Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът LEAGUE с мисия за предотвратяване на онлайн насилието над деца

Мартина Богданова

Съвместният проект LEAGUE на фондация "Интернет и Право" с международни организации и експерти от Италия, Словения, Австрия и Гърция, стартира в България с мисия за предотвратяване на онлайн сексуалното насилие над момчета на възраст 10-18 години.

Събеседник по темата в предаването "Радиокафе" е Мартина Богданова, юрисконсулт от фондация "Интернет и Право", която представи същността на проекта.

Проектът е финансиран от Европейската комисия, от фонда, който насърчава гражданското участие, равенството и правата. Развива се между 2022 и 2024 година, като в рамките на 2 години, в него има компонент, който включва обучение на професионалисти, родители и участници в предоставяните на социални услуги на децата, съдържа също и компонент за развитие на технологичен продукт – платформа чатбот, разработена съвместно с таргет група съставена от деца.

Платформата дава възможност на младежите безопасно да потърсят информация във виртуалното пространство, да се образоват за това каква е терминологичната разлика за дадено поведение, което ги притеснява, да получат съвет и насока, да се обърнат към специалисти, родители или доверени на тях хора, разясни Мартина Богданова. Тя уточни, че проектът си партнира с 5 организации от различни държави, сред които Научно-изследователски център в Гърция, италианска организация за изследвания и инициативи в областта на социологията, словенски научен институт, който извършва подобни изследвания, „Синион“ – австрийска компания, която съдейства за провеждането на семинари, насочени към професионалисти, а ръководител на проекта е фондация „Интернет и Право“ – България.

Богданова поясни, че всяка от партниращите държави трябва да проведе поне 5 обучения с над 20 специалисти. В обучителната програма могат да бъдат включени и родители на местно ниво, където на техен език да бъдат запознати с контекста на проблемите в онлайн пространството, да се проучат какви са техните разбирания и съответно да получат напътствия, съвети и насоки, как да потърсят помощ от компетентните органи.

На този етап не се събира адекватна статистика в България, каква е ситуацията у нас по проблема за онлайн сексуалния тормоз сред децата до 18 години, твърди Богданова.

„За нас е много трудно да имаме пълната картина, базираме се на отделни данни от институцията на Омбудсмана, Национална мрежа за децата, УНИЦЕФ и различни организации, които са ангажирани в тази сфера“, уточни тя.

От начина, по който се събира статистиката, голяма част остава извън нея, защото първостепенен фактор е какво споделят децата, тъй като именно това е в основата й, но голяма част от нея остава скрита, посочи още Мартина Богданова. Тя допълни, че има отделни данни на НСИ, съпоставителна информация от последното преброяване на населението, съответно от ЕВРОСТАТ, доколко младежите използват интернет за включване в социалните мрежи, но те няма как да обхванат същността на проблема с онлайн насилието.

„Ние се базираме на данни от ЕВРОПОЛ и ИНТЕРПОЛ и различни международни организации“, изтъкна тя.

В изнесен доклад от ЕП се посочва, че 83% от децата не съобщават за сексуалното насилие, което им се случва, защото ги е срам, страх, получават заплахи от страна на насилника или са твърде малки за да говорят.

В разговора ще чуете: Как участниците в този проект се обучават, за да разпознават дали детето, с което работят има такъв проблем, за проведените 4 национални обучения в национален мащаб и още важни аспекти по темата за мисията на фондация „Интернет и Право“ за защита на децата от онлайн насилие.

С Мартина Богданова разговаря Гергана Пейкова.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57