Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът за антично наследство "Сердика е моят Рим" с трето издание

Снимка: ФБ/Фестивал за антично наследство

Третото издание на фестивала на античното наследство „Сердика е моят Рим“ ще се проведе този уикенд в София. Мястото е  археологическия парк “Западна порта на Сердика”, разположен днес в самото сърце на столицата ни, а преди 1700 години това е бил един от входовете на града.

“Сердика е моят Рим” е единственият по рода си фестивал на историческите възстановки, посветен на античното минало на София - период, оставил трайни и ярки следи в родната и европейската история.

Пред Радио София разказа повече Владимир Попов, председател на Сдружение за антични реконструкции „Mos Maiorum Ulpiae Serdikae“ - организатори фестивала.

Сдружението e създадено преди 7 години в София и се занимава основно с популяризацията на Късната античност, т.е. периодът от IV –VI век по нашите земи.

„Това е един много интересен период свързан с късната Римска империя, за който в учебния материал почти не се споменава и не се учи – един период на промени, на нашествия, променя се дори самата религия и светоусещане на римляните – навлизането на християнството. Сердика, днес София, е един от ключовите градове в Империята, в който са се случвали много интересни събития. Не случайно император Константин Велики, всъщност е императорът, който узаконява християнството, именно той, може би донякъде шеговито е наричал този град „Сердика е моят Рим“. Това е и мотото на фестивала, с който искаме да покажем нашето общо европейско наследство, като разкажем на публиката за някои от събитията, които са се случвали в нашия град, като например Сердикийският събор, който се е провел през 343 година“, разказва Владимир Попов.

Организаторите са подготвили пъстра и богата програма с пресъздаване на знакови събития от времето на управлението на император Константин Велики, много от които ще бъдат представени за първи път пред публика.

Събитието се организира в партньорство с Регионален исторически музей – София и с подкрепата на Столичната община, благодарение на финансирането по Програма "Култура". То ще се проведе на „Западната порта на Сердика“ - известният Археологически парк, който се намира между улиците „Джордж Вашингтон и края на ул. „Борис I“.

Входът е свободен. Началото е 10:30 часа, на 9 септември.

Чуйте още от разговора на Ана Попова в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Диабетът - тихият убиец

Диабет тип 2 е едно от най-разпространените заболявания у нас, а и по света. В повечето случаи започва безсимптомно, а много от хората, страдащи от заболяванията разбират за болестта си едва когато са нанесени необратими поражения на сърцето, бъбреците, очите или периферната нервна система. Здравословното хранене, движението и редовните..

публикувано на 07.08.24 в 17:33

Ще нападне ли Иран Израел?

Каква е ситуацията в Близкия Изток и ще нападне ли Иран Израел? Коментар по темата направи Мартин Табаков, доктор по политическите науки. Той посочи, че убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания ескалира допълнително ситуацията по оста Израел - "Хамас" - Иран. "Това убийство доведе до нещо с практически резултати като заместването на Исмаил..

публикувано на 07.08.24 в 15:35
Кметът на Банско Стойчо Баненски и Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала

Джаз влак създава допълнителни емоции по време на фестивала в Банско

Известният джаз фестивал в Банско не може да бъде описан, той трябва да бъде преживян. И тази година, събитието предлага освен музика на световно ниво, така и различни забавления, каза пред Радио София Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала в Банско. „Имаме влакче с две ретро вагончета, които са извън композицията на редовната..

публикувано на 07.08.24 в 15:05
Мая Райкова - продуцент поп и джаз музика в БНР

Как БНР партнира на джаз фестивала в Банско и подкрепя младите изпълнители?

Мая Райкова е продуцент на поп и джаз музика в Българското национално радио. В предаването "Радиокафе“ тя разказа как радиото партнира на джаз фестивала в Банско и подкрепя младите изпълнители. "Българското национално радио притежава най-богатият документален архив от такива събития. Почти от създаването на Банско джаз фестивал, нямаме..

публикувано на 07.08.24 в 14:55

Туроператори, гости на Банско джаз фест, желаят да превърнат града в световна дестинация

 В предаването “Радиокафе“ разговаряме с Мария Атанасополу и Хриса Краса - две дами от Гърция - туроператорки, гости на мащабния джаз форум. Те познават Банско от много време и желанието им е, покрай магнетичната атмосфера на джаз фестивала, да превърнат града в интересна и важна дестинация за чуждестранни гости. “Имаме клиенти и работим тук с..

публикувано на 07.08.24 в 14:00

Социалното предприемачество и културата

Социалното предприемачество може да промени живота на хората. На практика, всяко юридическо лице може да бъде социално предприятие, каза пред Радио София Меглена Златева от Министерството на труда и социалната политика. „Ако младите артисти се формират в сдружения или формации, могат да станат социално предприятие. Ако отговарят на едно от..

публикувано на 07.08.24 в 12:48