Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как младите възприемат новините

Снимка: aej-bulgaria.org

Sofia Talks Media Youth събира на 30.06.2023 г. в столицата журналисти и медийни специалисти за Годишната конференция на Асоциацията на европейските журналисти по темата: "Медиите и младите". На събитието присъстват 11 лектори от 8 държави. Подробности по темата разказаха лекторите Искра Джанабетска, Катерина Василева и Иван Радев.

"На конференцията ще се говори за това от една страна как медиите да достигат до по-млада аудитория, как новините да бъдат трансформирани от шум в знание, а от друга страна как младите и децата присъстват в медиите. Ще се засягат най-различни теми от лектори не само от Европа, но и от целия свят, тъй като за първа година имаме лектор от Африка дори", сподели Радев.

Той отбеляза, че според проучванията младите потребяват информацията по доста по-различен начин от този, по който са свикнали по-възрастните поколения. Те избягват новини и търсят в платформи, в които новините не присъстват, но това не означава, че до тях не достига актуална информация. Целта на събитието е от една страна да бъдат срещнати медиите с младите, а от друга страна младата аудитория да бъде срещната с журналистите.

"Това е една изключително важна тема, защото ние като възрастни доста често сме склонни да изключваме децата и младежите като едни равноправни участници в обществото ни. Което създава един голям проблем, защото пропастта в това, те да скочат в едни житейски задължения докато дълго време сме ги считали за деца и сме ги изключвали от говоренето по темите, които нас ни интересуват става много по-сложно", каза Джанабетска.

По последни данни от индекса за медийна грамотност, България е сред най-уязвимите на фалшиви новини държави от ЕС, а ключовият фактор за това е образованието.

"Функционалната грамотност е способността да можеш да се ориентираш в този свят, да разчиташ информацията, която идва към теб и в крайна сметка да можеш по един достоен начин да се включиш в живота", отбеляза тя.


Като съосновател на онлайн платформата "Книговище" Джанабетска сподели, че са направили детска медия "Вижте новините на детски език", която е за деца от първи до седми клас.

"Ние питаме децата какво ги интересува, от какво се вълнуват... Те имат възможност да коментират в рамките на "Книговище" по един изключително защитен и уважителен начин, така, че имаме инструментите, с които да мерим пулса на детския интерес", сподели Джанабетска.

"За да разберем поведението на тази възрастова група трябва да познаваме като цяло медийната среда, в която то се формира. Това е един огромен информационен поток, който ни затрупва от всички страни. В него намира място и дезинформацията и манипулативното съдържание. Освен това е важно да отбележим и развитието на технологиите. Все повече социални мрежи се появяват, в които младите хора намират все по-интересно за тях съдържание, съответно възможностите им да се концентрират и да се съсредоточават в една информация за по-дълго време стават по-ограничени. Мисля, че от целия този контекст е нормално за младите хора да не е толкова интересен начинът, по който новините и по-сериозното, по-образователното съдържание се представя в традиционните медии по традиционния начин", посочи Василева.

Относно поднасянето на негативни новини на децата Джанабетска каза:

"Правилата са да сме изключително откровени, да се стараем да сме обективни, тоест да поднесем информацията обективно, но и щадящо за да им обясним какво става. Защото кое всява страх? Страх всява невежеството, незнанието. Когато ние информираме децата - да, случило се е това, това, това и това, поради тези, тези и тези причини това не е твоя вина. Но ако трябва да се предпазиш, ти можеш да се предпазиш по този, този и този начин". Тя допълни, че при децата всичко е увеличено като под лупа и затова трябва да сме щадящи, което не означава, че истината трябва да се изопачава.

По думите на Василева младата публика харесва кратко поднесена информация във видео формат, както и развлекателно съдържание. Проучванията показват, че те предпочитат теми свързани със здраве, спорт и красота, както и забавно съдържание поднесено от блогъри и инфлуенсъри.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жегата остава и днес

Днес също ще бъде предимно слънчево и горещо. Ще има временни увеличения на облачността и на изолирани места в следобедните часове ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 34° и 39°, в София – около 34° . Над Черноморието ще преобладава..

публикувано на 11.07.24 в 07:20

Васил Терзиев: Смяната по такъв начин на шефа на "Метрополитен" е атентат срещу София

Кметът на София го нарече "атентат срещу града" смяната на шефа на столичното метро и посочи, че го е срам защото директорът на Столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не заслужава да бъде отстранен от поста по този начин, тай като е работил за развитието на града. Ще бъдат сменени шест ръководители на общински дружества. Те ще бъдат..

публикувано на 10.07.24 в 18:45

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59