Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва новият сезон в Народния театър

Народен театър
Снимка: Ани Петрова

Новият театрален сезон в Народния театър "Иван Вазов" започва тази вечер с авторския движенчески спектакъл на румънката Андреа Гаврилиу "Фиеста" на сцена "Музите". През първата седмица зрителите ще могат да гледат и два от най-отличаваните през изминалия сезон спектакли от репертоара на театъра - „Великденско вино“ на режисьора Явор Гърдев и "Неведение" - авторски моноспектакъл на Албена Ставрева.

Първата премиера за сезона на Голямата сцена ще бъде премиерата на „Хага“. Режисьорът Галин Стоев казва, че това е фантазия, родена в главата на едно момиченце, което си играе в руините в следствие на войната. Детското въображение разиграва на сцената Хагски трибунал срещу военните престъпления.

"Понеже става дума за въображаем процес, т.е. процес, за който всички нормални хора се надяват един ден да се случи, но никак не е сигурно, всъщност, в света, в който живеем. Никак не е сигурно, че този процес ще се случи", казва той.

През ноември Народният театър ще извади още 3 премиери - "Антихрист" по Емилиян Станев, "Коварство и любов" oт Шилер и моноспектакъла на Христо Мутафчиев "Боже мой".

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Работна група ще решава проблема със свободно пасящите коне в ж.к. "Връбница" 2

Проблемът със свободно пасящите коне в ж. к. „Връбница“ 2 е много голям, признава кметът Румен Костадинов. Пред Радио София той обясни, че няма кой да прибере животните. „Това би следвало да е задача на „Екоравновесие“, но те нямат техническата възможност да се справят с това нещо. Доколкото ми е известно в Столичната община в момента има..

публикувано на 17.06.24 в 10:07

Паркиране в тревни площи или паша за животни в ж.к. "Връбница" 2

Недоволство сред живеещи в ж.к. „Връбница“ 2 от паркирали в тревните площи около блоковете с номера от 604 до 606, провокира сутрешният екип да провери дали това е факт. Вместо спрели коли в поляните наоколо, попаднахме на пасящи коне. Някои от жителите на блоковете споделят, че това е проблем, с който се опитват да се справят от години. Подробности..

публикувано на 17.06.24 в 09:03

Слънчево начало на седмицата, с температура в София около 30°

Днес ще бъде слънчево, след обяд над планинските райони в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Възможно е и да прегърми, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб вятър от западната четвърт. Максималните температури ще са предимно между 30° и 35°, в София - около 30°. В планините ще е предимно..

публикувано на 17.06.24 в 07:35

Всяка година успяваме да докараме нови почитатели

Мариана Карпатова представя поредния шести фестивал " Неотъпкана пътека " и детския лагер преди него: "Свързана съм с фестивала от самото начало. Израснала съм там. От 2018 съм част от инициативната група, до Лора Чекоратова. Районът ни е толкова прекрасен, всички колеги, част от фестивала, са влюбени в Ковачевица и Гоце Делчев. Мястото никога не..

публикувано на 16.06.24 в 11:52
Николай Ламбрев-Михайловски

Пиша, защото мълча

Театралът Николай Ламбрев-Михайловски за четвъртата си книга "Безсънни треви": "Видях се в 4 огледала след анализа на първата ми книга от Михаил Неделчев. Митко Новков представи сега втората. Вяра, надежда, благодарност, надежда, обичана, мечта, сънища, деца, смърт. Пиша, защото мълча. Това са едни по-дълги или по-къси стихотворения. Започнах с..

публикувано на 16.06.24 в 11:12

Общуването с Джейкъб Колиър е страшно лесно

"Мистерията на българските гласове" с Джейкъб Колиър в НДК на 11 юли от 20 ч. - подробности от Бояна Бункова: "Това бе дълъг процес. Беше изразил желание за колаборация още в 2019. В началото на 2020 му писах и получих веднага отговор. Идеята започна от съвместни записи, но те ще са в деня след концерта. На самия концерт ще има и нови произведения на..

публикувано на 16.06.24 в 10:25

Историята оживява - професор Иван Дуйчев

Мъдрите хора казват “Познаването на историята е ключът към доброто бъдеще за един народ.”  А когато говорим за българската история през вековете, има една личност, която излъчва светлина в тъмата и ни дава самочувствие. Тази личност е професор Иван Дуйчев.  За неговите живот и работа ще ни сподели друг дългогодишен учен, филолог, експерт в..

обновено на 16.06.24 в 09:10