Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драгомир Цанев, изпълнителен директор на „ЕнЕфект“:

Грант от 80% за сградно обновяване като у нас няма никъде по света

Общините имат вина и заслуга за досегашното ниво на активност от страна на собствениците, коментира експертът

Снимка: Renovate Bulgaria

Обновяването на сградния фонд у нас продължава, макар и с бавни темпове. Процесът е във фаза, когато от 100% финансиране по програми, се преминава към самоучастие (съфинансиране) от страна на собствениците.

В момента тече процедура по приемане на проекти.

Самоучастието е с 20% от стойността на обновяващите дейности, но грантът продължава да е изключително атрактивен – 80%. Такова доплащане няма никъде по света, коментира пред БНР-Радио София д-р Драгомир Цанев, изпълнителен директор на „ЕнЕфект“.

По думите му, това не се прави за никоя друга частна собственост и много от хората станаха немарливи по отношение на поддръжката. Тази безотговорност трудно ще се преодолее, но си заслужава усилията.


Цените на енергията никога няма да станат толкова ниски, че да ни е безразлично колко плащаме, особено след 2026 г., когато енергийният пазар ще се либерализира“, подчерта още експертът. Той посочи общини първенци по обновяването. 75 на сто от апликациите са дошли от 8 активни райони на България.

За съжаление активността в София досега не беше достатъчна. Общинските администрации могат да бъдат двигател и обновяването да бъде по-масово.

А ползите от сградното обновяване са толкова много и безспорни, че няма никаква аргументация срещу него, твърди Цанев. И посочи, че при качествено и цялостно обновяване на сградата, сметките ще се намалят с 50-60%.

Специалистът подчерта важността обследването на сградата да се направи както трябва, защото на базата на него ще се преценява и действа по-нататък.

„Когато жилището е в обновена сграда, цената му се вдига до 10%, а в градове като Бургас, където има много такива сгради, вие не можете да продадете имота си, ако той не е обновен. Да не говорим за доверието на банките за кредити“, допълни още Цанев.

С него разговаря Божидар Янев.

За четвърта поредна година в днешния ден се провежда Национален ден на обновяването. Конференцията се организира от името на сдружение „Да обновим България“ (Renovate Bulgaria), национален партньор на европейската кампания „Renovate Europe”, чиято основна цел е намаляване на потреблението на енергия на сградния фонд в Европейския съюз с 80% до 2050 г., чрез подкрепа за законодателни промени и стимулиране на амбициозни национални програми за обновяване. 

  • "Да обновим България“ (Renovate Bulgaria) обединява организации, заинтересовани от устойчивото развитие на енергийно ефективното обновяване на сградния фонд в Република България за постигането на заложените на европейско ниво цели. Мотото на организацията е  „най-евтината и чиста енергия е спестената енергия“. Основните цели на Renovate Bulgaria са постигане на високо енергийно ефективен и декарбонизиран сграден фонд до 2050 г., създаване на стабилна среда за вземане на инвестиционни решения и възможност на потребителите и предприятията да правят по-информиран избор за пестене на енергия и средства чрез енергийно ефективно обновяване на сградния фонд. 

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57