Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нагласата на българите за годишните профилактични прегледи

Снимка: pediatria-bg.eu

На 26 септември 2023 г., вторник, от 11.00 часа, ще се състои пресконференция нa Фондация "Хъб Фор Хелт". На нея ще бъде предоставено социологическо проучване "За нагласите на българите към годишните профилактични прегледи", кампанията "Здравето си ти", както и безплатната версия на дигитално решение за общопрактикуващите лекари и техните пациенти – DocUp.

Основна тема на събитието е важността на редовната профилактика за предотвратяването и ранното откриване на редица заболявания. Организатор е Фондация "Хъб Фор Хелт" - организация с нестопанска цел, чиято мисия е осигуряването на равен достъп до съвременни грижи за пациентите и насърчаването на превантивното здравеопазване.

По време на конференцията експерти в областта на здравеопазването, общопрактикуващи лекари и представители на водещи здравни институции и съсловни организации ще се срещнат, за да споделят идеи, добри практики и иновативни стратегии за преодоляване на предизвикателствата, които възпрепятстват ефективното провеждане на редовните профилактични прегледи. Подробности разказа доц. Михаил Околийски, зам.-министър на здравеопазването.

По думите му хората имат добро отношение към индивидуалното си здраве, но от Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз и другите институции трябва да ги стимулират да ползват наличните здравни превантивни услуги. Към момента едва 38% от гражданите в активна възраст се възползват от годишните профилактични прегледи. Благодарение на държавата отпуснатите средства за здравеопазване са 7 милиарда и 200 милиона лева.

"Проблемът е, че въпреки повечето средства през последните години не се наблюдава по-добър здравен резултат. И това е така, защото тези средства предимно се наливаха в крайната фаза", отбеляза той. Доц. Околийски допълни, че палитрата на безплатни услуги е много богата и те са съобразени с възрастовата група на хората. Освен стандартните прегледи са включени и допълнителни, които не са налични в други европейски страни.

"Българите поради тези си емоционални и субективни възприятия умираме най-рано в целия ЕС. Средната продължителност на живота падна и по време на ковид и специално при мъжете тя е под 70 години. А животът в другите страни започва над 65 години", подчерта той. Освен това каза, че специално при "хепатит С" няма ясни симптоми и в повечето случаи се стига до тежка цироза. Обсъжда се и информационна кампания за това, родителите да бъдат мотивирани да водят на прегледи своите деца.

 Как мобилното приложение DocUp ще улесни лекарите и техните пациенти?

"Идеята беше да направим едно достъпно приложение, абсолютно безплатно, което да бъде в полза на всички пациенти, както и на общопрактикуващите лекари. По-важното е, да се скъси дистанцията между тях", каза доц. Михаил Околийски и допълни:

"Идеята е в него лесно и удобно всичките потребители да могат да намерят своя личен лекар и повече информация за практиката му, от контакти през график."

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 05.12.2023: ГЕРБ обяви бойкот на кабинета заради смяната на шефа на "Пирогов“

Коментаторите тази седмица в предаването „Форум“ са Цветелина Цветкова - писателка, автор на едни от най-четените книги в съвременната българска литература и Арман Бабикян - експерт по маркетинг и PR, журналист, бивш депутат. Заедно с водещия Лъчезар Христов те дискутираха актуалните събития от деня. Темите, които засегнаха: "Лукойл" обяви, че..

публикувано на 05.12.23 в 19:26

Зимно изкачване на връх Руй на 16 декември

На 16 декември, Трънското туристическо дружество организира зимно изкачване на връх Руй.Сборният пункт е в центъра на село Забел, в 8.30 часа, каза пред Радио София Ивета Малинова от Трънското туристическо дружество. „Около 3 часа и половина е изкачването. Общо е около 17 км, така че в двете посоки е около 6 часа. Не е кой знае колко..

публикувано на 05.12.23 в 18:27
Д-р Валентин Димитров

Отписването на досегашния директор на "Пирогов" от търговския регистър е спряно от съда

Процедурата по отписване на освободения директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров е спряна с решение на Софийския градски съд от днес.  Това показва справка в Търговския регистър. Д-р Валентин Димитров е бил освободен от длъжност миналия понеделник - ден преди здравният министър Христо Хинков да разпространи информация за извършени в..

публикувано на 05.12.23 в 17:16

Благотворителната кампания "Трънска Коледа" в подкрепа на възрастни хора

За поредна година беше даден старта на благотворителната кампания „Трънска Коледа“. Целта е да се съберат парични средства, с които да бъдат подпомогнати крайно нуждаещи се. Инициативата е насочена към хора от трънските села, където живеят много възрастни, в неравностойно положение, каза пред Радио София Румяна Боянова – организатор от..

публикувано на 05.12.23 в 17:06
Явор Русинов

Явор Русинов издава нов албум "Яна" с "Големите български гласове"

Явор Русинов издава своя нов албум – "Яна“ с "Големите български гласове", за него той разказа в предаването "Радиокафе". Той е познат на широката публика от групата VOX, която основава заедно с Косьо Стоянов, с който са първите музиканти в България, които правят колаборация между фолклор и модерна музика още от началото на 90-те години...

публикувано на 05.12.23 в 15:57

Ново ускорение на кредитирането от банковата система

БНБ публикува данните за кредитирането през октомври, които отчитат ново ускорение на кредитирането от банковата система. Банковото кредитиране расте с 11,5% на годишна основа през октомври, спрямо 11,3% през септември и 10,8% през август. Данните показват още, че има сериозен растеж на лизинга с над 15% и небанковите кредити с 22,4%...

публикувано на 05.12.23 в 15:41