Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Международно състезание по гражданска журналистика приканва младежи с интереси в областта

Снимка: Фондацията за предприемачество, култура и образование

Фондацията за предприемачество, култура и образование (ФПКО) кани всички младежи с интереси в областта на гражданската журналистика, на възраст между 18 и 30 години (включително), да се включат в Международното състезание по гражданска журналистика, което ще продължи от 15 септември до 14 ноември, като част от програмата на проекта JOUR-YOU - Академия за гражданска журналистика за младежи.

За да се включат в надпреварата, младежите следва да изпратят журналистически материал по значима за тях тема. Материалът може да бъде оформен в различни формати - текст, изображение и видео.

"Победителят във всяка една държава ще участва във финалната конференция, която планираме в Атина, в Гърция през март 2024, т.е. - догодина, където ще получат своите награди и ще се срещнат с другите участници в конкурса", разказва Невена Добрева - председател на фондацията

Тя допълва, че вече са организирали доста обучения и дейности по проекта JOUR-YOU, като в момента на сайта си имат наличен онлайн интерактивен курс по гражданска журналистика, както и помагало с добри практики на всички езици на държавите участнички в инициативата.

"Нашата цел е да подпомогнем младите в тяхната медийна грамотност. Всъщност те много често публикуват информация в различни социални мрежи, навсякъде в онлайн пространството и с този проект бихме искали да ги запознаем с някои правила и да ги подпомогнем да създават такова съдържание, което да не води до дезинформация и фалшиви новини, т.е. - те да развият по-добри умения именно да отразяват събития, които се случват около тях", обяснява още Невена Добрева за задачата на проекта.

В състезанието ще се включат участници