище по телекомуникации и пощи и Хуауей Технолоджис България е насочена към безработни жени или тези, които търсят преквалификация, с която да придобият необходимите знания и..

публикувано на 09.07.24 в 17:15

Какви са нашите права като туристи?

Туристическият сезон набира скорост. Какво е нивото на предлаганите туристически услуги, отговарят ли те на реалността. Какво следва да предприемем, ако не е така. Събеседник в  предаването "Ритъмът на столицата" е Габриела Руменова от "Ние, потребителите".  Оплаквания за туристически услуги има както от потребители, които са ползвали туристическа..

публикувано на 09.07.24 в 15:45