Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 10 ноември в изложбена зала "Архиви"

ДА "Архиви" представя експозицията "Кървавото лято на 1903. Илинден – Преображение - Кръстовден"

Пред Радио София за нея разказа доц.д-р Михаил Груев

Снимка: ДА "Архиви"

Тази година честваме с различни инициативи 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Част от тях е наскоро откритата в изложбена зала "Архиви" експозиция "Кървавото лято на 1903. Илинден - Преображение - Кръстовден“ на Държана агенция “Архиви“.

Тя е част от Националния план за отбелязва на 120-та годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г.

В експозицията са застъпени темите за основателите на Вътрешната организация и Върховния комитет, участниците в Солунския конгрес през януари 1903 г., въстанието в Македония – Битолски и Ресенски въстанически райони, Крушевската република, въстанието в Костурски район, в Прилепско, Кичевско, Охридско и Дебърско, в Кукушко, Гевгелийско и Тиквешко, в Струмишки район, в Скопско и Велешко, в Кратовско и Кочанско, в Щипски район. Проследени са и последвалите въстанически действия в Странджанския и Одринския район, в Горноджумайско и Разложко, както и въстанието в Серски район.

Показаните архивни документи представят причините, подготовката и организацията на въстанието, въстаническите действия и последиците от тях. Показани са мястото и ролята на жената във въстанието, както като деец на организацията и редовен участник във въстаническите битки редом с мъжете, така и като верен помощник и съратник на участниците в бунта. Отделено е място и на въоръжението и бита на въстаниците.

Повече разказа в предаването "Добър вечер, София“ доц. д-р Михаил Груев, председател на ДА “Архиви“.

„Бих казал, че изложбата не е стандартната, която се организира за поредната годишнина от въстанието, защото тя включва и документи, които се показват за първи път, снимки, някои от които постъпиха през последните години във фондовете на Архивите. Нов е и дизайна и начина, по който са представени експонатите. Опитали сме се да обхванем Илинденско-Преображенското въстание не само в неговия териториален обхват, но и в най-различните му проявления…Най-вече драмата на тези десетки хиляди бежанци, принудени да напуснат родните си места, опожарени, разрушени, съсипани, голяма част от които всъщност се преселват и в Княжество България“, сподели той.

„Имаме уникални снимки, които да покажем, документи, които не са виждали бял свят до този момент. С една дума - получи се една интересна и разнолика изложба“, увери доц. д-р Михаил Груев.

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България.

Изложбата може да бъде разгледана до 10 ноември 2023 г. всеки работен ден.

В експозицията е засегнат и много интересен ключов аспект – ролята на жените във въстанието.

Чуйте още от разговора на Яна Спиридонова, за да разберете повече.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмовият конкурс "35 секунди демокрация" представя гледните точки на млади творци

През 2024 г. отбелязваме 35 години от падането на берлинската стена. По този повод филмово студио „Ню Бояна“, Крис Захариев и с подкрепата на Фондация „Америка за България“, организират филмов конкурс „35 секунди демокрация”. Той е насочен към български творци на възраст между 18 и 30 години. Целта е да бъдат представи гледните точки на..

публикувано на 18.07.24 в 18:05

Столичната община отбелязва професионалния празник на българските спасители

Днес Столичната община отбелязва професионалния празник на българските спасители в Деня на Гражданската защита.  До 18 часа екипи на Гражданска защита и на Дирекция "Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община ,  БЧК и ГД "Пожарна безопасност и защита на населението“ разясняват на гражданите как да реагират при бедствия и аварии...

обновено на 18.07.24 в 16:55
Проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиниката по кардиология във Военномедицинската академия

Проф. Ивайло Даскалов: Българите неглижират рисковите фактори, свързани със сърдечно-съдовите заболявания

България е на едно от челните места по сърдечно-съдови заболявания. Освен ниската здравна култура и липсата на профилактика, друг важен фактор за развитието им е затлъстяването на нацията. Много често артериалната хипертония протича безсимптомно, а нелекуването на високото кръвно налягане уврежда сърцето. Съветът на специалистите е да..

публикувано на 18.07.24 в 15:19
Велека Цанкова от

Мишо Йосифов и "Новините в джаза" представят своята Лятна емисия в последния ден на юли

Велека Цанкова за Лятната емисия на "Новините в джаза", която ще можем да видим на терасата на "Топлоцентрала" на 31 юли 2024 г.  и съвсем не е за изпускане, защото… "Подбрали сме музика със съвсем лятно настроение, ще има интересни кавъри на популярни пиеси, а в същото време разбира се, ще си посвирим и от авторската ни музика, която се..

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Започна реконструкцията на ул. "Опълченска"

Днес започва реконструкцията на ул. "Опълченска", което се случва 12 години след изготвянето на проекта. Дейностите стартираха от мостовото съоръжение при река Владайска на кръстовището с бул. Сливница, където вече са въведени и ограничения в движението. Участъкът, който предстои да бъде ремонтиран е до кръстовището на ул. Опълченска с бул...

публикувано на 18.07.24 в 12:22