Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са съвременните обществени феномени?

Снимка: Радио София

Благослав Михайлов е влогър, който прави видео изследванията на съвременни обществени феномени. Михайлов е IT специалист, завършил е образованието си в Англия и е създател на платформата "Стража", където публикува изказванията на народните представители. Тъй като България е трета в света по брой на IT специалисти на глава от населението, той каза:

"Една държава има нужда от повече високотехнологична индустрия, от високотехнологични специалисти и да произвежда нещо с висока добавена стойност. Аз мисля, че това е добра новина." Освен това добави, че добре, че тези специалисти получават високи заплати, но е хубаво да се замислим и как живее останалата част от населението.

Михайлов сподели, че използвайки технологиите трябва да се подобри достъпа на хората до информация касаеща политическите и обществените процеси.

"Говорейки за джендър идеологията, ще дадем такъв пример как аз, използвайки тази база данни, която създадох мога да открия всички изказвания, които съдържат думата "джендър" в последните 20 години за части от секундата. На моя компютър тази справка става изключително бързо. Същевременно ако тази информация беше само на хартия, това означава аз да се ровя, и това ще са безброй часове само за тази елементарна справка. Вижте компютрите какво ни позволяват, какъв достъп до миналото, да го разбираме по-добре, да разбираме по-добре процесите използвайки по-добре тези компютърни технологии", отбеляза той.

Освен това по думите му джендър идеологията се използва от различни политически формации за да имат измислена кауза, срещу която да се борят. Михайлов поясни, че тъй като сме бедна държава и повечето хора се интересуват най-вече от стандарта на живот. По темата за Русия Михайлов посочи, че Дугин, който е съветникът на Путин е идеологът на руския режим:

"Вижда се много ясно как Путин в момента следва това, което Дугин е написал още през 1997 година. Защото той има една книга, която се казва "Основи на геополитиката", която издава през 1997 година. Това е моментът, в който Русия се опитва да стане някакъв вид либерална държава, но според хора като Дугин това е грешният път. Според него това е една самостоятелна цивилизация, така наречената "евразийска цивилизация" и тя трябва да си пази териториите. Според Дугин Украйна също е територия, която принадлежи към тази евразийска цивилизация и затова Русия има претенция към нея. И не само това, но България също е част от евразийската цивилизация според хора като Дугин."

Михайлов отбеляза, че защитаването на руския интерес в България става след 2012 година. След анексирането на Крим и първите санкции срещу Русия, в нашия парламент се появяват първите гласове, които се обявяват срещу това. Относно youtube канала си, в който качва видеа с коментари по различни теми той каза:

"Аз самият много гледам youtube, като предимно гледам коментатори от Запад - от Америка, от Великобритания. Следвам доста такива канали, от които съм се вдъхновил и моето съдържание наподобява това, което аз съм гледал, което аз съм харесвал. От доста време исках да направя канал на "Стража", обаче се чувствах просто тотално неподготвен и реших да започна с личен канал. Реших, че летвата ще е по-ниска, няма шанс да изложа този проект. Защото със "Стража" аз винаги гледам стандартът да е висок, сайтът да е лъскав, да е красив." И добави:

"Другият момент е, че ако направя канал на "Стража" и говоря това, което говоря в момента, това ще унищожи безпристрастността на проекта. Ако направя канал на "Стража" трябва да говоря само с данни, само с неща, които са обективно проверими. Докато от личния канал аз мога да влагам някаква лична интерпретация."

По въпроса за правата Михайлов коментира, че всеки човек взема решение за себе си, но един индивид винаги принадлежи към колектив. "Ценностите на просвещението поставят личната свобода в центъра", сподели той. По думите му важна е и темата за демографската криза, защото според негово лично изследване според сегашните темпове ще станем под 1 млн. души след няколко века.

Според Михайлов изкуственият интелект отваря възможности пред хората да постигат повече с по-малко труд. Но може да се използва и за направата на фалшиви новини.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В УНСС 2 магистърски специалности ще осигуряват и диплома от шотландския Abertay University

„Духът прави силата“ – такова е мотото на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София, а стартът на тазгодишния академичен сезон е на път да надмине очакванията за магистърски програми във висшето учебно заведение. Кандидат-студентите вече ще могат да избират между 2 възможности за изучаване на дуална магистърска програма в..

публикувано на 24.07.24 в 17:19

Връщане на стари законови текстове може да превърнат София в протестен къмпинг

Българското кемпер общество сигнализира в отворена позиция, че служебното правителство се опитва да върне стария вариант на наредбата за свободно къмпингуване . Въпреки че преди 6 години, когато тя се дискутираше и бяха отправени над 600 отрицателни становища, а по време на кабинета „Денков“ се изготви нов вариант, сега отново се планира да се..

публикувано на 24.07.24 в 16:30
Васил Терзиев

Съдът отхвърли жалбата за ревизия смяната на шефове на 6 общински дружества

Административният съд в София отхвърли жалбата на кмета Васил Терзиев срещу предварителното изпълнение на решението за смяна на бордовете на 6 общински дружества до провеждането на конкурс. Определението на съда може да се обжалва в срок от 7 дни. Спорове за рокадата в ръководствата на големи столични дружества Отстраниха съветите на..

публикувано на 24.07.24 в 16:13
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Ненчев може да стане временно управляващ, но преди това трябва да бъде назначен като дипломат

" България трябва максимално бързо да изпрати в Украйна свой извънреден и пълномощен посланик с всичките нужни професионални и политически качества , за да представя страната ни там. Тази страна води война, ние ежедневно изразяваме солидарност с нея, а нямаме в Киев свой постоянен представител на най-високо равнище. Фактът, че вече 2 години..

публикувано на 24.07.24 в 15:20
Стефан Марков представи

Книга дава насоки в разбирането на сложните алгоритми на заблудата

В предаването "Радиокафе“ разговаряме с автора Стефан Марков, за книгата му  “Алгоритми на заблудата. Фалшива информация и социални мрежи в епохата на постистина“ .  Книга, която разобличава псевдонауката и е пътеводител за критично мислещите в днешната сложна и тревожна обстановка.  В свят, изпълнен с лъжи и заблуди, ангажиментът ни към истината..

публикувано на 24.07.24 в 14:30

Творчески лагери за ученици и срещи с изявени имена в кино изкуството

"Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството" е съвместна инициатива на  Arte Urbana Collectif  и EUNIC клъстър България – мрежа на чуждестранни културни центрове и посолства в страната ни. Като част от проекта, в началото на месец юли се проведе първият летен творчески лагер. Той се състоя в Троян, а..

публикувано на 24.07.24 в 12:37

"Празник на село" събира в Ягодово почитателите на истинската храна

За четвърта поредна година ценителите на прясната храна от местни производители, както и на хубавата музика, ще могат да посетят "Фестивал на село" в козеферма в Ягодово, Берковица. Идеята на празника е да се популяризират автентичните продукти, които се произвеждат в региона от малки местни производители и ферми. Да бъде представено..

публикувано на 24.07.24 в 12:33