Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 29 септември 2023 г.

Детски празник в двора на БНР по повод Деня на музиката и поезията

Българското национално радио кани деца и родители на концерт по повод Деня на музиката и поезията – 1 октомври.

На 29 септември 2023 г., в двора на БНР ще се забавляваме заедно с вокална група "Радиодеца", с диригент Илина Тодорова. Водещ на събитието е любимата водеща на детското предаване по Радио София "Ние, децата" – Мария Бояджиева.

Празникът е много специален за работещите в радиото, тъй като това е мястото, на което музиката и словото се сливат в едно, каза пред Радио София Десислава Кoнстантинова от "Музикална продукция и състави".

"Искаме да привлечем най-малките да се запознаят с тези две изкуства. Ще има детски концерт, ще има поезия, ще има игри и забавления в двора. В 10.30 часа заповядайте, вижте двора на БНР, вижте сградата, запознайте се с това какво правим ние тук. Най-вече искаме дечицата да усетят магията на тези две изкуства, които не се виждат, те се усещат", добави Десислава Кoнстантинова.

Група "Радиодеца" се включва в празника с 20-минутна вокална програма, уточни диригентът Илина Тодорова.

"Ще има хубави песни – и български, и чужди. Ще има песни от филми. Песничките ще бъдат разделени на блокове, има песни от български автори, като Борислава Танева и Петър Ступел", каза Илина Тодорова.

Входът е свободен.

Тодорова отбеляза, че вокална група "Радиодеца" е приключила много успешен сезон и вече работят по коледна програма и пролетен концерт през 2024 г.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Димитров

Каракачаните не мислят за почивка

Атанас Димитров е от каракачански род и ни представя събора, който започва на обяд тук: "За каракачаните има немалко изследвания, спорни моменти, но няма много писмени сведения. Разчита се на фолклора, песните, които пеят. Един гръцки автор е записал 630 песни в България, повече, отколкото е записал в Гърция. Те запазват фолклора си за да запазят..

публикувано на 18.08.24 в 11:11
Самоков

Ходете в Боровец, спрете в Самоков

Кметът на Самоков Ангел Джоргов представя събитията покрай празника на града - 21 август и не пропуска да говори и за спортните традиции на града, и за красивите места около Самоков: "Храмът "Бельова църква" е построен върху храм от 4 век, в 12 век е възстановен от Бельо, чиито имоти са били наоколо. От 2001 Великомъченик Св.Симеон Самоковски е..

публикувано на 18.08.24 в 10:47
Евелина Спасова

Срещата с големи имена - преживяване за цял живот

Самоков е днешната ни дестинация или по-точно, Бельова черква, по пътя за Боровец. В началото сме с Евелина Спасова: за шахматния клуб за деца, за предстоящата среща на децата с актьора Владо Карамазов и други инициативи, свързани с децата: "Шахматният клуб върви чудесно - вече сме част от федерациите и участвахме в сеанс за 100 г. ФИДЕ. Децата играха..

публикувано на 18.08.24 в 09:57

Новата цветна нотка на Враца

Опен Враца фестивал - какво предстои, разбираме от Владимир Манолов, един от организаторите: "Това е второ издание. По много хубав начин добавя нова цветна нотка с три музикални сцени на ул.Търговска и Етнографския комплекс "Софроний Врачански". Ще има работилници за възрастни и деца, включително рисуване с чаша вино за възрастните. Ще има и..

публикувано на 17.08.24 в 11:32
Ритон от Панагюрското съкровище

Второто раждане на съкровището го прави специално

Златното Панагюрско съкровище, открито преди 75 години, през погледа на репортера ни Надежда Герова и доц.д-р Атанас Шопов - директор на Музея в Панагюрище, където е в момента то: "Второто раждане на съкровището го прави специално. Със сцените, изяществото, красотата. Технологията му е много интересна. Не е правено наведнъж. Земята ни го откри след..

публикувано на 17.08.24 в 11:09

Част от далечно, но интересно минало

Елисавета Станчева, куратор на  изложбата "Щрихи и състояния" в Стара Загора на първия академично школуван български гравьор Никола Попов: "Той винаги присъства в изследванията на графиката, първоначално е бил познат на около 20 човека. В София (2023) и в Стара Загора изложбата се радва на интерес. Той е част от едно доста далечно, но интересно..

публикувано на 17.08.24 в 10:17

Да се зарадваме на малките неща

Селски ренесанс нонсенс ли е? Невена Йовчева, организатор на фестивала в с.Ослен, Криводол, община Мездра разказва: "Трета година правим фестивала за радостта и смисъла на селото. Споделяме вдъхновение към него. Моделът на задружност от времето на детството ни и на нашите баби. Фестивалът е комбинация между традиционното и съвременното. Хора, които не..

публикувано на 17.08.24 в 09:50