Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

От 1 ноември, в зала 4

НИМ подготвя експозиция по повод 335 години от Чипровското въстание

Снимка: Йорданка Герасимова

В напълно обновената си зала 4 от 1 ноември най-голямата музейна институция у нас - Националният исторически музей,  ще покаже експонати от историята на Чипровския край по повод 335 години от избухването на Чипровското въстание.

Тогава населението на Чипровци и католическите села около града се вдигат на бунт срещу Османската власт.

Д-р Михаил Симов – ръководител на отдел „История на България през Възраждането“ от НИМ, припомни накратко предпоставките,  довели до избухването на Чипровското въстание.

На първо място той посочи развитието на Чипровския край през предходните десетилетия – един много богат край от българското землище, който освен с икономическо развитие се отличава и с връзките си с Западна Европа и с една доста просветена католическа общност, следяща процесите в европейската политика.

По думите му, конкретен повод за избухване на въстанието е т.нар. дълга турска война, войната на свещената лига и това е преломният момент между Османската империя и Западна Европа, когато за първи път османците търпят много тежко поражение от европейските войски.

Когато войските на Хабсбургската австрийска империя превземат Белград през септември 1688 година, този факт служи като сигнал за обявяване на Чипровското въстание. Надеждата за подкрепа от страна на австрийските войски не се оправдава и оставени на собствените си сили, въстаниците са обречени на неуспех и Чипровският край е разорен. Голяма част от населението се изселва в областта Банат.

Историкът уточни, че НИМ подготвя не временна, а постоянна експозиция, която разглежда историята на България под османска власт в периода от 15. век до Априлското въстание, темата за Чипровци ще бъде застъпена с експонати, които илюстрират стопанския и културен  възход в годините преди въстанието – основно произведения на Чипровската златарска школа, някои експонати изключително уникални за България.

На 1 ноември, когато залата трябва да отвори врати, посетителите могат да видят един освежен, обогатен експозиционен разказ, с много нови материали, включително мултимедийни технологии, някои нови експонати с нови акценти, каза още д-р Михаил Симов.

Още подробности чуйте в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 06.12.2023: Бюджетът за култура отново на заден план

Гостите в предаването "Форум" са Арман Бабикян и писателката Цветелина Цветкова. Дискутираните теми са: Лукойл обяви, че обмисля продажба на активите си в България; ГЕРБ обяви бойкот на кабинета заради смяната на шефа на "Пирогов"; Бюджетът за култура отново на заден план; Гражданското общество у нас през годините – културата да се..

публикувано на 06.12.23 в 20:02

Творческата индустрия и изкуствения интелект

Дискусията "Изкуствен интелект. Творчество. Авторско право" се проведе в сградата на Народното събрание. По време на нея бяха обсъдени възможностите предоставени от изкуствения интелект в творческия сектор. Тя се организира от Българската асоциация на музикалните продуценти и Комисията по култура и медии към Народното събрание. В дискусионния панел..

публикувано на 06.12.23 в 19:14

Болница "Лозенец" получи дарение от "Българската Коледа"

Вече 20 години инициативата "Българската Коледа" ни обединява в името на здравето на нашите деца, благодарение на активната подкрепа на общите усилия на бизнеса и гражданите. Инициативата ежегодно подпомага над 500 български деца с тежки хронични заболявания и осигурява средно на 25 лечебни заведения високотехнологична апаратура за диагностика и..

публикувано на 06.12.23 в 17:57
Веселин Анчев

Протест в подкрепа на културата

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 06.12.23 в 16:21

"Река в лабиринта" на Мирослав Пенков ще бъде представена в НДК

Писателят Мирослав Пенков, който живее и твори извън България разказа за новия си роман "Река в лабиринта". Романът ще бъде официално представен и на среща с писателя на започналия Панаир на книгата. Роден в Габрово, но израснал в София, Мирослав Пенков живее в Тексас. Пътуването до родината е дълго и безсънно. Освен писател е и..

публикувано на 06.12.23 в 15:50

100 години от рождението на големия български художник Теньо Желев

На 23 ноември се навършиха 100 години от рождението на големия български художник Теньо Желев. Семейството на живописеца отбелязва годишнината с каталог с най-забележителните му творби, документален филм и серия от изложби. Пред Радио София внучката на Теньо Желев Василена Петрова обясни, че свързва своя дядо с това, че е бил изключително..

публикувано на 06.12.23 в 14:13
Спортният журналист Любомир Тодоров в Радио София

Какво се случи в спортния свят през 2023 година?

Гост в предаването „Радиокафе“ бе спортният журналист и коментатор Любомир Тодоров, който е автор и водещ на подкаста за тенис „Начален удар“. Той коментира последните новини в спортния сезон – тенис, баскетбол, шахмат. С настъпването на декември идва и времето за равносметка в спортния свят. Все още няма яснота ще има ли анкета за..

публикувано на 06.12.23 в 13:22