Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

От 26 септември в галерия "Средец" от 18 часа

Изложба ще представи изявени творби на победители в четвърти Национален конкурс за графика - класически техники

Снимка: Галерия "Средец"

На 26 септември в Галерия "Средец" ще се открие изложба, на която ще бъдат представени победителите от четвърти Национален конкурс за графика – класически техники.

Националният конкурс се провежда на всеки две години и има за цел да представи, популяризира и стимулира български автори до 40-годишна възраст, работещи с класически графични техники. 

Конкурсът е разделен на 2 категории - творби на ученици до 18 годишна възраст и на творци от 19 до 39-годишна възраст. Организатори са сдружение "Култура, спорт и здраве МЛ" и галерия "Графикарт" в лицето на изявения български график Людмил Георгиев, под патронажа на Министерството на културата и със съдействието на галерия "Средец".

 В предаването "Радиокафе" повече за мащабното събитие разказа самият Людмил Георгиев.

"Всичко опира до желание и до един приятелски колектив, винаги готов да съдейства, за да могат нещата да бъдат физически и логистично свършени. Защото работата не е само за един човек, винаги са нужни съмишленици, а ние имаме желание, съмишленици и средства, затова се насочихме към графичния кръг на галерия "Графикарт", тъй като сме много тясно свързани с графиката, тя е нашата любов и затова сме с насоченост към младежите, които се занимават с тази трудна професия", сподели Георгиев.


Една подобна изява цели да ги стимулира, селектира и да се уверят, че да се занимават с графика не е чак толкова безсмислено, както се установява напоследък, уточни той.

"Идеята на конкурса, от създаването му преди 8 години беше не само да популяризираме българското съвременно графично изкуство, но и да стимулираме младите автори в работата им с класически графични техники. Фактът, че и тази година получихме над 50 заявки за участие и от тях определихме почти половината за финалисти е доказателство, че все повече артисти виждат своето бъдеще в класическата графика", отбеляза той и допълни:

"Творбите, които разгледахме с журито показват силното личностно присъствие на художниците и различната им интерпретация на заобикалящата ни действителност."

Тази година има широко разнообразие на използваните техники, има няколко интересни цветни литографии, а за първи път в конкурса участва и графична инсталация.

У нас не са много хората, които се занимават с графика, това е една специалност, която е много трудоемка и неблагодарна най-вече като пазар, твърди графикът.

"В България хартията не се уважава, мога да го кажа най-категорично и поради тази причина хората, занимаващи се с графика не са много. Ако стесним възрастовата граница съвсем ще намалим желаещите да участват", посочи той.

"За мен, приятна изненада са учениците, които проявиха сериозен интерес към конкурса и показаха, че не бива да подценяваме таланта на най-младото поколение творци в България и че не се страхуват да творят в област, която губи своята популярност като класическата графика, но която е основополагаща за всички направления в изкуството. Още повече, че използването на класическите графични техники не е лесна работа и се изисква смелост, упоритост и много търпение, за да достигнеш до крайния резултат на творбата", казва графикът Людмил Георгиев, инициатор на конкурса.


Първите трима победители сред учениците от приложните училища от цялата страна, които се борят за награда ще получат годишни стипендии осигурени от Министерството на културата. Стипендиите се предоставят при условията и по реда на "Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби". За втората категория участници от 19 до 39 г. възраст наградите са парични - първа награда – 2000 лв., втора награда – 1000 лв., трета награда – 700 лв. Първа награда е съпроводена и с бронзова пластика, дело на скулпторката Лора Пармакова.

Финалистите на конкурса са 26, а победителите в Националния конкурс досега са: Иван Матеев, Зоран Мише, Васил Колев, Гергана Рахнева, Елия Иванова, Александър Лазарков, Никол Нешева (2021 г.)

"Нашата мисия е да възпитаваме, да показваме, също и и да съдействаме в избора на хората, които искат да закупят качествени творби", каза още Людмил Георгиев. 

Чуйте още  от разговора на  Големинова Лили в звуковия файл. 

Всички желаещи да видят селектираните творби могат да го направят от утре, 26 септември, до 12 октомври в галерия "Средец".

По публикацията работи: Спаска Давранова
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Митев

Милен Митев: Обществените медии сега са по-необходими от всякога

През миналата седмица, генералният директор на БНР Милен Митев беше избран единодушно за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Това се случи по време на 91-та редовна сесия на Генералната асамблея на съюза, която се проведе на 30 ноември и 1 декември 2023 г. в Женева, Швейцария. Европейският съюз за..

публикувано на 04.12.23 в 12:48

"Зелените" решения в София и Виена

Огнян Атанасов е журналист, който от дълги години живее във Виена. Пред Радио София той направи съпоставка на живота в австрийската столица и София. По думите му, т.нар. „зелени решения“ в Австрия са изключително популярни. Според него, решението в центъра на София да не влизат стари автомобили, не би могло да бъде взето във Виена. „Във Виена..

публикувано на 04.12.23 в 10:45

Доц. Дурхан Салиев: Спирането на старите коли в центъра на София няма да доведе до очаквания ефект

От началото на месеца влезе в сила наредба, която ограничава влизането в центъра на София на най-старите автомобили. Забраната важи за колите с бензинов двигател, произведени преди 1996 г. и за тези с дизелов, произведени преди 2002 година. Въглеродният отпечатък, който оставят автомобилите е огромен, ако се счете периода от производството..

публикувано на 04.12.23 в 09:08

Дъждът спира, но идва застудяване

Днес в югоизточната половина на страната все още ще вали, в Североизточна България, Източна Стара планина и Странджа -  сняг, в останалите райони - предимно дъжд. До около обяд валежите почти навсякъде ще спрат, от северозапад облачността ще продължи да се разкъсва и да намалява, съобщиха от НИМХ. Вятърът ще отслабне, след обяд в Западна България ще..

публикувано на 04.12.23 в 07:35

Инструмент за развитие на фантазията

Зорница Христова за обновеното издание на творческата игра   „Направи си сам приказка “: "Започна всичко с "Граматика на фантазията" на Джани Родари. Прииска ми се да го използвам като инструмент за развитие на фантазията. Играхме тази игра 13 години и си дадох сметка какви са елементите, които могат да направят приказките по-интересни за децата...

публикувано на 03.12.23 в 10:48

Мотивировката, че има какво да дадеш, държи хората

Мариела Маламат  и Иван Маламат за двете изложби в памет на именития художник Иван Б. Иванов (неин баща и негов дядо) - "Отпечатъци" (в МК) и "Преминаване" (в "Райко Алексиев"): "Голямо име в българското изкуство", както го нарича Ружа Маринска, звучи малко плакатно. Учи при Дечко Узунов и под влияние на силната енергия през 60-те, бе останал..

публикувано на 03.12.23 в 10:33

Бъдещите камерни музиканти на България

Мила Павлова (директор на фестивала) за концерта „Най-младите майстори на камерното музициране“ в СГХГ в рамките на фестивала МузикАРТисимо:   "Това е един от любимите ми концерти: "Най-младите майстори в ансамбловото музициране". Те са от НМУ, но вече са истински майстори. Те са бъдещите камерни музиканти на България. Заредени са с неповторима..

публикувано на 03.12.23 в 09:38