Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийска програма подготвя хора с аутизъм за кариера в ITсектора

Снимка: Радио София

За втора поредна година по програма, хора с диагноза аутизъм имат възможност да кандидатстват за платен стаж към IT компания. Какви са условията за кандидатстване, колко младежи аутисти ще получат възможността за стаж? Клиничният психолог Анна Андреева - Сапунджиева от родителска "Асоциация Аутизъм" разказа подробности пред Радио София.

Сдружение "Асоциация Аутизъм" през 2023 г. навършва 20 години, като в неговата основа стоят родители, които са твърдо решени да подобрят условията и възможностите пред своите деца, сподели тя и допълни:

"Асоциацията прави това по няколко начина. Едното е чрез изграждане на достъпни терапевтични услуги, такъв е центърът с приоритет аутистичен спектър на бул. "Александър Стамболийски", такъв е и дневният център в кв. "Лозенец" в София. Асоциацията организира обучения за специалисти и родители, а също така разпространява и адаптира информация, води информационни кампании и участва в научно-изследователска дейност чрез специалистите, които са членове, или се подкрепят от асоциацията".

През 2022 г. "Асоциация Аутизъм" участва в съвместен проект с УНИЦЕФ и Държавна агенция за закрила на детето за предпилотно стартиране на програма за оказване на подкрепа на семейства, които имат деца с проблеми в развитието. Фокусът на програмата е най-ранната детска възраст, а целта е да подготви родителите как да се грижат за своето дете. Това е моментът, в  който те се чувстват объркани, а програмата им дава възможност да използват ежедневните ситуации с детето.

По думите на Анна Андреева - Сапунджиева в България специалистите, които поставят диагноза аутистичен спектър са детските психиатри и техният екип. Възрастта, на която се поставя диагноза зависи от самите родители кога те ще потърсят специализирана помощ. От гледна точка на поставяне на диагноза или планиране на терапевтични грижи няма период, който да не е ключов, но децата, които по-лесно се адаптират и имат скрити симптоми биват диагностицирани по-късно, сподели специалистът.

По темата коментар направи и д-р Михаела Барокова. Тя сподели, че през 2020 г. СЗО е подела инициатива да се изследват нуждите на семействата на деца с проблеми в развитието по цял свят с цел да се напише световен репорт на тази тема. Целта е въз основа на събраните данни  да се прецени как да се променят политиките в различните географски райони в света.

"И така, през 2020 година ние започнахме да събираме данни чрез онлайн анкета директно от семействата на деца с проблеми в развитието в България. Същата анкета беше разпространена и в други държави като Бразилия, Аржентина, Канада, Китай, за да бъде част от този световен репорт. Това, което открихме с нашите колеги въз основа на данните са няколко основни неща. Едното е, че над 70% от родителите казват, че изпитват затруднения да намерят достоверна и полезна информация как да адресират нуждите на своите деца", отбеляза д-р Барокова.

Другото, което е показала анкетата е, че родителите изпитват затруднения да участват в обучения, като половината от анкетираните са имали затруднения относно достъп на специализирани услуги (дълго чакане, високи такси и други причини).

"Важният въпрос е, какво правим с тези резултати. Нашият екип е изготвил препоръки въз основа на тях за институциите, за обществеността, които са свързани основно с това да се повиши информираността относно затрудненията в развитието на децата, да се разгледат процедурите за получаване на диагноза и да се намали периодът за чакане на обследване. Също така да се улесни достъпът до здравни и терапевтични услуги, да се овластят родителите и семействата чрез специализирани обучения", заяви тя.

По думите й сега стартира ново събиране на данни, за да се види през последните три години има ли промяна в достъпа на услуги при тези семейства.

Относно юношеството Анна Андреева - Сапунджиева сподели, че това е възраст, в която се развиват социалните контакти, самостоятелността е по-голяма, което също важи и за децата с аутизъм. Програмата цели работа с групи, целта на които е участниците да си взаимодействат. Относно наемането от компаниите на хора с аутизъм тя каза, че от март месец тази година в България стартира австралийска програма и която се реализира на територията на много голяма IT компания. Тя дава възможност чрез двугодишен платен стаж хора с аутизъм да бъдат обучени и подготвени за кариера в IT сферата. Втора такава програма ще обучи втора група хора.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
3D скулптура от серията „Упражнения за дясна ръка“

В нова изложба любопитството води Венцислав Занков към експерименти

Венцислав Занков представя „неочакван завой и изход“ от традиционните за него през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, като опити за намеса и като коментар на „социалното”. Експозицията е озаглавена „ТРЕНИРОВКИ ● Изходи: упражнения 2024“ и се открива на 1 май от 18:00 ч. с въведение от проф. Боян Манчев..

публикувано на 30.04.24 в 13:35
Диляна

Диляна (Dare) - пътешественик, актриса и влогър: Във всичко, което правя влагам душата си

Тя е забавна, харизматична и има своя реално присъствие във виртуалното пространство, в което се осмелява да бъде себе си. Гост в предаването "Добър вечер, София" бе Диляна Георгиева - Dare  (осмелявам се). Била е част от първата аматьорска група за импровизационен театър на "ХаХаХа ИмПро театър", впуска се в тази среда с ентузиазъм,..

публикувано на 30.04.24 в 11:47

НИМ показва оригиналния екземпляр на "Рибен буквар" на д-р Петър Берон

Националният исторически музей показва оригиналния екземпляр на "Рибен буквар" на д-р Петър Берон, по повод 200 години от издаването му. Една от най-значимите книги на Българското Възраждане “Рибният буквар” e издадена през 1824 г. в град Брашов (Австрия, дн. в Румъния). Тя променя изцяло посоката на новобългарското образование, каза пред Радио София..

публикувано на 30.04.24 в 11:28

Третият фестивал LUNAR в София е с повече артисти и локации

Нощна София ще се превърне в галерия на 9 видео и 3 статични проекции (3D мапинг), светлинни инсталации, имерсивни преживявания и лазерно шоу по време на третото поредно издание на фестивала на светлините LUNAR, който ще се проведе под открито небе във вечерите от 9 до 12 май . "Тази година са ангажирани повече участващи артисти и..

публикувано на 30.04.24 в 10:50

Децата на възраст между 5 и 14 години - най-засегнати от остри респираторни заболявания

Националният център за заразни и паразитни болести съобщава, че най-много болни от остри респираторни заболявания има сред децата на възраст между 5 и 14 години - над 700 са били те през миналата седмица.  Най-висока е обаче заболеваемостта сред най-малките деца - до 4 години - 264 на 10 000.

публикувано на 30.04.24 в 09:43

Температурата в София – между 8° и 20°

Над по-голямата част от страната облачността ще е значителна и на много места в Централна и Източна България ще има валежи от дъжд, в източните райони ще са значителни по количество. През деня валежите от север ще започнат да спират, но на много места в Южна България ще продължи да превалява, а в югозападните райони и ще прегърми. В северозападната..

публикувано на 30.04.24 в 07:20