Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мисията "Евклид" на Европейската космическа агенция

| обновено на 22.07.23 в 10:43
2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 1 юли започна мисията "Евклид" на Европейската космическа агенция. Космическият телескоп “Евклид” беше изстрелян с ракета Falcon 9 на SpaceX от Кейп Канаверал, Флорида. Чрез широко зрително поле, телескопът търси два от най-мистериозните компоненти на Вселената - тъмна материя и тъмна енергия. След около половин година се очаква да пристигнат първите резултати.

Д-р Маги Лиу е астрофизик и е работила пряко по проекта. Тя ще бъде в България за публична лекция на 25 юли в Кино Кабана, където ще говори за тъмната енергия, тъмната материя, космическите изследвания и бъдещето на Вселената.

„Евклид“ е 1.2 метров космически телескоп, изстрелян до една много стабилна точка в космоса, наречена L2, където ще остане и ще наблюдава една трета от нощното небе с изключение на галактическите равнини, където има повече прах, коментира пред Радио София д-р Маги Лиу.

„На борда на телескопа има два инструмента – VIS - за визуални изображения, който ще вижда светлината във видимия спектър, тази, която ние виждаме с очите си и ще я използва, за да създава изображения на галактики и по-специално формата на галактиките. Ние откриваме тъмната материя непряко чрез ефекта на гравитационната леща. Ако светлината идва от галактика, която е много, много отдалечена, докато тя пътува към нас, тя ще бъде пресрещната от купове тъмна материя, или купове маса от всякакъв вид. И тези купове материя имат гравитация, която ще изкриви светлината по пътя й към нас. А това означава, че когато видим галактиката, формата й е променена, но тя е променена минимално, с по-малко от 1% и ние трябва да я усредним, на базата на много галактики, за да изчислим точно къде в небето се намира тъмната материя. Това е което този инструмент прави. Другият борден инструмент е NISP - близък инфрачервен спектрометър и фотометър ще ни каже колко далече са тези галактики“, обясни д-р Маги Лиу.

Тя добави, че в основни линии, „Евклид“ ще състави триизмерна карта на всички галактики във вселената и ще използва ефекта на гравитационната леща, за да изчисли къде се намира тъмната материя. А въз основа на това доколко са скупчени структурите на тъмната материя, ние ще разберем колко тъмна енергия има и къде точно във вселената се намира.

Очаква се „Евклид“ да функционира в продължение на 6 години, това е срокът му на експлоатация. Той има потенциала да продължи наблюденията си и за по-дълъг период от време.

„Евклид“ няма да може да наблюдава черни дупки. Наблюдението на черни дупки е изключително трудно, казва д-р Маги Лиу. Само най-големите радио телескопи могат да наблюдават резолюцията на черни дупки в детайли.

„Дори и тогава - при телескопа Айнщайн, който за първи път направи наблюдение на големи, масивни черни дупки, размерът беше само приблизително 4 пиксела. Така че, наблюдението на черна дупка е наистина много трудно, но „Евклид“ ще може да види това, което ние наричаме активни галактически ядра. Смятаме, че вътре във всяка галактика, в центъра има свръхмасивна черна дупка. Понякога тези дупки са активни, т.е. те се „хранят“ с материята около тях, „хранят“ се с газ и прах. Това съживява черната дупка и тя изхвърля колосални струи радиация. Това прави центъра на галактиката изключително ярък. Навярно „Евклид“ ще може да види това, но вероятно ще бъде много трудно да разграничи активните галактически ядра от обикновената галактика. Обикновено тези неща могат да се видят с рентгенови телескопи. Така че - не, „Евклид“ няма специално да наблюдава черни дупки, за съжаление“, добави д-р Маги Лиу.

По думите й, „Евклид“ ще наблюдава милиарди галактики. Ще има огромен обем данни, за обработване. Телескопът ще сваля стотици гигабайта информация на ден за времето на съществуването си. Така че обикновените компютри няма да са достатъчно мощни, за да могат да обработят информацията. За целта, в Европейската космическа агенция е създаден специален център за данни.

Подробности можете да чуете в звуковия файл и във втората му част, посветена на тъмната материя и тъмната енергия, излъчена в "Радиокафе" в събота, 22 юли: .


По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Захариев

Съветите на един "CEO на годината"

Съоснователят на Finance Academy Георги Захариев за пореден път получи признание и потвърждение за лидерските си качества и умения. В десетото издание на годишните награди на b2b Media той бе отличен като "CEO на годината". (CEO (от англ.: chief executive officer - главен изпълнителен директор) Признанието е резултат от..

публикувано на 22.07.24 в 19:11
Олимпийските кръгова са на Парижкия символ - Айфеловата кула

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж и поредица от събития в 3 български града

Няколко дни преди началото на Олимпийските игри в Париж с удоволствие разговаряме с Матиас Фавро – Аташе по сътрудничеството в областта на френския език, референт за спорта и със Здрава Стоева – отговарящ за публичните връзки във Френския културен институт. В София, Бургас и Варна Френския културен институт организира специални..

публикувано на 22.07.24 в 17:55
Доц. Стоян Везенков

Доц. Стоян Везенков: Екранът приспива и състарява мозъка

Дори и да е под голям стрес, човек няма да се разболее сериозно, ако има здрав сън. Сънят е ключов за благосъстоянието на човека и има съществена роля за ученето на способности, на знания. За мозъка сънят е по-важната част от денонощието , коментира пред БНР-Радио София доц. д-р Стоян Везенков . Той е доктор по невробиология, магистър по..

публикувано на 22.07.24 в 17:19
Жителите на общината разпространяват в социалните мрежи карта с местата на евентуалните сондажи

Ще има ли сондажи за добив в Община Своге?

По казуса в отговор до БНР-Радио София от МОСВ разясняват : "Съгласно Закона за подземните богатства (ЗПБ), министърът на енергетиката е компетентен орган за процедурите по предоставяне на разрешения за търсене и/или проучване на подземни богатства, за сключване на договори за търсене и/или проучване, за одобряване на цялостните и..

публикувано на 22.07.24 в 15:13
Предвижда се да има повече

В СОС решават за по-стриктно разделно изхвърляне и събиране на отпадъците

Повече контейнери за разделно събиране на боклуци в Столичната община и засилен контрол върху сметоизвозващите фирми, предлагат общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София. Докладът с промените ще бъдат разгледан в Комисия по екология утре, 23 юли, както и на заседанието на Столичния общински съвет на 25-и, четвъртък. Контейнерите за разделно..

публикувано на 22.07.24 в 14:25

Районът на Терминал 1 на летище София е блокиран заради забравен сак

Блокиран е районът на Терминал 1 на летище София заради забравен сак. Екипи на полицията правят оглед. Не се допускат автомобили пред сградата на терминала, а хората, които са били вътре, са изведени. След като проверката приключи, полицията ще съобщи подробности. От летище София уточниха, че полетите не са засегнати.

публикувано на 22.07.24 в 13:46
Фрагмент от корицата

Нова книга за знатни копривщенски фамилии, допринесли за подема на града

Възрожденският град Копривщица отбеляза своя празник на духа, един празник на историята и на фамилиите в града.  Многоуважаваната Райна Тотева е познат деятел, дългогодишен учител по литература и български език, автор на исторически изследвания за поета Димчо Дебелянов и за копривщенските кенета (тънки дантели, шити върху конски косъм, техника..

публикувано на 22.07.24 в 13:07