Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пороят в Царево разкри безценна находка – старата османска митница на Василико

Снимка: БГНЕС

Природното бедствие, което сполетя Царево на 5 септември 2023 г. и нанесе поражения на инфраструктурата, бизнеса и обикновените хора за десетки милиони левове и отне 4 човешки живота, ще остане в историята и с разкриването на уникална археологическа находка. Тя се намира в старата част на Царево, на прословутия плаж Василико, който беше сериозно засегнат.

Mестни жители забелязали стари каменни зидове под оголения хълм над скандално известния това лято бутиков плаж "Василико" в старата част. Находката веднага е показана на директора на Регионалния исторически музей доц. д-р Милен Николов. Неговият научен екип от археолози работи в този район от 2012 г., когато за първи път в историята на южния черноморски град започва реализация на мащабния проект "Виа Понтика".

Под ръководството на доц. Николов е изследван районът в непосредствена близост до монументалната базилика "Успение Богородично", изградена през 1810 г. Тя е най-големият  православен храм на Южното Черноморие от периода на Османското владичество, като безпристрастен белег за богатството на стария град Василико.

Доц. д-р Милен Николов разказа пред Радио София какво е известно досега на изследователите за старата османска митница и какво е откривано досега там.

"Знаехме, че има основи от стари сгради, подозирахме, че те са от пристанищната инфраструктура на древно Василико от Османския период, но те бяха засипани с пясък, тъй като се намират на заливчето на самия плаж", обясни той и допълни, че при археологическите находки извършвани от неговия екип е открито нещо, като караулно помещение в което е намерен митнически печат, това  е дало насоки на изследователите, че наблизо има митница. 

Той разкри, че видът на сградата открита след пороя е под