Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Какво трябва да знаем за млечните зъби

Млечните зъби са първите детски зъбчета, които израстват в устата на бебчето още в кърмаческа възраст. Затова и се наричат млечни. Те са временни и впоследствие ще бъдат заменени от постоянните зъби, които трябва да служат на вашето дете много, много години.

Какво трябва да знаем ние като родители за тях?

Брой и видове зъби.

Обикновено детето развива 20 млечни зъбчета - десет на горната и десет на долната челюст. Те включват 8 предни зъба (четири горни и четири долни), 4 предкътника (два горни и два долни) и 8 кътника (четири горни и четири долни).

Кога се появяват първите млечни зъби?

Първите млечни зъби обикновено започват да се появяват около 6-тия месец, макар че това може значително да варира. Всички млечни зъби обикновено са се появили до третата година на детето.

Кога започва смяната на млечните зъбки с постоянни?

Млечните зъби започват да падат на около 6-годишна възраст, за да направят място за постоянните зъби. Този процес обикновено завършва около 12-годишна възраст.

Кога да започнем да приучаваме детето към орални навици?

Обучаването в здравословните навици за орална хигиена трябва да започне веднага след като прорежат първите млечни зъбки. Това включва миенето им с подходяща четка поне два пъти на ден и редовни посещения при детски зъболекар, който ще ви консултира как правилно да правите това.

Защо са важни млечните зъби?

Макар и временни, млечните зъби са изключително важни. Те помагат на детето да се научи как да сдъвква храната и как да говори правилно. Освен това, те запазват мястото в челюстта за постоянните зъби.

Боледуват ли млечните зъби?

Да. Кариесът може да засегне и млечните зъби, затова е важно да се пазят чисти и да се ограничава детето в консумация на сладки храни. Млечните зъбки са особено податливи на разрушителното въздействие на киселините, следствие от храненето на бактериите в устната кухина със захари. Ако млечен зъб е сериозно засегнат от кариес и трябва да бъде изваден прекалено рано, това може да доведе до проблеми с развитието на постоянните зъби и наместването им в костната структура.

Здравето на млечните зъби е основа за здравето на устната кухина през целия живот, така че е важно да се грижите за тях също толкова добре, колкото и за постоянните зъби.

Кой се занимава със здравето на млечните зъби?

Детската или педиатричната дентална медицина, е област в стоматологията, която се фокусира върху предотвратяването, диагностиката и лечението на проблеми в устната кухина при децата. Тя специализира в справяне със зъбни заболявания и състояния, които са специфични и често срещани при малки и подрастващи деца.

Детският стоматолог се занимава с най-различни аспекти от здравето на устната кухина на детето.

·  Една от основните насоки на педиатричната стоматология е превенция на зъбни заболявания в детска възраст. Провеждането на редовни профилактични прегледи са ключови за предотвратяване на проблеми със зъбното здраве в бъдеще.

·  Детският стоматолог проследява и оценява растежа и развитието на детските зъбки и челюст, включително осъществява мониторинг на смяната на млечните зъби с постоянните.

·  Ако се появят зъбни проблеми като кариес или травми, детският стоматолог извършва подходящо лечение или насочва към друг дентален специалист.

·  Детският зъболекар е този, който предоставя съвети за създаване и спазване на здравословни навици, като правилно почистване и миене на зъбите, избягване на храни, които причиняват кариес, и поддържане на добра хигиена на устната кухина.

Всички тези аспекти помагат на децата да развият здрави зъби и да създадат навици за орална хигиена. Ранното приучаване на децата към редовните профилактични прегледи помага да се намали страхът и тревожността, свързани с посещенията при зъболекаря, което е полезно за поддържане на здравето през целия живот.

Като родители знаем, че здравословните навици трябва да се установяват рано. Правилното поддържане и грижа за млечните зъби, както видяхме, е от съществено значение не само за текущото здраве на устната кухина на децата, но и за здравословното развитие на постоянните им зъби и най-добрата профилактика на заболявания на зъбите в бъдеще.

Освен това, редовните посещения при денталния лекар могат да помогнат за ранно откриване на зъбни проблеми, което може да доведе до по-лесно и ефективно лечение. Също така, те могат да помогнат на децата да се чувстват по-удобно и сигурно при посещения при зъболекаря, което може да подкрепи тяхната мотивация да се грижат за своето здраве, вече като големи хора, защото това е истински проблем за много възрастни и основна причина за късната диагностика на редица стоматологични, и не само, проблеми.

Трябва ли да се лекуват млечните зъби?

Категорично – да!

Млечните зъби помагат на децата да сдъвкват храната ефективно. Ако има болен или повреден зъб, това може да възпрепятства нормалното хранене на детето и да наруши дъвкателната функция на зъбите, което води до редица проблеми по-късно.

Млечните зъби допринасят за развитието на нормална реч. Някои звуци изискват при произнасяне контакт между езика и зъбите - особено богатият на звуци български език.

Млечните зъби задържат мястото в челюстта за правилното подреждане на постоянните зъби, които растат под тях. Ако млечен зъб се изгуби прекалено рано, поради кариес или травма, това може да доведе до проблеми с развитието и позиционирането на постоянните зъби и има скъпо струващи последствия. Защото е по-лесно да предотвратиш един проблем, отколкото да се справиш с него, когато вече се е развил и предизвикал поражения.

Нелекуван кариес в млечен зъб може да причини болка и дискомфорт на детето. Може също да доведе до инфекция, която да засегне постоянния зъб под него. Сами разбирате какво означава това за вас и детето.

Инфекциите в устната кухина могат да се разпространят и да засегнат други части на тялото и да навредят на общото здравословно състояние на детето, разбира се, в редки случаи.

Затова като родители бъдете внимателни и отговорни.

Нелекувани зъбни проблеми и зле изглеждащи зъби оказват влияние върху самочувствието на детето ви и влияят на неговите социални взаимоотношения и връзки и оказват косвено въздействие върху детската психика.

Въпреки че млечните зъби се сменят с времето, е важно да се грижим за тях и да ги лекуваме при нужда. Това на пръв поглед може да изглежда безсмислено и нелогично, но вече обяснихме последствията. Наистина много зависи от нас като родители.

И нека не забравяме, че личният пример е особено важен за нашите малчугани. Те се учат от нас.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
4 цели за устойчив начин на живот през 2024 г.

Няма съмнение, че тенденцията за устойчивост ще продължава да се разраства и да получава дори по-ярък отзвук и през 2024 г., като за това има основателна причина. Изменението на климата оказва своето въздействие все повече и повече с всяка изминала година и макар това да не се дължи на ежедневните ни навици или начин на живот, зеленото мислене може..

публикувано на 05.02.24 в 17:46

С фруктов сок наддавате на тегло, по-добре яжте цели плодове

Консумацията на чист плодов сок всеки ден, може да е причина за напълняване при деца и възрастни , твърдят канадски учени, цитирани от "Индипендънт" и БТА.  Учените са анализирали резултатите от 42 изследвания, от които 17 сред деца и 25 сред възрастни. Установено е, че всяка чаша плодов сок на ден допринася с 0,03 по-висок индекс на..

публикувано на 18.01.24 в 13:06

платена публикация
Панталоните на мъжа – повече от просто част от гардероба

Панталоните не са само практичен елемент от мъжкия гардероб, но и израз на индивидуализъм, стил и самоувереност. Избирайки подходящия модел и материал, мъжът може да изрази себе си по начин, който отразява неговата личност и начин на живот. Дали става дума за ежедневна елегантност, спортен небрежен стил или градска класика - всяка чифт панталони..

публикувано на 12.01.24 в 11:16

платена публикация
Възходът на изкуствения интелект в набирането на персонал в областта на технологиите - какво трябва да знаете?

Навлизането на изкуствения интелект (ИИ) доведе до революция в много индустрии и набирането на персонал в областта на технологиите не прави изключение. Въздействието на ИИ върху набирането на персонал в областта на технологиите е дълбоко, като предлага иновативни решения на традиционни предизвикателства и същевременно внася нова динамика в..

публикувано на 11.01.24 в 10:55

Изследване установи кои храни могат за забавят белодробната фиброза

Според изследване на американски учени от Медицинския факултет на Университета на Вирджиния, храна богата на омега-3 мастни киселини, като ядки и мазна риба, може да забави развитието на белодробната фиброза. Екипът на д-р Джон Ким от Медицинския факултет на Университета на Вирджиния, проследява здравословното състояние на 300 пациенти с..

публикувано на 04.01.24 в 15:33

платена публикация
Дигитален маркетинг- основни аспекти и стратегии

Дигиталният маркетинг е форма на маркетинг, която използва цифрови технологии и онлайн платформи за популяризиране на продукти и услуги. По този начин се обединяват разнообразни инструменти и методи на дигиталните технологии, които много по-ефикасно ангажират аудиториите и привличат потенциални клиенти. Основни аспекти и стратегии в..

публикувано на 13.11.23 в 11:07

платена публикация
Спортното оборудване в училищен салон

Училищният салон е физическото пространство в училищaта, което се използва за физическа активност, спорт и фитнес. Това е място, където учениците и учители могат да участват в различни спортни дейности и физически упражнения. Училищните салони се оборудват с различно спортно оборудване и уреди с цел насърчаване на здравословния начин на..

публикувано на 09.11.23 в 11:47