Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Младост 3" ще се сдобие с нов парк

Снимка: Столичен общински съвет

В кв. "Младост 3" ще бъде изграден парк. От гражданската организация "Зелен Младост" задават въпроса: защо не е проведено обществено обсъждане, а бюджет вече е определен за изграждането на нов парк в Младост. Подробности разказа Диана Сивинова, част от екипа на гражданската организация "Зелен Младост".

"Това беше терен, който беше на военните. Ние сме работили тогава с екипа на госпожа Иванчева като кмет, за връщането към фонда на Столичната община. През 2016 година той беше върнат и тогава се стартира процедура от тогавашния кмет г-жа Иванчева за проектиране на парк", каза тя.

Имало е дарение от фирми, а идеята е била гражданите активно да се включат в проекта, тъй като те самите знаят от какво имат нужда, но процедурите по обществено обсъждане се пропускат. По думите й от плана се вижда, че църквата е отцепена с една линия, а би трябвало тя също да се впише в пределите на парка.

"Тогава имаше идея да се построи зала за събития за около 200-300 човека, защото младостчани добре знаят, че никъде няма къде да се проведе един концерт, няма такива закрити пространства. Обикновено, когато сме искали нещо да организираме сме се молели на някоя от бизнес сградите в района. Това защо по никакъв начин не е залегнало, предполагам, че е поради простата причина, че не участват гражданите и не се знаят какви са нуждите им", сподели Сивинова. Тя допълни още:

"Би било чудесно паркът да прелее и да стане нещо голямо, защото сега младостчани ходят по другите паркове, като Южен, Западен и други подобни. Пътуват километри за да си разходят децата, защото те реално нямат парк. Имат междублокови пространства и детски площадки".

По темата говори и кметът на Район "Младост" инж. Стефан Стефанов.

"Преди 4 години, когато влязох в този мандат, това, което заварих беше една територия, която е дарена на град София от военните, но която беше с предназначение за специални нужди. Оказа се, че годините преди да встъпя в длъжност като кмет не е работено по тази територия и съответно се заехме с промяната на предназначението на имота", коментира той и добави, че промяната е отнела доста време, но за около година и половина това е било постигнато.

Инж. Стефанов поясни, че не са били отпуснати пари за проектиране. Това действие е било извършено от Столичната община, които са възложили задачата на "Зелени системи", намерени са били проектанти и на този етап има проект, който чака разрешение за строителство. По думите му имотите в Младост липсват и поради тази причина няма да бъдат изградени спортни съоръжения, а по-удачно е да се направи зона за събития, която ще има сцена с места за сядане. Те ще могат да се местят, като зимата там ще има възможност да бъде създадена ледена пързалка.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Временно спират водата в кв. "Модерно предградие"

Във връзка с реконструкция на уличен водопровод по  ул. „Справедливост“, кв. „Модерно предградие“, на 22 юли 2024 г.,  се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на живеещите в района между  бул. „Сливница“, ул. „Стефан Дуньов“, ул. 3022, ул. „Маслиново клонче“, ул. 3020, ул. 3019 и ул. „Адам Мицкевич“. При продължителност на..

публикувано на 22.07.24 в 09:15

Седмицата започва със слънце и температура в София около 32°

Днес преди обяд в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, съобщиха от НИМХ. На много места ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. По-интензивни ще са явленията в Южна България, където ще има условия и за градушки. Почти без валежи ще се..

публикувано на 22.07.24 в 07:35

Президентът Румен Радев връчва втория проучвателен мандат за кабинет на ПП-ДБ

В 11 часа президентът Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за кабинет на "Продължаваме промяната - Демократична България". От коалицията вече обявиха, че ще го върнат веднага неизпълнен. След като ГЕРБ-СДС не събраха подкрепа за кабинет на малцинството с първия мандат днес ще бъде изчерпана и втората възможност, предвидена в..

публикувано на 22.07.24 в 06:25
С Оля Ал Ахмед и поетите Петко Каневски и Демир Демирев

Оазис на културите

Днес Радиокафе се излъчва от къщата музей „Ваня Петкова“ в село Езерово, община Първомай. Честваме 80 години от рождението на известната българска поетеса. Началото е с дъщеря ѝ, журналистката Оля Ал Ахмед : "Най-вече ми бе приятел, после - баба. Другите да кажат дали си приличаме. Да премахнем нормите и догмите - баба ми казваше "тегли им една..

публикувано на 21.07.24 в 09:39

Историята оживява - Учителят Петър Дънов

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 20.07.24 в 16:00

Софийски разкази - булевард “Княгиня Мария Луиза”

Разговорът за бул. Мария-Луиза е със Здравко Петров - урбанист, изследовател, автор и основател на “Исторически маршрути”: "Мария-Луиза съвпада почти с направлението на римската Кардио Максима. Булевардът започва със сградата от времето преди 70-те - старата Централна гара. Построена е от арх.Колар в 1888. Имало е проект да се разшири в стил..

публикувано на 20.07.24 в 15:00
Крикор Асланян

Адресите на любовта - Яворов, Лора и... Дора

Съпругата на Михаил Кремен дала съгласие да заживее с поета в нощта, когато Лора се самоубива Крикор Асланян,  автор на книгата “Един софийски малчуган разказва”, взриви ефира с новината, че във фаталната нощ на 29 срещу 30 ноември 1913 година, когато Лора Каравелова се самоубива, тя посяга на живота си, защото е разбрала, че Яворов има нова..

публикувано на 20.07.24 в 14:00