Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози закупуват земя за опазване на три застрашени вида

Снимка: Радио София

България вече има земя по екологична закрила, закупена от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), в полза на три световнозастрашени вида, с усилията на индивидуални дарители. Подробности разказа Ваня Рътарова, изп. директор на БДЗП. По думите й това е много мащабна инициатива, която е започната миналата година, която се нарича "Земя под закрила" и е насочена към опазването на два световно застрашени вида - царския орел и ловния сокол. Това е дарителска кампания, чиято основна цел е да се закупят 100 декара пасища в района на Сакар планина, където са местообитанията на тези птици, както и на още един застрашен вид - европейския лалугер.

"Някои хора могат да попитат какво свързва орела, сокола и лалугера, а това е именно, че лалугерът е храната на тези два вида. Те са свързани помежду си в рамките на хранителната верига", поясни Рътарова. Тя отбеляза, че тези територии няма да имат законов статут на защитена територия, а целта на БЗДП е с помощта на местните фермери да бъдат поддържани като пасища.

Наскоро е имало за първи път документиран случай в България на гнездо на малък креслив орел с две малки, което е изключително рядко явление. Това е така, защото при този вид обикновено едното от малките убива другото, тъй като храната не достига.

"Това, че са се излюпили две малки и са отраснали означава, че тази година е била богата на храна така, че и двете малки да оцелеят. Живот и здраве се надяваме в следващите седмици вече да полетят и да поемат своя път към далечна Африка", сподели Рътарова.

Тя отбеляза, че царският орел е бил почти изчезнал от нашата страна, но благодарение на усилията на природозащитната общност в България популацията е възстановена и сега има около 40 птици. За ловния сокол до момента са известни само две гнездящи двойки, а европейският лалугер изчезва в почти цяла Европа и е световно застрашен вид. До момента в кампанията са се включили 1200 човека, като има и корпоративни дарители. Срокът за набиране на средства е до края на 2023 година.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Годината е 1355-а...

"Активна" карта проследява над 200 г. промени на Второто българско царство

Фондация "Активна историческа карта" завърши новата си карта за Второто българско царство (1185 – 1396 г.) , предназначена за училища, учители и любители на историята. "Първо направихме цифрова карта на Третата българска държава, на Второто българско царство, предстои да съставим и на Първото. И в този период се водят войни, има териториални..

публикувано на 15.08.24 в 17:44

Патриарх Даниил благослови кюстендилци и гости на града за Успение Богородично

Патриарх Даниил благослови Кюстендил и гостите на града за Голяма Богородица. След като оглави патриаршеската литургия в централния храм "Успение Богородично", продължила близо три часа, Негово светейшество освети и обредните пити и хлябове на празника Панагия - Въздигане на хляба, който вървеше паралелно пред входа на черквата.  В..

публикувано на 15.08.24 в 16:55

От Националния младежки форум запознаха депутати с 12 предлагани от тях неотложни мерки

От Националния младежки форум (НМФ) се обръщат към млади, активни граждани, организации, местна и национална власт с оглед на наслояващото се напрежение около законодателни, политически и социални проблеми, които се отнасят пряко до младите граждани на страната. Вчера представители на НМФ участваха в кръгла маса на тема: “Възможности за..

публикувано на 15.08.24 в 16:15
Снимки: Антикорупционен фонд

Корупционната схема за софийските отпадъци е функционирала дълги години

Фондация "Антикорупционен фонд" (АКФ) извърши разследване в 2 части: "Властелините на пръстта" и "Едрогабаритни схеми" за методите, по които хора от Столичния инспекторат от години източват бюджета на Столичната община през събирането и откарването на отпадъци в съответните депа. "Дългогодишна корупционна схема в Столичния инспекторат е..

публикувано на 15.08.24 в 15:10

Фотоизложба в помощ на климата

Според експертите светът отчита 11-тата поредна година с рекордно горещи месеци, а 2024 г. може да бъде първата, в която затоплянето ще надмине границата от 1.5 °C (сочена за критична в докладите на учените към ООН и Парижкото споразумение). Последиците за България са видими в екстремните прояви на времето – липса на сняг през зимата,..

публикувано на 15.08.24 в 13:14

Установиха щамове на варианта FLiRT на "Омикрон" в България

По предварителни данни в България са установени Covid щамове на варианта FLiRT на "Омикрон", обяви пред БТА проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите ѝ подвариантът BA2.86, който се разпространи бързо, се нарои на подварианти и всички те сборно се наричат FLiRT. "Името му е съчетание на..

публикувано на 15.08.24 в 13:10