Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Добър вечер, София"

Ретроспекция на българската музика с машината на времето

с Роман Михайлов и Божидар Никитов

Божидар Никитов
Снимка: Радио София

Влизаме в музикалната машина на времето, за да проследим как се е развивала българската музика през 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години. Гост в предаването "Добър вечер, София" е ИТ специалистът и меломан на българската музика Божидар Никитов.

За него темата за българската музика е необятна. В едни други времена тя е наричана естрадна, защото е звучала от едни специални подиуми, наречени естради, пояснява Божидар и разказва, че освен любов към музиката, в него е жива и любовта към радио ефира, от който е бил част самият той.

"Тогава радиото формираше голяма част от вкуса на слушателите, докато днес в разнообразната медийна среда той се формира малко или много по грешен начин", смята той.

Ретроспекцията ни започва от далечната 1963 година, когато още няма дори естрада, а само оркестрова музика и стари градски песни. Засилва се влиянието на италианската музика и така се появяват първите оркестри с вокалист. Тогава изгряват имената на доайените на естрадната музика - Леа Иванова, Георги Кордов, Маргрет Николова, Мими Николова, композиторът Йосиф Цанков. Сред първите сформирали се оркестри за естрадна музика е този на Българското национално радио (БНР). 1967г. излиза песента "Сребърни ята" на Георги Минчев – забележителна фигура в българската рок музика. Тук меломанът Божидар Никитов отбелязва факта, че у нас, паралелно с естрадната се заражда и рок музиката. На музикалната сцена излизат и "Щурците", "Бъндараците", "Сребърни гривни". Славата на Емил Димитров е процъфтявала в България, Съветския съюз и Франция.

През 70-те години се зараждат групи като "Сигнал", "Тангра", "Паралел 42", "Диана Експрес", основани от композитора Митко Щерев.

Вихърът на рока и диското настъпва през 80-те. "Железният юмрук" се разхлабва и на българските групи е позволено тяхна сцена да бъде не само ГДР, но и скандинавските държави. Появяват се кавъри с български текст.

Братя Аргирови оставят неоспорима следа в българската поп музика. Групите "Кукери", "Трамвай № 5."

"Тогава музиката, която слушахме беше "каквото чуем по радиото", затова отдаваме дължимото на радиоводещите Тома Спространов и Данчо Георгиев (Стълбицата)", отбеляза Божидар Никитов.

"Техните предавания слушах задължително, защото от там се информирах не само за българската, но и за световната музика, което от нея бе позволено да се пуска тогава в България", поясни той.

В края на 80-те се появяват "Ахат", "Ера", "Конкурент", новите "Импулс" и българският Ню уейв: "Атлас", "Клас", "Нова Генерация" и в българския пънк имена като Милена, "Ревю", "Контрол".

Чуйте разговора на Роман Михайлов в звуковия файл, за да попътувате още с машината на времето.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СОС се събира извънредно за ръководствата на 6 общински дружества

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров свиква извънредно заседание на 1 август, четвъртък, от 10:00 часа, става ясно от дневния ред на Съвета. Единственото, което ще обсъдят общинските съветници, е връщането за ново обсъждане на решение на доклад, приет на 9 юли тази година от Карлос Контрера, Севделина Петрова, Красимир..

публикувано на 29.07.24 в 19:23

Как сматрфонът да ни направи по-умни

До 2 август в зала “Smart Classroom” на София Тех Парк продължава академия за безопасно присъствие в интернет Smart Scroll Academy . Десетки деца на възраст от 13 до 17 години се срещат с професионалисти в сферата на журналистиката, аудио визуалните изкуства, изкуствения интелект, спорта и медицината , които им разказват как да бъдат..

публикувано на 29.07.24 в 18:52
Без законен договор тези щайги може да се усещат доста по-тежки

ГИТ: Законните начини за работа в чужбина са три

През летния сезон са зачестили случаите с измамени български граждани, на които им е обещана работа в Швеция и Канада, съобщават от Главната инспекция по труда (ГИТ). Безработни, най-често с нисък социален и образователен статус, пристигат в Швеция по покана на приятели или по обява в интернет с обещания за работа в строителството или за..

публикувано на 29.07.24 в 17:39
Актьорът Антон Порязов

Антон Порязов с роля в световната продукция "Младата жена и морето"

В БНР-Радио София гостува и актьорът Антон Порязов , за да ни разкаже за състоялата се съвсем наскоро в България премиера на филма "Младата жена и морето" (Young women and the sea) на режисьора Юахим Рьонинг . Там българският актьор заслужено заема своето място сред звездния актьорски състав на продукцията. Създаден по действителен случай,..

публикувано на 29.07.24 в 17:31
Крис Илиев, Мария Драгнева, Юлиан Костов

Актьорът Юлиан Костов пее с Мария Драгнева в музикалния си дебют "Rain"

Мария Драгнева и Юлиан Костов представиха съвместния си музикален проект “Rain“ в предаването “Добър вечер, София“. Актьорът сподели какво го е подтикнало да се захване с музика, че от малък намира своето вдъхновение в музикалния жанр. "Това е първата ми любов, дори преди киното, преди да гледам “Цар Лъв“. През годините съм си мислил, че ако..

публикувано на 29.07.24 в 15:35

Зорница Русинова: Мерките преди либерализацията на електроенергийния пазар трябва да се вземат отсега

Либерализацията на пазара на електрическа енергия от началото на 2026 година изправя битовите потребители пред рискове от повишаване и нестабилност на цените на тока, и дори пред енергийна бедност. Това е предупреждение от Икономическия и социален съвет (ИСС) в  свое становище по темата . "Тази година имаме 5 акта, свързани с енергетиката..

публикувано на 29.07.24 в 15:33

Бенгалските тигри Киафа и Нарцис в Софийския зоопарк празнуват

Днес честваме международния ден на тигрите, напомнят от Софийския зоопарк. Отбелязва се от 2010 г. с цел да се обърне внимание на международната общественост, че тигрите са застрашен вид и изчезват с бързи темпове от дивата природа поради бракониерство и загуба на местообитания. Бракониерите търгуват с всички части от животното , заради широкото..

публикувано на 29.07.24 в 14:11